» » У наш час люди всьому знають ціну, але поняття не мають про справжню цінність (Оскар Уайльд)

У наш час люди всьому знають ціну, але поняття не мають про справжню цінність (Оскар Уайльд)

Дата: 24-11-2016, 15:50 | Автор: Гончарук Т. В., д. філос. н., професор, завідувач кафедри філософії та політології ТНЕУ

 Регламентом ЮНЕСКО (UNESCO General Conference) з 2002 року встановлено у третій четвер листопада відзначати Міжнародний день філософії. Метою святкування Міжнародного Дня філософії є віднайдення спільної думки при обговоренні глобальних соціо-культурних перетворень, які відбуваються зараз, залучення людей до філософської спадщини.
                                                                                         
Цьогоріч у нашому університеті Міжнародний День філософії відзначали студенти Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина, студенти-політологи та студенти Коледжу економіки, права та інформаційних технологій та Чортківського коледжу економіки та підприємництва ТНЕУ.
 
Зокрема, студенти нової спеціальності «Політологія» провели дебати на тему: «Який вплив матиме запровадження електронного декларування майнового стану державних службовців на розвиток українського суспільства?». Команда «Оптимісти» у складі Бонк Віри (група ПОЛ-11), Хом’якової Вікторії (група ДІД-11) та Коваля Богдана (група ПОЛ-11), захищаючи точку зору про те, що Е-декларування сприятиме утвердженню засад народовладдя та публічної політики, висунула такі аргументи:
 
1. Істотно посилиться контроль громадянського суспільства та ЗМІ за поведінкою та діяльністю політиків і державних службовців.
 
2. Виникнуть більш сприятливі умови для боротьби з корупцією та казнокрадством.
 
3. Пришвидшиться процес розмежування політики й бізнесу.
 
4. Зросте рівень моральності вітчизняного політикуму та суспільства загалом.
 
5. Відкриються нові можливості для наближення України до стандартів ЄС, а у майбутньому – й вступу у цю організацію.
 
Команда «Песимісти» у складі Мазановича Назарія (група Пол-11), Гурзеля Владислава (група ДІД-11) та Мохотонко Анатолія (група Пол-11) наполягала на тому, що корумповані політики будь-що намагатимуться дискредитувати Е-декларування, щоб захистити свої статки, попередити масові народні протести та не допустити дострокових виборів.
 
Їхні аргументи були такі:
 
1. Певні політичні сили та політики намагаються змінити на свою користь зміст закону України про Е-декларування.
 
2. Доводиться, що Е-декларування посягає на таємницю приватного життя посадовців.
 
3. В декларації закладені можливості подальшого приховування фактів незаконного збагачення.
 
4. Ненадійним є технічне забезпечення зберігання даних декларацій.
 
5. Поширюється думка про те, що звіти за 2015 р. слід розглядати як «нульові декларації».
 
6. Категорично відкидається ідея про необхідність та можливість дострокових президентських та парламентських виборів в ситуації, що склалася.
 
Багато гострих запитань до команд пролунало від членів Клубу, що свідчить про інтерес до теми дебатів у молодіжному середовищі.
 
Під керівництвом к. філос. н., доцента Шумки М.Л., к. істор. н., доцента Гурик М.І., к. істор. н., Чигур Р. Ю., викладача Джугли Н. В. проведено філософські читання на тему: «Людина у глобалізованому світі: проблеми, пошуки та ризики».
 
Тематика виступів торкалася як філософських, так політичних та культорологічних питань. Так, питання демократії в сучасному світі, висвітлила Наталія Озіренська (Фкчт-22), з темою «Тоталітарний режим як ідеологія політичного панування» виступив Володимир Пітух (Фкчт-22). Соціальні наслідки інтенсифікації застосування комп’ютерної техніки, розкрив Пастухевич Остап (Фкчт-22). Із роздумами над питанням формування «філософії менеджменту» як нової парадигми управління поділилася Лілія Ядловська (Фкчт-22). Есе на тему «Цінності як визначальні характеристики людського буття» донесла до студентської аудиторії Ахтаніна Вікторія (Фкчт-22). Цікавими та грунтовними були виступи Вікторії Семенюк (Фкчт-22) про основні аспекти політичного лідерства та Книш Людмили (МЕВ-11) «Політичне лідерство в сучасній Україні». Глибокий історико-філософський аналіз нації провела Загалюк Соломія (Фкчт-22), продовжила її тему студентка групи МІМ-12 Сарахман Ірина, зосередивши свою увагу на розкритті причин та наслідків революції гідності в Україні. Легітимність влади яскраво розкрив Приймич Андрій (МІМ-11).
 
Дискусійними виявилися теми виступів студентів Гловацької Софії (Овт-21), Данилюка Дмитра (ПРт-21), Завадської Романни (ОВт-21), Марутовської Анастасії (ОВт-21), Братусь Вікторії (Овт-21), Хічій Анастасії (Овт-21), які торкалися філософії економіки, філософії грошей та морально-етичного аспекту управління.
 
Обговорення виступів продовжилося на семінарських заняттях. Студенти засвоїли, що філософія як рефлексія любові до мудрості, вчить мислити, досліджувати фундаментальні істини, вивіряти посилки і будувати власні висновки.