Перші кроки у велику науку

Дата: 9-06-2017, 16:30 | Автор: Миколюк С. М.

 Будь-яка школа славиться не числом, а славою своїх учнів
М. Пирогов
 
Сьогодні інтелектуальна власність стає не лише духовною, а й матеріальною цінністю. Кілька днів тому відбувся Світовий освітній форум у Лондоні, і кожен міністр представляв найбільш успішні проекти своєї країни. Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич представляла Малу академію наук і у своєму виступі підкреслила важливість роботи з обдарованою молоддю.
 
Тернопільське регіональне відділення Малої академії наук України з року в рік дає можливість обдарованим дітям нашого краю заявити про себе, представляючи на розсуд журі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН власне дослідження. Це перше наукове відкриття може бути зовсім крихітним, але воно потребує ґрунтовних знань з базового предмета та глибокого вивчення наукової літератури з досліджуваної теми, неабиякої працьовитості та наполегливості.
 
Першого червня 2017 р. відбулося офіційне нагородження призерів.
 
Цьогоріч Коледж економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ представляли студентки групи ПРт-21 Зазуляк Анастасія та Братусь Вікторія. Юні академіки презентували власні роботи у відділенні філософії та суспільствознавства (секція соціології). Для захисту наукової роботи авторам надавалося до 10 хвилин на презентацію самої роботи та до 3 хвилин для відповідей на запитання.
 
Наукова робота студентки Зазуляк Анастасії присвячена актуальній темі довіри, як чинника міжсуб’єктної комунікації студентської молоді коледжу ТНЕУ. Довіра це – ключова характеристика розвиненого людського суспільства, що виявляється як на індивідуальному рівні, так і на рівні соціальному. Саме довіра визначає прогрес: успіх самореалізації конкретного суспільства залежить не від ринкових принципів і не від прихильності традиціям, а від рівня довіри, що існує в суспільстві. Довіра, як феномен характерний для людської взаємодії, тобто є характеристикою, яка може стосуватися як правил особистісної мотивації так і комунікації. Автором було піднято великий пласт соціальної проблеми у своєму коледжі, що викликає надію у їх подальшому вирішенні. Особливо корисним буде у цьому контексті продовження цього напряму дослідження з боку авторки у практичній площині, а саме створення в онлайн режимі «Гарячої лінії довіри» у коледжі.
 
Наукова робота студентки Братусь Вікторії присвячена актуальній темі ролі засобів масової інформації у формуванні світогляду студентської молоді коледжу ТНЕУ. У сучасний період розвитку українського суспільства успішне вирішення політичних, економічних і соціальних завдань все більше залежить від дії такого суб'єктивного чинника, як соціальна активність особистості. Важливу роль у формуванні світогляду студентської молоді відіграють засоби масової інформації. Про зростаючу роль преси, радіо, телебачення, Інтернету в суспільному житті країни свідчить їх бурхливе зростання, поширеність і доступність масової інформації. Друковане та усне слово, телевізійне зображення, Інтернет здатні в найкоротші терміни досягти найбільш віддалених районів, проникнути в будь-яке соціальне середовище в тому числі і студентське. Прикладний інтерес авторського дослідження підсилений розробленими практичними рекомендаціями, зокрема пропонується в коледжі створити «Інтернет-газету».
 
Науково-дослідницькі роботи обох дівчат були високо оцінені журі ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. За підсумками результатів І місце отримала Зазуляк Анастасія, ІІІ місце дісталося Братусь Вікторії. Варто зауважити, що студенти Коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ вперше за усю історію коледжу стали призерами обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.
 
Вітаємо Зазуляк Анастасію та Братусь Вікторію із успішним захистом наукових робіт та зичимо їм подальших творчих успіхів, а Зазуляк Анастасії бажаємо перемоги на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук який проходитиме в квітні місяці у м. Київ.
 
Сподіваємося, що яскравий приклад юних науковців запалить студентів КЕПІТ ТНЕУ і перемоги у Всеукраїнському конкурсі-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України стануть візитівкою наших студентів.
 
Науковий керівник Зазуляк А. та Братусь В.,
к.е.н., викладач Чортківського коледжу економіки 
та підприємництва ТНЕУ Миколюк С. М.