Студентський привіт із Канади

Дата: 30-10-2013, 15:03 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

Коли у відповідь на «Goodmorning!»,  ви чуєте «Bonjour!»,то однією з типових для такої ситуації країн може бути Канада. Я - Олег Легкий, студент п’ятого курсу Україно-нідерландського факультету економіки  та менеджменту Тернопільського національного економічного університету. Зараз я проходжу стажування в Парламенті Канади (Оттава). В програмі Canada-Ukraine Parliamentary Program беруть участь 30 учасників з різних країн світу.

 

Процес відбору до Canada-Ukraine Parliamentary Program тривав близько півтора року та включав в себе різноманітні завдання, починаючи від перекладів, ессе та інтерв’ю з тестами і завершуючи написанням рецензії до книги та коментарів до гострих соціально-політичних питань в Україні та у світі.

 

Шістнадцятого жовтня Парламент Канади урочисто розпочав свій новий сесійний період 41-ого скликання. Традиційною для цього була «Speechofthethrone» - промова, яку зачитав Генерал-губернатор Канади (який представляє Королеву Великобританії) і яка власне була написана Прем’єр-міністром С. Харпером - головою правлячої консервативної партії.

 

Своє стажування я проходжу в офісі одного з депутатів-консерваторів – Джо Деніела, вельми приємної та освіченої особистості із екстравагантною історією: народившись в Танзанії, Джо зростав в Індії, здобув освіту  у Великобританії і до отримання депутатського мандату працював довгий час інженером-конструктором провідних авіа-корпорацій (наприклад, LockheedMartin).Бойові гелікоптери, в розробці яких він брав безпосередню участь, стоять на озброєнні військово-повітряних  сил Канади та низки країн світу.

 

Якщо говорити про роботу, то тут буденні офісні обов’язки, як от перевірка пошти (звичайної та електронної (до 200 листів у день), відповідь на дзвінки, робота з документами переплітаються із певною творчою діяльністю – написанням промов та проведенням  досліджень з певних вузьких тем із доступом до внутрішньої бібліотеки.  Також,  як асистент депутата,  я беру повноцінну участь в засіданнях певних груп  чи комітетів, перебуваю на сесійному засіданні та дебатах.

 

Але вищезгадані речі займають лише близько третини часу. Під час «типового тижня» ми можемо мати екскурсійні тури (навіть в сусідні міста), відвідувати дипломатичні прийоми, зустрічатися з представниками діаспори та брати участь в різноманітних благодійних заходах.

 

Також я мав надзвичайно приємну можливість поспілкуватися із Почесним президентом ТНЕУ Богданом Гаврилишином на його конференції  в Торонто, де  він розповідав про книгу «Залишаюсь українцем» та акцентував увагу на молоді України. Богдан Дмитрович розповів, що заснував фонд розвитку юних лідерів, метою якого буде фінансування тижневих політико-соціо-економічних досліджень для груп українських студентів у таких країнах як Німеччина, Швейцарія, Норвегія та власне Канада.

 

Попереду ще один місяць і в планах відвідини хокейних поєдинків (сезон яких якраз розпочався), низки музеїв, міст-перлин Канади – Квебеку й Монреалю та багато-багато іншого. 

 

 

З повагою і найкращими побажаннями Олег Легкий, МУНІДм-51