» » Газеті ЗУНУ «Університетська думка» - 29 років!

Газеті ЗУНУ «Університетська думка» - 29 років!

Дата: 28-10-2023, 10:00 | Автор: Директор музею історії ЗУНУ - Віталій Михайлиця

 Важливе значення у репрезентації подій, які відбуваються у Західноукраїнському національному університеті мають засоби масової інформації. І хоча ХХІ століття у першу чергу асоціюється з цифровими технологіями не втратили своєї актуальності перевірені часом паперові засоби інформації, зокрема газети. У 1994 році наш університет отримав власний друкований орган – газету «Академія» (з 2006 року - «Університетська думка»).

28 жовтня побачив світ її перший та другий номери. Тоді газету випускали журналісти Марат Федик і Марія Баліцька. При редакції газети працювали гуртки творчої молоді «Сузір’я», молодих журналістів, проводилися круглі столи і зустрічі з цікавими особистостями.

У різні роки у редакції працювали шеф-редактор Олександр Вільчинський, провідний редактор Володимир Ханас, кореспондент Оксана Гуменюк, коректори Оксана Бойчук, Інна Буняк, Марія Лосик, Інна Карел; верстку здійснювали Ігор Романець, Руслан Грицина, Олег Різник, Олександр Шибистий, Ігор Барський, Любов Безушко, Володимир Шпак, Володимир Французов, Марія Баліцька.

Упродовж першого десятиріччя випуску до газети подавав офіційні і художні фотографії завідувач фотолабораторії Михайло Бенч. На шпальтах газети представляв деякі свої роботи художник Юрій Федоров.

Упродовж останніх років офіційні фотографії до газети подавали фахівці відділу інформації та зв’язків з громадськістю, Ярослав Стареправо, Христина Циквас, Надія Ротман, Володимир Кусмарцев та інші студенти університету.

Вже багато років у її читачів газета асоціюється з Марією Йосипівною Баліцькою, її багаторічним головним редактором і фактично душею видання. Марія Йосипівна член Національної спілки журналістів України, член Національної спілки письменників України, дипломант Всеукраїнського конкурсу журналістів «Українська Мадонна», лауреат премії ім. Петра Гнатенка у конкурсі Національної спілки журналістів України, поетка, романіст. Автор понад п’ятдесят ліричних збірок поезій, віршованої прози, духовних збірок, філософських міркувань, книг для дітей та юнацтва, колисанок-розмальованок, малої прози, п’єс, романів, пісенників, книги-пам’яті про Учителя «Ріка життя Володимира Вихруща» (2009). Упорядкувала колективні збірки «Матері» (2011), «Татові» (2013), де серед авторів – студенти і працівники університету.

Загалом випущено у світ 536 номерів, серед яких спецвипуски на замовлення факультетів, приймальної комісії, центру зв’язків з випускниками. 

Часопис упродовж років гуртує однодумців, пробуджує національну свідомість, виховує патріотизм, скеровує до духовності тисячі працівників і студентів класичного університету Тернополя.

З початком повномасштабного вторгнення росії в України газета перейшла до виходу в онлайн-режимі. Редакція зосередилася на висвітленні волонтерської діяльності університетської родини, разом з нею ділила біль і смуток втрат.

«Університетська думка» важлива частина історії та сьогодення нашого університету, яка для багатьох теперішніх і колишніх працівників та студентів ЗУНУ є своєрідним містком, який єднає їх закладом освіти.

Останній номер ви може переглянути за посиланням: https://www.wunu.edu.ua/news/24479-vijshla-z-druku-gazeta-zunu-unversitetska-dumka.html?fbclid=IwAR30ynitnukzCvJy-dmHUUx2i9s35u8WuqKRUW64n-dXzP-t1hIAceC22l8

 

Весь архів номерів знаходиться тут: https://www.wunu.edu.ua/university-newspaper-opinion/newspaper-archive/