» » 12 вересня 1966 року розпочала свою роботу бібліотека нашого університету

12 вересня 1966 року розпочала свою роботу бібліотека нашого університету

Дата: 13-09-2023, 10:16 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Наукова бібліотека ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету – важливий структурний підрозділ закладу вищої освіти, який сприяє навчальній, дослідницькій та культурно-освітній діяльності викладачів і студентів. Тож вона посідає особливе місце серед структурних підрозділів нашого університету і є його ровесницею. Сьогодні ми поговоримо про основні етапи її встановлення і сьогодення.

Історія бібліотеки пов’язана з історією університету: 12 вересня 1966 року розпочалося навчання у щойно створеному у м. Тернополі відділенні фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства. До послуг перших 75 студентів і їхніх викладачів була невелика книгозбірня видань, переданих із Київського інституту народного господарства, впорядкуванням яких займалася Стефанія Гудима (1966 р.). Однак згодом бібліотека налічувала 30 тис. примірників літератури. Працювало два фахівці: перший завідувач бібліотеки Богдан Гаврилович Багрій (1967–1972 рр.) та бібліотекар Марія Андріївна Галущак, яка, крім того, впродовж 1980 – 1996 рр. була заступником директора. Завідувачем бібліотеки ТФЕІ був Володимир Дмитрович Жаворонко (1972–1977 рр.). Зі збільшенням кількості студентів, появою нових дисциплін у структурі бібліотеки створюються нові відділи: наукової обробки і комплектування літератури, довідково-бібліографічний відділ, абонементів навчально-наукової літератури та художньої літератури. Відповідно розширився штат працівників. У 1970 р. почали створюватися бібліотечні каталоги.

У 1977–1992 р. завідування бібліотекою було покладене на Лідію Болеславівну Ізофатову. Вона згуртувала колектив для виконання планових завдань, проведення цікавих і змістовних заходів для читачів, запровадження нових форм і методів роботи.

У 1980–1986 рр. фонд бібліотеки значно збільшився завдяки подарованим книгам, обмінному фондові та коштам, виділеним на придбання літератури, яка замовлялася через бібколектор за тематичними планами.

Із 1992 р. і до сьогодні  бібліотеку очолює канд. екон. наук, доц. Казимир Зіновійович Возьний. Як випускник зво він доклав чимало зусиль, знань, енергії, щоб бібліотека вийшла на рівень сучасних інформаційних технологій.

У 1994 р. бібліотека змінила свій статус: забезпечувала наукову діяльність  ТАНГу – закладу вищої освіти університетського типу. Трансформація зво збільшило коло завдань, що постали перед бібліотекою. Поява нових інститутів диктувала необхідність створення читальних залів і поповнення книжкових фондів. Створюються також бібліотеки при філіалах та структурних підрозділах: у містах Вінниці, Чорткові, Івано-Франківську, Нововолинську, Сваляві, Кам’янці-Подільському, Калуші, Луцьку, Форосі та Єревані.

У 1996 р. створено бібліотеку іноземної літератури при інституті міжнародного бізнесу і менеджменту, фонд якої становить більше 15 тис. примірників англійською, німецькою, французькою, болгарською та іншими мовами.

У 1998 р. створено читальний зал юридичного інституту. У березні 2002 р. почав працювати читальний зал центру європейських і міжнародних студій. У 2004 р. відкрито читальний зал українсько-німецького факультету, фонд якого – понад 6 тис. примірників.

З грудня 2002 р. у бібліотеці використовуються комп’ютерні технології. Запровадження прогресивних технологій вивело бібліотеку на новий рівень інформаційного обслуговування.

Фонд бібліотеки перебуває у постійній динаміці, оновлюється, а бібліотека забезпечує його активне використання та зберігання. Щорічно бібліотека отримує більше 10 тис. примірників видань.

Сьогодні фонди бібліотечної системи університету становлять понад 500 тис. друкованих видань, у т. ч. 38 тис. примірників періодичних видань із суспільно-політичних, економічних, природничих, юридичних, гуманітарних та інших галузей, представлених багатьма мовами світу.

Бібліотека має 3 абонементи і 8 читальних залів на 270 місць, у т. ч. 2 зали електронних ресурсів. Щороку вона обслуговує понад 10 тис. читачів, і загальна книговидача досягає до 700 тис. примірників.

27 травня 2011 р. – особлива подія в житті університету. Гостинно відчинив двері новозбудований корпус бібліотеки, що дозволило стати на новий, вищий рівень своєї функціональної діяльності.

 У жовтні 2016 року бібліотека отримала чергове визнання свого статусу – стала Науковою бібліотекою імені Леоніда Каніщенка – одного з творців нашого університету та його першого ректора.

Бібліотека підтримує і розширює зв’язки з іншими науковими бібліотеками, входить до складу бібліотек Мережі університетів пограниччя. Вона постійний учасник новітніх освітніх та інформаційних програм і проектів.

Багато уваги у своїй діяльності бібліотека приділяє соціокультурній роботі. Основний контингент користувачів бібліотеки – це молодь. У бібліотеці вона здобуває не тільки професійні знання, а й долучається до джерел культури, історії свого народу. Форми та методи соціокультурної роботи бібліотеки різноманітні: круглі столи, літературні й творчі зустрічі, лекції, презентації, години духовності, гуманітарні акції, квести тощо. У бібліотеці постійно діють тематичні книжкові виставки.

Однак якими би не були ресурси бібліотек чи оснащення сучасною технікою, найголовнішим є кадровий ресурс. Розвиток будь-якої бібліотеки, як і будь-якої установи, залежить від людей, які в ній працюють, адже саме вони вкладають свою працю, знання, творчі здібності, а також постійно підвищують свій професійний рівень.

Керівництво університету неодноразово відзначало працю провідних фахівців бібліотеки грамотами та дипломами за сумлінне ставлення до своїх професійних обов’язків, активну громадську діяльність і примноження славних традицій навчального закладу.