» » Круглий стіл «Формування та виконання місцевих бюджетів в контексті фінансової децентралізації»

Круглий стіл «Формування та виконання місцевих бюджетів в контексті фінансової децентралізації»

Дата: 2-11-2016, 11:35 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З ініціативи студентів факультету фінансів та колективу кафедри фінансів імені С. І. Юрія Тернопільського національного економічного університету 27 жовтня 2016 р. у рамках вивчення дисципліни «Бюджетна система» та в межах засідання студентського наукового гуртка «Фінансовий простір» відбувся круглий стіл на тему: «Формування та виконання місцевих бюджетів в контексті фінансової децентралізації».
 
Модератором круглого столу виступила доцент кафедри фінансів імені С. І. Юрія Лободіна З. М., яка зазначила, що започаткована в Україні бюджетна реформа дозволила врегулювати низку питань щодо бюджетних взаємовідносин, наповнення дохідної частини, оптимізації структури видатків бюджетів різних рівнів.Однак сучасний стан соціально-економічного розвитку України характеризується наявністю низки проблем, що викликані об’єктивними та суб’єктивними причинами. Все це не сприяє проведенню ефективних реформ і ускладнює процес фіскальної децентралізації в Україні. Лободіна З. М. констатувала, що про проблеми втілення задекларованих реформ щодо наповнення бюджетів різних рівнів та у сфері міжбюджетних відносин свідчить і зменшення частки доходів місцевих бюджетів у загальному обсязі доходів Зведеного бюджету України. Зазначене обмежує можливості органів місцевого самоврядування здійснювати із місцевих бюджетів витрати не тільки інвестиційного характеру, але й поточні видатки, що спричинює посилення асиметрії соціально-економічного розвитку регіонів і негативно впливає на добробут населення. Окреслені проблеми і пошук шляхів їх можливого вирішення і стали предметом обговорення круглого столу.
 
Участь у круглому столі взяли:
 
– завідувач кафедри фінансів імені С. І. Юрія професор Кириленко О. П., яка розпочала захід з актуалізації проблематики формування та виконання місцевих бюджетів в контексті фінансової децентралізації;
 
– заступник декана факультету фінансів доцент Маршалок Т. Я., який ознайомив студентів із результатами власного дослідження зарубіжного досвіду фінансової децентралізації та можливостями адаптації його окремих аспектів до вітчизнянихреалій;
 
– головний економіст відділу фінансів органів управління та інформаційного забезпечення Департаменту фінансів Тернопільської ОДА Стаднік В. П., який поінформував присутніх про зміни у порядку формування та виконання місцевих бюджетів у зв’язку із проведенням бюджетної реформи, проблеми впровадження програмно-цільового методу у бюджетному процесі на рівні місцевих бюджетів, які мають взаємовідносини з державним бюджетом;
– доценти кафедри фінансів імені С. І. Юрія Савчук С. В., Дем’янюк А. В., Сидор І. П., Гупаловська М. Б., Горин В. П.,
 
– учасники студентського наукового гуртка «Фінансовий простір», студенти четвертого курсу факультету фінансів, ННІІОТ.
 
Зацікавленість слухачів викликали доповіді студентів-членів студентського наукового гуртка «Фінансовий простір» Пастущин С. «Доходи місцевих бюджетів в умовах децентралізації в Україні» (науковий керівник Лободіна З. М.), Соляник Д. «Неподаткові надходження місцевих бюджетів: реалії та проблеми зростання» (науковий керівник Савчук С. В.). Жвава дискусія розгорнулася навколо проблем, окреслених у виступах студентів Бурко Х. «Видатки місцевих бюджетів соціального спрямування: сутність, недоліки та напрями удосконалення»(науковий керівник Лободіна З. М.) та Різник Ю. «Роль державної регіональної політики у розвитку територій в контексті об’єднання громад» (науковий керівник Дем’янюк А. В.).
 
У контексті обговорення проблем запровадження програмно-цільового методу у бюджетному процесі головний економіст Департаменту фінансів Тернопільської ОДА Стаднік В. П. продемонстрував учасникам круглого столу основи роботи в єдиній інформаційній системі управління бюджетом (ЄІСУБ), яка забезпечує оперативний збір, накопичення, систематизацію, аналіз та узагальнення бюджетної інформації в єдиній базі даних. Фахівець зазначив, що ЄІСУБ передбачає оперативний доступ учасників бюджетного процесу до необхідних інформаційних ресурсів, використання спеціалізованого інструментарію створення та аналізу інформації.Універсальність ІЄСУБ дозволяє зробити уніфікацію та оптимізацію документообігу у межах адміністративно-територіальної одиниці, а гнучкий інструментарій сприяє оптимізаціїдіяльності фінансового органу та спрямуванню роботи співробітників на аналізі та прийнятті управлінських рішень, а не на зборі, додатковій обробці та систематизації інформації від розпорядників.
 
Головною перевагою ЄІСУБ є те, що вона дозволяє планувати та виконувати бюджет з максимально необхідною деталізацією використання бюджетних коштів. Стаднік В. П. також акцентував увагу на тому, що зазначене програмне забезпечення є сумісним за форматами даних з державними фінансовими органами вищого рівня.
 
На завершення роботи учасників заходу було підведено підсумки розгляду основних проблем, пропозицій та окреслено вектори подальшої наукової роботи зі студентами.