З Кракова до Брюсселю

Враження про проходження наукової практики в рамках програми Школи польського та європейського права.


Богдана Курило,

студентка 4 курсу факультету міжнародного бізнесу та менеджменту, випускниця Школи польського та європейського права 2012р.


 

З Кракова до Брюсселю…

 

..такий був маршрут моєї подорожі в межах наукового стажування в Ягеллонському університеті. Як випускниця Школи Польського та Європейського права, отримавши стипендію Міністерства науки та вищої освіти Польщі, мала можливість здобути неоціненний досвід проходження практики в адвокатській канцелярії та величезний багаж знань з різних галузей права. 

  Від початку квітня відвідувала лекції на факультеті права та адміністрації Ягеллонського  університету, зокрема з таких галузей права, як: право охорони конкуренції і захисту споживачів Польщі та ЄС, які викладались англійською мовою, а також міжнародне публічне та міжнародне господарське право, цивільне і право інтелектуальної власності, що входять до кола моїх професійних зацікавлень. Отримані теоретичні знання я мала можливість застосувати, проходячи практику в адвокатській конторі "Kancelaria аdwokacka Andrzeja Żuraniewskiego". Під час практики до моїх завдань належало: ведення кореспонденції, написання простих процесуальних листів, заповнення заяв на формулярах (в податковій, пенсійній та кадастровій процедурах), визначення відповідності органів за територіальною приналежністю (судових інституцій та адміністративних одиниць), оцінка обсягу виплат,які необхідно понести в справі та участь в судовому засіданні. Окрім того, відвідала Клуб адвокатів міста Кракова та Товариство імені Святого Ivo Helory – патрона всіх юристів.


  А завершилося моє стажування в де-факто столиці Європейського Союзу – чудовому місті Брюсселі, де протягом 5-9 травня проходив навчальний візит 40-особової групи до Європейсього парламенту на запрошення євродепутатата від Польщі Ружи Тун. Один з днів ми провели в Європейському Парламенті, що було хорошою можливістю більше дізнатися про інституції ЄС. Відвідини даної установи розпочались з лекції про її основні засади функціонування та розповіддю про свою працю в Комісії внутрішнього ринку від Пані Ружи Тун, далі була екскурсія парламентською дільницею та історичною частиною міста. І закінчився день спільної святковою вечерею. Перед від’їздом ми відправились до символу Брюсселю – футуристичної споруди, збільшеної в 165 млрд. раз моделі атома.

  Дуже вдячна координаторам та організаторам Школи за отриману можливість, за досвід і навчання, а також всім тим, хто  протягом цього часу навчав, допомагав та підтримував мене. Це стажування назавжди залишиться в моєму серці і згадки про цей час викликатимуть посмішку.


Фотозвіт