» » Візит у Національний банк України

Візит у Національний банк України

Дата: 11-05-2012, 10:49 | Автор: Кафедра банківської справи

Протягом 4 травня 2012 року члени студентського наукового гуртка кафедри банківської справи ТНЕУ «Грошова парадигма» відвідали Національний банк України.

У Центральному банку країни студенти відвідали два захоплюючі  музеї: Музей грошей та Музей скарбів. 

У Музеї грошей студенти мали змогу ознайомитись із найбільшим нумізматичним зібранням в Україні, адже експозиція музею представлена грошима, що були в обігу на території нашої держави, починаючи з найдавніших часів до сьогодення, а також  оглянути зразки всіх грошових знаків, що існують у сучасному світі. Крім цього, в музеї була представлена надзвичайна колекція ювілейних, сувенірних та пам’ятних монет, в тому числі й присвячених проведенню Євро 2012. Цікавою для учасників екскурсії була й розповідь екскурсовода про історію становлення грошових відносин і банківської справи в Україні, що дозволила дізнатись про розвиток та обіг грошової одиниці нашої держави, особливості функціонування перших вітчизняних банківських установ.

У Музеї скарбів найбільша увага була відведена 30-ти кілограмовим злиткам срібла, 4-ох кілограмовим злиткам золота та платини. Студенти ознайомились з різноманіттям дорогоцінного каміння, що видобувається та обробляється на території України. Не менш захоплюючими експонатами були предмети побуту, що давно вийшли із вжитку, цікавим було ознайомлення з їх призначенням та часом існування. Були в колекції і унікальні предмети, наприклад, срібна ікорниця у вигляді риби, роботи всесвітньо відомої фірми Карла Фаберже кінця ХІХ ст., настільна скульптура у вигляді листя салату, вирізана з бивня слона китайським майстром на початку ХХ ст., столові вироби з срібла ХVІІ ст., церковні вироби та жіночі прикраси ручної роботи. Таким чином, в колекції представлено багато унікальних речей, що становлять національне багатство нашої країни.

Екскурсійна програма продовжилась оглядом історичних архітектурних пам’яток Києва, а саме, гуртківці відвідали Софіївський та Володимирський собори, Річковий вокзал, найстаріший трамвай Києва – Фунікулер, а також Ботанічний сад  та Зоологічний парк.