» » Круглий стіл «Вітчизняна та міжнародна практика щодо обліку та оподаткування суб’єктів малого бізнесу»

Круглий стіл «Вітчизняна та міжнародна практика щодо обліку та оподаткування суб’єктів малого бізнесу»

Дата: 16-11-2016, 11:50 | Автор: Модератор Центру Назарова І. Я.

 З нагоди Міжнародного дня бухгалтера на базі Центру практичної бухгалтерії факультету обліку і аудиту Тернопільського національного економічного університету відбувся круглий стіл на тему: «Вітчизняна та міжнародна практика щодо обліку та оподаткування суб’єктів малого бізнесу».
 
Учасники зустрічі під час засідання під керівництвом лектора – провідного аудитора ТОВ Аудиторської фірми «Консул» (м. Тернопіль) Монастирської Тетяни Богданівни розглядали облікові аспекти, особливості справляння податків та інші проблемні питання, що виникають у суб’єктів малого бізнесу, які працюють як на вітчизняному, так і на міжнародному ринках.
 
Особливу увагу присутні звернули на вітчизняну спрощену систему оподаткування, яка є не надто розповсюдженою на зовнішніх ринках. Зокрема, лектором було висвітлено сутність спрощеної системи оподаткування, її переваги і недоліки, а також можливості її застосовування для різних організаційно-правових форм підприємництва та видів діяльності. Зважаючи на зацікавленість студентів у відкритті власного бізнесу у сфері бухгалтерських послуг та можливостей оптимізації оподаткування у таких бізнес-проектах через систему єдиного податку, Монастирська Т. Б. зупинилася  також на порядку реєстрації платниками єдиного податку та юридичних аспектах перебування на спрощеній системі. Основний же акцент у ході круглого столу був зроблений на питаннях обліку та оподаткування господарської діяльності платників єдиного податку. Зокрема, лектором бути розглянуті основні аспекти ведення обліку та справляння податків в залежності від організаційно-правової форми підприємництва та обраної групи єдиного податку (від найбільш спрощеної процедури обліку у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб платників фіксованої суми єдиного податку до повноцінної системи обліку платників єдиного податку – юридичних осіб).
 
Доступний виклад лектором матеріалу, застосування при висвітленні теми наглядного матеріалу, а також подання інформації з точки зору практичного досвіду аудитора дозволили привернути увагу учасників круглого столу до обраної тематики. Про це свідчило жваве обговорення  реалій вітчизняного та міжнародного обліку і систем оподаткування, дискусії щодо доцільності існування вітчизняної спрощеної системи оподаткування в її теперішньому вигляді та висловлення прогнозів щодо її найближчого майбутнього.