» » Запрошуємо відвідати виставку Марини Ващенко «Контражур»

Запрошуємо відвідати виставку Марини Ващенко «Контражур»

Дата: 2-07-2018, 16:05 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Виставка ручної графіки київської художниці Марини Ващенко у виставковій залі Тернопільського національного економічного університету – це розповідь про тривалу дорогу, упродовж якої відбулися чисельні знахідки та відкриття. Виставковий простір, у якому реалізовано проект, дозволяє здійснити динамічний огляд різних аспектів індивідуальної практики мисткині, у якому синтезовано творчий та інтелектуальний досвід, надано візуалізацію нового бачення важливих культурологічних, соціальних питань.
 
Архітектура композицій Марини Ващенко репрезентованих у проекті «Контражур» – це детальна та виразна графічна історія у якій відбувається інтенсивна розмова з глядачем. Інспірування архаїкою та модерними інтенціями створюють широкий простір для рефлексування над графічними композиціями художниці. Авторка пропонує здійснити тривалу й насичену експедицію у простір символічних образів та сюжетних структур, де кожен елемент є важливим i взаємоувиразнюючим.
 
Детальніше про художницю.
Ващенко Марина Олександрівна, доцент кафедри Монументально-декоративного мистецтва.
 
У 2006 році закінчила Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, отримавши повну вищу освіту за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» та здобувши кваліфікацію «художник декоративно-прикладного мистецтва».
 
Від 2006 року працює у КДІДПМД ім. М. Бойчука, з того часу розпочато трудовий, науково-педагогічний, творчий стаж роботи. Викладає фахові дисципліни «Формотворення», «Основи композиції», «Композиція».
 
У 2013 році закінчила аспірантуру Львівської національної академії мистецтв зі спеціальності «Декоративне і прикладне мистецтво». Наразі працює над кандидатською дисертацією «Монументальне малярство київських художників 1950-1980 років ХХ ст. Стилістичні особливості». Багаторазовий учасник науково-практичних конференції, авторка наукових статей з історії українського монументального мистецтва ХХ ст., розробник навчальних програм з зазначених вище дисциплін.
 
Від 2006 р. Марина Ващенко бере активну участь у всеукраїнських та міжнародних виставках, експонуючи станкову та прикладну графіку, живопис, енкаустику, сучасні за вирішенням витинанки. У 2008 році вона стала членом Національної спілки художників України (секція графіки).
 
Упродовж 2008-2017 років відбулося п’ять персональних виставок художниці, зокрема, у Центрі української культури та мистецтв, Українському домі (Київ). Роботи мисткині незмінно привертають увагу глядачів та фахівців, про що свідчать численні публікації про її творчий доробок у різноманітних виданнях, зокрема наукових, та в «Історії декоративно-прикладного мистецтва України». Твори були відзначені також професійними журі. М. Ващенко стала переможцем Першого міжнародного пленеру-конкурсу художників-мариністів у номінації «графіка» у Созополі (Болгарія), отримала диплом першого ступеня Міжнародного фонду Національної академії мистецтв України, диплом всеукраїнської виставки абстрактного мистецтва «ART-AKT» тощо. У 2017 році стала лауреатом премії Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва в номінації «Творчі досягнення».
 
Варто відзначити багатогранність мисткині, упродовж 2011-2015 років художниця втілила проект, в якому було створено не тільки експозицію графічних робіт, а й оригінальне художнє видання «Хмільний димар», видрукуване 2015 року, яке демонструє можливості розвитку модерної української авторської книги, пропонуючи оригінальність дизайнерського вирішення.
 
Марина Ващенко як мисткиня та викладачка вкладає багато зусиль у розвиток української культури та у залучення молоді до національних традиційних мистецьких технік. Вона авторка ідей та організаторка численних студентських виставок таких як «Витинанка», «Бойчуківці. Мистецтво молодих», що супроводжувались виданням каталогів виставок (2009-2017 рр.). Ініціатор та організатор створення Всеукраїнського конкурсу-виставки сучасної ручної графіки під авторською назвою «Шпаківня на даху», який було реалізовано у 2017 році. Її виставкові проекти вирізняються плідною співпрацею викладача-практика і студентів, адже в експозиціях вона демонструє твори своїх підопічних поряд з власними роботами. Саме таке навчання і особистий приклад творчого зростання сприяє стрімкому творчому розвитку студентства. Марина Ващенко активно залучає молодь до творчої співпраці: разом із студентами вона провела багато майстер-класів з витинанки у КДІДПМД ім. М. Бойчука під час наукових конференцій, до Днів відчинених дверей інституту, а також за його межами. Також під час кожної своєї виставки разом із студентами  проводила майстер-класи зі створення витинанки, під час яких усі бажаючі могли долучитися до пізнання цієї традиційної української техніки. Ця плідна співпраця викладачки і студентів допомагає розкривати таланти молодих художників, підтримувати позитивні результати у їх навчанні, спонукає студентів до якомога більш раннього початку самостійної творчої діяльності та стимулює їх досягати великих успіхів у мистецтві.
 
Творчість мисткині являє собою поєднання авторського бачення і традиції професійної школи. У творах Марини Ващенко звернення до глибинних шарів світосприйняття втілюється в лаконічні образи, що їх авторка виражає мовою сучасного мистецтва, спираючись на глибинні пласти традиційної української культури.
 
Персональний сайт: http://www.vaschenko.com.ua/maryna