» » Українська Центральна Рада – світоч національного державотворення

Українська Центральна Рада – світоч національного державотворення

Дата: 14-03-2017, 14:44 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, колектив кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету 10-11 березня 2017 року ініціював проведення цікавого наукового заходу – круглого столу, присвяченого 100-річчю Української Центральної Ради, на тему: «Українська Центральна Рада – світоч національного державотворення: історико-правові уроки та сучасні реалії».
 
Метою заходу стало об’єктивне висвітлення особливостей державо- та правотворчих процесів на одному з визначальних етапів розбудови Української держави в 1917-1921 роках.
 
Участь у засіданні круглого столу взяли викладачі, аспіранти та студенти юридичного факультету, а також видатні і знані науковці з Інституту законодавства Верховної Ради України, Львівського національного університету ім. І. Франка, Міжнародного гуманітарного університету, Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого. Дистанційно представили свої цікаві і корисні міркування, ідеї та пропозиції науковці та дослідники з Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України, Національного авіаційного університету, Навчально-наукового інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка», Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника тощо. Тези доповідей учасників розміщені на сайті «Актуальна юриспруденція» та доступні для ознайомлення за посиланням: http://legalactivity.com.ua/index.php?option=com_content&view=category&id=184&Itemid=228&lang=ru. Планується також опублікування матеріалів круглого столу в збірнику.
 
Висловлюємо щиру вдячність за особисту участь і співпрацю, за плідну дискусію: завідувачу кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету ім. І. Франка, заслуженому юристу України, професору Тищику Борису Йосиповичу; завідувачу кафедри теорії та історії держави і права Міжнародного гуманітарного університету, д. ю. н., професору Крестовській Наталі Миколаївні; професору кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету ім. І. Франка, д.ю.н., професору Бойку Ігору Йосиповичу; завідувачу кафедри адміністративного та фінансового права Львівського національного університету ім. І. Франка, д. ю. н., професору Кобилецькому Миколі Мар’яновичу; асистентці кафедри історії держави і права України та зарубіжних країн Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, к. ю. н. Середі Ользі Вадимівні.
 
Модератором круглого столу виступив к.ю.н., доц., доктор права Українського Вільного Університету (м. Мюнхен), завідувач кафедри теорії та історії держави і права Кравчук Микола Володимирович. Його уміле ведення наукового заходу дозволило розвинути дискусію, створити атмосферу позитивної та толерантної комунікації.
 
Під час роботи учасників круглого столу було передбачено ряд культурно-пізнавальних заходів, які не тільки дали можливість ознайомити наших шанованих гостей з визначними історичними пам’ятками Тернопілля, але й поспілкуватися у більш неформальній обстановці. Так, друга сесія круглого столу була проведена у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля», який знаходиться у пам’ятці архітектури XIX ст. «Вілла Грабовських», де була оформлена чудова експозиція. І традиційно, для гостей була організована пізнавальна екскурсія до Збаразького замку та до Вишнівецького палацу, які є пам’ятками національного значення.