» » Центр для наукових досліджень в межах проекту КН-07-2016 «Б»

Центр для наукових досліджень в межах проекту КН-07-2016 «Б»

Дата: 1-02-2017, 14:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 На факультеті комп’ютерних інформаційних технологій ТНЕУ в рамках наукового проекту «Математичне та програмне забезпечення для контролю забруднення атмосфери автотранспортом» (номер державної реєстрації: 0116U005507) закуплено серверне обладнання та створено центр для дослідження процесів поширення шкідливих викидів від руху транспортних засобів у м. Тернополі на основі даних спектроаналізаторів, представлених в інтервальному вигляді.
 
Нагадаємо, що в серпні 2016 року команда науковців кафедри комп’ютерних наук перемогла у Конкурсі проектів молодих вчених. Керівник проекту – к.т.н., доцент кафедри комп’ютерних наук ТНЕУ І. Ф. Войтюк, науковий консультант – декан ФКІТ, д.т.н., професор М. П. Дивак. Науково-технічна робота виконується за рахунок коштів загального фонду державного бюджету загальною сумою 500 тис. грн.
 
Розгорнутий апаратно-програмний комплекс забезпечує збір даних про забруднення атмосфери автотранспортом на досліджуваній території, містить базу даних для реєстрації концентрацій шкідливих викидів та відповідних метеорологічних умов їх отримання. Виконавцями проекту розроблено web-орієнтовану підсистему, яка забезпечує доступ до даних в режимі он-лайн.
 
За перший етап реалізації проекту (серпень-грудень 2016 р.) відповідно до теми проекту опубліковано: 3 статті у журналах, що входять до переліку фахових видань України; 4 праці, що входять до наукометричної бази даних Scopus, та ще 4 подано до друку. Це сприятиме підвищенню рейтингу нашого університету серед українських вищих навчальних закладів за показниками бази даних SciVerse Scopus.