» » ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ: МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАХОВОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ: МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАХОВОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

Дата: 14-11-2016, 12:59 | Автор: ст. гр. ФСГ – 31, учасник студентського наукового гуртка «Фінансові проблеми страхування та страхового ринку» Лука Гомівка

8 листопада 2016 р. з ініціативи учасників студентського наукового гуртка «Фінансові проблеми страхування та страхового ринку» та «Першої Студентської Страхової Компанії» кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ відбулось засідання круглого столу на тему: «Медичне страхування в системі забезпечення страхового захисту населення».
Запрошеними гостями були: проректор з наукової роботи ТНЕУ – З.В. Задорожний; декан факультету фінансів ТНЕУ – А.Я. Кізима; заступник декана факультету фінансів ТНЕУ – Т.Я. Маршалок; директор Тернопільського агентства СК «ТАС» – Н.З. Яцишин; Спеціаліст з ризикового страхування Тернопільського агентства СК «ТАС» – І.Д. Генцьорська; Представник «ПрАТ СК «ПЕРША» – Л.І. Вітюк; Президент Асоціації «Ліга підприємців Тернопільщини» – М.В. Гомівка; Директор регіонального офісу «СГ «ПЗУ Україна» – Р.М. Лагойда; Представник ринку страхових послуг – А.М. Талейко; Голова Правління кредитної спілки «КАЛИНА» – О.О. Луцишин. До участі у заході долучилися також учасники студентського наукового гуртка кафедри банківської справи «Банківський аналітик».
Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ – Ольга Володимирівна Кнейслер обгрунтовуючи необхідність проведення даного наукового заходу, звернула увагу присутніх на те, що на тлі суспільних трансформацій саме галузь охорони здоров’я є найменш реформованою і для неї у сучасних соціально–економічних умовах характерні дефіцит бюджетного фінансування, невідповідність соціальним стандартам, наслідком чого є зменшення доступності безоплатної медичної допомоги для населення і відповідно, погіршення якості надання медичних послуг. Обмеженим є залучення різних джерел фінансування галузі охорони здоров’я, в першу чергу – у зв’язку із недооцінюванням державою ролі страхової медицини на базі запровадження обов’язкового медичного страхування, котре разом із добровільним медичним страхуванням здатне забезпечити основні гаратнії доступності і ефективності надання медичних послуг. Статистичні дані також засвідчують недостатність бюджетного фінансування галузі охорони здоров’я, основну частку котрого становлять видатки на оплату праці. Вчена відзначила, що усе це підтверджує актуальність нашого засідання і необхідність обговорення основних проблем стосовно доцільності запровадження обов’язкого медичного страхування (що може бути реалізовано уже з 1 січня 2017 р.) та розвитку добровільного медичного страхування як альтернативи бюджетному фінансуванню, яке не здатне забезпечити конституційне право громадян на отримання безоплатного медичного обслуговування.
Змістовні виступи про добровільне медичне страхування як складову реформи охорони здоров'я в Україні, страховий захист витрат на фінансування заходів спрямованих на охорону здоров’я у програмах страхування життя, страхування медичних витрат в Україні, практику запровадження добровільного медичного страхування на базі ТОКПЦ «Матері і дитини», медичне страхування у США як форму фінансування медичних послуг, програму медичного страхування «Обамакеа» у США, проблеми впровадження медичного страхування у країнах Африки презентували студенти факультету фінансів, факультету банківського бізнесу та факультету аграрної економіки і менеджменту: Олеся Ткаченко, Наталія Павлусь, Лука Гомівка, Михайло Манько, Валерій Ткачук, Ольга Гнатів, Анна Коліно, Олена Петльована.
У ході наукового заходу студенти та молоді науковці мали можливість не лише представляти свої наукові розробки щодо медичного страхування і дискутувати з практиками у страховій індустрії, але й обговорювати особистий довід, що пов’язаний із виникненням страхових випадків. Свої доповіді студенти презентували не лише українською, але й англійською і німецькою мовами.
На завершення, підбиваючи підсумки засідання круглого столу, завідувач кафедри відзначила, що у ході дискусії окреслилось коло нових проблем, що також потребують свого дослідження і стосуються не лише медичного страхування як форми соціального захисту інтересів населення в охороні здоров’я, але і медичного страхування як виду бізнесу. Також Ольга Володимирівна висловила сподівання стосовно того, що сформульовані учасниками рекомендації, котрі стосуються джерел фінансування галузі охорони здоров’я та медичного страхування, будуть впровадженні у практику і сприятимуть забезпеченню економічного зростання та фінансовій стабільності у державі, матеріальному добробуту громадян та покращенню якості отримуваних ними медичних послуг, підвищенню рівня страхової культури у суспільстві.
 
Відгуки студентів про участь у засіданні круглого столу.
 
Надзвичайно сподобалося проведення круглого столу з питань впровадження обов’язкового медичного страхування. Атмосфера була приємною і дружелюбною, оскільки захід відбувався у формі діалогу доповідачів, викладачів, учасників та запрошених гостей. Захоплююче було послухати представників страхових компаній та дізнатись, як усе це відбувається на практиці. Ми розглянули цікаві питання, щоправда не всі, які планувалося, проте найбільш хвилюючі нас. Я з натхненням слухала кожного доповідача, почерпнула для себе багато цікавого і цими знаннями неодмінно поділюся з друзями.
ст. гр. Ф – 33 Христина Романишин
 
На сьогоднішньому круглому столі мені сподобалась різноманітність доповідей. Дійсно досить цікава тема була розглянута. Я розширив свої знання у сфері страхування та відкрив багато нового у медичному страхуванні.
ст. гр. ФБС – 31, учасник студентського наукового гуртка «Банківський аналітик» Валерій Ткачук
 
Сьогоднішній круглий стіл і обговорення медичного страхування залишили у мене море вражень, я радий був бути присутнім на ньому. З вислуханих доповідей я отримав надзвичайно багато нової інформації, цим самим розширив свої знання про медичне страхування, і про страхування загалом. Я був радий бачити, як студенти і присутні на круглому столі виступали, відповідали на запитання, дискутували. Мені самому хотілось виступити своєю точкою зору, стосовно певного питання, але на жаль я не виступив з своєю доповіддю, проте це не завадило мені отримати багато приємних емоцій.
ст. гр. ФБС – 31, учасник студентського наукового гуртка «Банківський аналітик» Тарас Барилюк
 
Мені дуже сподобалось сьогоднішнє обговорення теми круглого столу. Найголовніше те, що навіть задумався – чи не застрахуватися самому? І те, що згодом можливо теж буду сидіти там само, де запрошені гості.
ст. гр. ФМО – 31 Юрій Федак
 
Кожна активна людина потребує самореалізації, зростання та розквіту своїх можливостей: як розумових, фізичних так і духовних. Тому одним з основних завдань університету є забезпечити студентам перспективу для постійного саморозвитку та пізнання своїх можливостей. Засідання круглого столу, проведене у колі студентів, особливих запрошених гостей та викладачів кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування, є одним із важливих кроків на зустріч розкриттю свого потенціалу.
Метою даного заходу було не тільки обговорення певної проблеми із теоретичної точки зору. Для мене це була також унікальна можливість почути від запрошених доповідачів, як ті, чи інші явища відбуваються на практиці в українських реаліях; які існують реальні причини тої чи іншої проблеми, і який насправді шлях є найефективнішим їх вирішенням.
У ході обговорення панувала дружня атмосфера, яка підтримувалась жвавою дискусією між студентами і викладачами, між студентами і запрошеними гостями, та, особливо для нас – студентів, було цікаво дізнаватися щось нове із дискусій між викладачами і запрошеними експертами. Фактично – це люди практики, які застосовували багато теорій при створенні та веденні свого бізнесу, і які стикалися із багатьма перешкодами та проблемами, про що у книжках навряд чи прочитаєш. На цьому міроприємстві, вони охоче ділилися із студентами своїм досвідом, розказували «на які граблі вже вставали» і говорили, що потрібно робити «щоб ми – студенти, ці граблі оминули».
Для кожного із нас це була прекрасна можливість перевірити свої сили та свої ораторські здібності. Кожен із доповідачів–студентів намагався як найповніше, найцікавіше розповісти про власні напрацювання, передати їх публіці та донести важливість даного досліджувального питання. Непроста робота, скажу я Вам, але й не неоціненний досвід для кожного учасника. Кожен учасник міг виявити свої слабкі та сильні сторони: а це дозволить у майбутньму боротися із першими та покращувати останні.
Інформацію, яку отримали у ході круглого столу, ні – знання, які ми отримали, ми зможемо застосувати в подальшому, як і в обраній професії, так і для розбудови нашої держави вцілому.