» » Науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Україна стає цифровою»

Науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Україна стає цифровою»

Дата: 7-12-2023, 15:45 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах співпраці Західноукраїнського національного університету та Технічного університету Дрездена (м. Дрезден, ФРН) відбулася науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Україна стає цифровою» на базі кафедри міжнародної економіки навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина.

У заході взули участь викладачі та студенти з Технічного університету Дрездена (ТУД), Донецького національного університету ім. Василя Стуса, Маріупольського державного університету та класичного університету Тернополя.

Розпочав пленарне засідання проректор з наукової роботи ЗУНУ Микола Дивак: «Шановні колеги! Я радий вітати учасників науково-практичної онлайн-конференції «Україна стає цифровою». В останні десятиліття цифрові технології все більше впливають на різні сфери діяльності та життя людини, з’являються нові тенденції, цифровізуються університети. Діджиталізація стала не тільки необхідністю, але й основним етапом розвитку освіти та науки, яка не лише змінює формати навчання, але і перетворює спосіб, яким ми взаємодіємо з інформацією, сприймаємо знання та розвиваємо компетенції. Обговорюючи компоненти та ключові аспекти цифрової трансформації в освіті, ми можемо визначити як технології трансформують сучасну освітню парадигму: впроваджується онлайн-навчання, електронні освітні ресурси, використовується віртуальна реальність.  Поряд із можливостями з’являються виклики: нестабільна робота онлайн-платформ, проблеми з інтернетом, безпека обробки та збереження цифрових даних, доступ до цифрових ресурсів,  збереження конфіденційності інформації. Освітяни повинні розуміти, як діджиталізація впливає на розвиток університету та що потрібно зробити для успішного вирішення цифрових завдань.  Основною метою цифровізації Західноукраїнського національного університету є  створення сучасного, високотехнологічного середовища для навчання, досліджень та адміністративних і управлінських процесів, які забезпечать підвищення якості освіти та наукових досліджень, зміцнять позиції університету на ринку освітніх послуг.  Пам’ятаймо, що цифровізація — це не лише революція технологій, але й еволюція думки, яка перетворює наше сприйняття світу!

Вірю, що сьогоднішня конференція стане платформою для свіжих думок, цікавих ідей, результативних напрацювань. Бажаю усім конструктивного та плідного діалогу для вирішення актуальних питань!»

Також до відкриття долучилися завідувач кафедри інформаційних систем бізнесу, зокрема інформаційного менеджменту Ерік Шопп (ТУД), заступник директора, керівник українсько-німецької факультет-програми ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ Віталіна Куриляк, координатор спільних проєктів Інформаційного центру Німецької служби академічних обмінів (DAAD) у Києві Оксана Швайка, представниця ДААД, керівник відділу цифровізації для інтернаціоналізації університетів прикладних наук Анн-Крістін Матте, координатор проєктної ініціативи «TUD та Україна: мости, які з’єднують» Константін Шарф (Інститут Ціттау/ ТУД).

У ході конференції із доповідями виступили Ерік Шопп,  Неллі Ухова, докторанти: Л.-М. Лангезі, М. Альтман, студенти Н. Хайдеманн, Л. Хільзе, С. Кул – ТУД та студент М. Гайворонський й інші.

Науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Україна стає цифровою» стала завершальним етапом більш ніж річної співпраці з кафедрою інформаційних систем бізнесу, зокрема інформаційного менеджменту у межах проєкту «ТУД будує мости», «Діджиталізація німецькомовної програми «Міжнародна економіка»» Західноукраїнського національного університету за підтримки програми Німецької служби академічних обмінів.

Під час роботи учасники обговорювали сучасні технології навчання, цифровізацію в освіті, практичні результати розробки кваліфікації е-тьютора, організацію міжнародних тандемів е-тьюторів, спільне міжнародне онлайн-навчання як ключовий елемент організації навчання з фазами фізичного та віртуального обміну, досвід студентів ЗУНУ у використанні підходу COIL (спільне міжнародне онлайн навчання у мультикультурних групах).