» » Круглий стіл «Проблеми захисту прав та свобод людини в Україні»

Круглий стіл «Проблеми захисту прав та свобод людини в Україні»

Дата: 12-12-2016, 09:22 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У середу, 7 грудня 2016 року, в рамках Всеукраїнського тижня правових знань на юридичному факультеті ТНЕУ відбувся круглий стіл на тему: «Проблеми захисту прав та свобод людини в Україні». Співорганізаторами заходу виступили колектив кафедри теорії та історії держави і права ЮФ ТНЕУ, Координаційна рада молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області, офіс регіонального координатора по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області, школи м. Тернополя.
 
Під час дискусії було обговорено гострі та актуальні проблеми захисту прав та свобод людини в Україні, зокрема: роль та механізми впливу на формування правової держави Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та його регіональних представників; проблеми захисту прав дітей та профілактика правопорушень в дитячому середовищі; юридичні гарантії забезпечення прав воїнів АТО.
 
У заході взяли участь викладачі та студенти юридичного факультету, учні загальноосвітніх шкіл Тернополя, а також запрошені до дискусії гості – Шевченко Володимир Павлович (регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області), Музика Марія Степанівна (начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи і правової освіти Головного територіального управління юстиції в Тернопільській області), Галкін Сергій Анатолійович (учасник бойових дій в зоні АТО, волонтер, студент 5 курсу юридичного факультету ТНЕУ). Модератором заходу був к.і.н., доцент кафедри теорії та історії держави і права доц. Грубінко Андрій Васильович.
 
Розпочала роботу круглого столу заступник декана юридичного факультету ТНЕУ доц. Слома Валентина Миколаївна, яка зазначила, що проблеми у сфері реалізації прав людини в Україні дійсно є, але механізми їх захисту не повною мірою відповідають світовим тенденціям та європейським стандартам. З вітальним словом до учасників звернувся завідувач кафедри теорії та історії держави і права ТНЕУ доц. Кравчук Микола Володимирович.
 
У своїх виступах доповідачі розглянули ряд важливих проблем, які викликали в аудиторії жваві обговорення і запитання. Зокрема, В.П. Шевченко розповів про специфіку діяльності Уповноваженого ВРУ з прав людини, національний превентивний механізм, складнощі, які виникають під час проведення моніторингу усіх місць несвободи, а також навів конкретні факти порушень прав людини, які мали місце в Тернопільській області. М.С. Музика на основі аналізу статистичних даних проілюструвала проблему профілактики злочинності неповнолітніх і більш детально розказала про правову роботу, яка здійснюється Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області у цій сфері. С. А. Галкін повідомив про реальні випадки порушення прав воїнів і ветеранів АТО, особливо після їх демобілізації.
                                                
Висловлюємо вдячність усім доповідачам та учасникам круглого столу за ґрунтовну дискусію і цікаві пропозиції.