» » Студенти ТНЕУ побували у Головному управлінні Державної казначейської служби України у Тернопільській області

Студенти ТНЕУ побували у Головному управлінні Державної казначейської служби України у Тернопільській області

Дата: 8-11-2016, 15:01 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках тижня фінансової грамотності, який з 31 жовтня по 6 листопада проходить у Тернопільському національному економічному університеті, члени студентського гуртка «Фінансова просвіта» та студенти групи Ф-21 факультету фінансів ТНЕУ відвідали Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області. Метою заходу було ознайомити студентську молодь з організацією діяльності та функціональними повноваженнями територіальних органів казначейства, а відтак підвищити рівень знань студентів щодо механізму функціонування системи казначейства, проведення операцій з бюджетними коштами.
 
Зі вступним словом перед студентською аудиторією виступив заступник начальника Головного управління ДКСУ у Тернопільській області О. П.Зварич. Він ознайомив юнаків та дівчат з організаційною структурою та бюджетними повноваженнями Головного управління та його структурних підрозділів. Цікавою для студентів була інформація щодо актуальних проблем діяльності даного органу та перспективних напрямків діяльності, якою поділився зі студентами п. Зварич О. П.
 
Пізніше керівники окремих структурних підрозділів знайомили студентів з особливостями їх діяльності  та функціональними повноваженнями, а саме:
 
- заступник начальника відділу фінансових ресурсів Прийма С.О. ознайомила студентів з повноваженнями органів казначейства при зарахуванні надходжень до бюджетів, поверненні помилково та надміру сплачених платежів, відшкодуванні податку на додану вартість;
 
- начальник управління обслуговування розпорядників коштів та інших клієнтів Росенко О.Л. розповіла про порядок розрахунково-касового обслуговування органами казначейства розпорядників та одержувачів коштів бюджетів та інших клієнтів;
 
- начальник управління бухгалтерського обліку операцій з виконання бюджетів Чайківська О.Ф. ознайомила студентську аудиторію з основами ведення бухгалтерського обліку надходжень та витрат державного і місцевих бюджетів в органах казначейства, обґрунтувала необхідність та доцільність запровадження єдиного плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі та органах казначейства;
 
- начальник управління інформаційних технологій та захисту інформації Литняк Н.С. та начальник відділу обслуговування операційного дня Василишин П.К. ознайомили студентів з інформаційно-технічним забезпеченням казначейської системи, особливостями захисту інформації в органах казначейства, а також функціонування внутрішньої платіжної системи казначейства, переказом коштів та передачею інформації в системі електронних платежів НБУ;
 
Цікавою та пізнавальною для студентів була оглядова екскурсія структурними підрозділами Головного управління та куток історії, де вони могли відслідкувати еволюцію грошей від царських рублів, австроугорських крон аж до грошей незалежної України; колекцію друкарських машинок із столітньою історією; друковані видання, які висвітлюють діяльність органів казначейства у документах і цифрах; підручники і посібники як результат співпраці з навчальними закладами. Студенти мали можливість поспілкуватися з працівниками установи, поставити їм запитання та отримати вичерпні й аргументовані відповіді.
 
Із завершальним словом перед студентами виступив начальник Головного управління П.С. Гринчишин. Під час спілкування зі студентською молоддю він наголосив на важливість ролі Казначейства України у процесі виконання бюджету, його провідного місця серед інших учасників бюджетного процесу, а також потребу системи казначейства в освічених, кваліфікованих, відданих своїй справі фахівцях. Такі зустрічі, на думку Петра Семеновича, є корисними як для студентів, які мають можливість набуті в аудиторіях знання посилити практичним досвідом, так і для працівників органів казначейства, які завжди відкриті до діалогу зі студентською молоддю, оскільки зацікавлені у фінансово грамотних спеціалістах.
 
Студенти щиро дякують керівництву та працівникам Головного управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області за відмінно організовану, цікаву та змістовну зустріч і висловили сподівання стосовно подальшої плідної співпраці.