» » Команда юридичної клініки «Liberta» ТНЕУ здобула перемогу у VI Відкритому дебатному турнірі з прав людини

Команда юридичної клініки «Liberta» ТНЕУ здобула перемогу у VI Відкритому дебатному турнірі з прав людини

Дата: 22-11-2016, 12:06 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 В Освітньому домі прав людини в Чернігові відбувся VI Відкритий дебатний турнір з прав людини серед команд юридичних клінік вищих навчальних закладів України. Команда юридичної клініки «Liberta» у складі студентів 4 курсу юридичного факультету Ольги Зарішняк та Петра Мица під керівництвом д. ю. н., професора, завідувача кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права С. К. Гречанюка, здобула перемогу.
 
VI Відкритий дебатний турнір з прав людини серед команд юридичних клінік цього року приєднався до 40-ї річниці заснування Української Гельсінської групи – першого правозахисного руху в Україні.

Упродовж двох днів, 18 та 19 листопада, команди юридичних клінік вищих навчальних закладів України вели нелегку боротьбу за перше місце. Турнір проводився у формі групової дискусії за методом «Дебати», яка характеризується зіткненням позицій, одна із яких перемагає у результаті обміну аргументами. У ході турніру підіймалися актуальні питання прав людини та їх взаємодії з державою. За правилами «гри» команди отримують завдання на відстоювання одної з позицій з приводу теми того чи іншого кола дебатів: стверджувальної або заперечної, шляхом жеребкування. В учасників є обмежений час для підготовки і незважаючи на власне ставлення до теми виступу, команда має бути максимально переконливою. Так само судді, після завершення дебатів оцінюють переконливість виступу, а не саму позицію.
 
Цьогоріч у Дебатному турнірі взяли участь вісім команд юридичних клінік внз України, серед яких: команда правничої клініки Національного університету «Києво-Могилянська Академія», команда юридичної клініки ПВНЗ Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького, команда юридичної клініки «Аdiutorium» Чернігівського національного технологічного університету, команда юридичної клініки «Феміда» Донецького державного університету управління (м. Маріуполь), команда юридичної клініки Національного університету біоресурсів і природокористування України, команда юридичної клініки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
 
Перемогу у Турнірі виборола команда юридичної клініки «Liberta» Тернопільського національного економічного університету, друге місце посіла команда юридичної клініки «Правова допомога» Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ. Ці дві команди-фіналісти мали змогу взяти безпосередню участь у незвичайному для себе форматі заходу – форумі за технологією «Hardtalk» («жорстка розмова» на гострі та суспільно важливі теми) з виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини – Аркадієм Бущенко.
 
Для форуму була обрана тема «Право на зброю. Вільне володіння громадян вогнепальною зброєю – це зменшення державної монополії на насилля, чи розповсюдження насилля на всі верстви населення». Учасники мали змогу ставити некомфортні, навіть приватні запитання, щодо власної думки та бачення такого непростого питання як легалізація вогнепальної зброї та вплив на суспільство, криміногенний стан країни, спроможності держави виконувати покладені на неї обов’язки, та багато інших суперечних питань. Учасники висловили велику подяку організаторам за можливість такої розмови з Аркадієм Бущенком, зазначили, що для них він є дуже поважною людиною, яка вразила своєю відкритістю та чесністю: «Ми готувалися до опору або зміни теми дискусії та «перекручування», натомість, це було дуже професійне, спокійне та чесне висловлювання своєї думки та позиції. Я вражений!» – відзначив один з фіналістів Турніру.