» » Мистецький фестиваль «Ї» в подіях і відгуках

Мистецький фестиваль «Ї» в подіях і відгуках

Дата: 7-04-2014, 16:25 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

 Нещодавно у файному місті Тернополі проходив мистецький фестиваль «Ї», до організації якого долучились студенти ТНЕУ. Йдеться про четвертокурсників факультету банківського бізнесу Василя Томчишина – голову організаційного комітету та Ігоря Білика – координатора заходу.

 

Мистецький фестиваль «Ї» став втіленням синтезу мистецтв: літератури, живопису, фотографії, музики та короткометражного кіно. Відомі українські письменники та музиканти, а також початківці на поетичній ниві знайомили молодіжне середовище із власними здобутками, ділились секретами творчості, презентували нові книги, проводили автограф-сесії.

Майданчиком для проекту став клуб «Максим», у залах якого впродовж трьох днів збиралося українське студентство. Організатори заходу проявили неабиякі менеджерські здібності, оскільки під одним «дахом» зібрали чільних представників сучасного культурного процесу в Україні. Варто назвати лише такі знакові постаті, як Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Юрко Іздрик, Олександр Ірванець, Дмитро Лазуткін, Ірена Карпа. Молоде покоління літераторів представляли Марк Лівін, Іван Байдак, Андрій Любка, ін. Кожен із них говорив про творчість як частину своєї біографії. Кожен закликав «бути собою».

 

Те, що такі фестивалі необхідні сучасній молоді, свідчать захоплені відгуки студентів ТНЕУ: «Вперше почувши про фестиваль «Ї», уже зраділа про можливість відволіктися від навчання та долучитися до чогось глобального, високого… І мої надії виправдалися, та навіть перевершилися. Тут я відчула, що українське живе слово ще існує і існуватиме довго. Цікаві особистості, багато гарної поезії (А. Любка, М. Лівін), прози (Ю. Андрухович, І. Байдак) та живої музики («Колос», «Кімната Гретхен», «Один в каное») заряджали хорошим настроєм, захоплювали всю твою увагу. Справді, живе спілкування не порівняєш з записами на аудіопрогравачі чи звичним читанням. Воно зближує, робить співавтором, надихає. Особливо зраділа руйнуванню стереотипу, ніби молодь не читає. Її тут була переважна більшість. Можливо тому мене охопило відчуття домашнього затишку  та єдності. Це, наче вірус, заражало і самих гостей, які помічали гостинність прийому та частенько виступали на «біс».  Ці вихідні стали для мене особливими. Фестиваль «Ї» у Тернополі подарував масу позитивних емоцій та приємних відкриттів, за що велике «спасибі» організаторам» (Грицишина Ірина).

 

«Музика і книги – туди відправляються люди, щоб загубитися в їх світі, або знайти себе, якщо вони загубилися в своєму. Мистецький фестиваль «Ї» – їдка суміш не тільки музики та літератури, а ще й фото. За цих три дні ти губишся там, в цій мистецькій суміші, і забуваєш про все на світі. Затишна атмосфера, хороша та чуттєва акустична музика, приємні тембри голосів улюблених поетів, читання поезії та мурашки по тілу,  вражаючі фотороботи, зустрічі з письменниками, презентації книг, автографи, ніч короткометражного кіно, просто хороші люди…  Не знайти слів, щоб передати всі відчуття, що переповнюють тебе. Тут дійсно можна не тільки загубитися, а й знайти себе, відчути натхнення, зарядитися енергію та залишити в своєму серці незабутні спогади» (Маланчук Оксана).

 

Отже, варто лише вітати таку чудову креативну акцію організаторів мистецького фестивалю «Ї».

 

Надія Білик, кандидат історичних наук, доцент кафедри ДІДУ