» » «Новітні банківські продукти і технології»

«Новітні банківські продукти і технології»

Дата: 1-11-2016, 13:34 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 28 жовтня 2016 року на кафедрі банківської справи відбувся семінар на тему: «Новітні банківські продукти і технології». До участі у зустрічі долучився професорсько-викладацький колектив кафедри.
                                      
З вступним словом виступила к.е.н., доцент, Іващук О. О. зазначивши, що динамічний розвиток ринку банківських послуг в Україні та загострення конкуренції на ньому змушують банки опановувати нові підходи до підвищення ефективності своєї діяльності, проводити пошук додаткових шляхів отримання конкурентних переваг, зокрема, шляхом впровадження інноваційних технологій обслуговування клієнтів, нових продуктів та послуг.
 
К.е.н., доцент, Галіцейська Ю. М. у своїй доповіді охарактеризувала новітні банківські продукти і технології, тенденції сучасного етапу розвитку сфери банківських послуг. Викликала особливий інтерес розповідь Юлії Миколаївни про банківські лабораторії зі створення інновацій, найвідомішими з яких є Standard Bank (ПАР), Capital One (США), Commonwealth Bank (Австралія), Citi (США), Visa (США), Chase Bank (США) та BBVA (Іспанія). Також вона зазначила, що актуальними тенденціями в сфері банківських інновацій є індивідуалізація, робота в стилі 24/7, орієнтація на представників, малого та середнього бізнесу, голосова взаємодія, переносні платіжні девайси,  консалтинг нового рівня  (роботизація фінансових послуг), банкінг речей, активна соціальна взаємодія та монетизація даних. Галіцейська Ю. М. виділила проблеми й окреслила перспективи розвитку та застосування новітніх продуктів і технологій в банку, серед яких є  поширення інтернету, надійність електронних каналів надання послуг, залучення нових споживачів інноваційних послуг, модернізація телекомунікаційних систем, високий рівень конкуренції з боку небанківських установ.
 
З доповідю на тему: «Цифровий банк: міф чи реальність?» виступила к.е.н., старший викладач Метлушко О. В. Вона зазначила, що концепція Digital Banking – це зручність і простота, можливість здійснювати в Інетрнет-банкінгу різні затребувані типи взаємодії, мультидоступ, кастомізація, а також використання сучасних технологій з боку банку, які забезпечують продуктивність, надійність, відмовостійку роботу в режимі 24/7/365, безпеку і зручність адміністрування. Ольга Володимирівна розповіла про хвилі інновацій в банкінгу та моделі цифрового банкінгу, а також зазначила ключові вимоги до банків третьої хвилі з точок зору споживача, інвестора і самого банку. Метлушко О. В. окреслила перспективи розвитку Digital Banking та зазначила, що основними перешкодами для зростання цифрового банкінгу в Україні є низький рівень проникнення інтернету; валютні обмеження, встановлені НБУ; недовіра українців до банківської системи.
 
Тематика семінару викликала цікаву дискусію, де кожен мав нагоду висловити свою думку. Зокрема, к.е.н., доцент Адамик Б. П. припустив, що через кілька років з стрімким розвитком новітніх технологій операції з платіжними картками зникнуть. Д.е.н., професор Дзюблюк О. В. зазначив, що новітні технології ніколи не витіснять традиційні банки, як і карткові рахунки не витіснили операції з готівкою, адже основним критерієм є готовність клієнтів до споживання послуг, що пропонуються.
 
Після жвавого обговорення усі зійшлися на думці, що банківська система України переживає етап якісної трансформації і готова до оновлення за рахунок впровадження та використання новітніх продуктів і технологій. Також є великий попит на дистанційне обслуговування клієнтів, адже люди вже оцінили його переваги.
 
Підсумувала результати заходу Іващук О. О., подякувавши усім за плідну працю та активне обговорення проблематики наукового семінару.