» » Міжнародна співпраця за спільним Норвезько-Українським проектом «Внутрішній контроль в рамках COSO: застосування для університетського сектору»

Міжнародна співпраця за спільним Норвезько-Українським проектом «Внутрішній контроль в рамках COSO: застосування для університетського сектору»

Дата: 17-12-2019, 17:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно д.е.н., доцент кафедри міжнародних економічних відносин Зварич Роман Євгенович, к.е.н., доцент кафедри банківського бізнесу Сас Богдана Богданівна та к.е.н., доцент кафедри обліку і оподаткування Мельник Наталія Геннадіївна у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка презентували результати піврічного стажування за міжнародним Норвезько-Українським проектом CPEA-ST/10022 «Внутрішній контроль в рамках COSO: застосування для університетського сектору». Учасниками проекту від ТНЕУ також були Коруц Уляна Зіновіївна, к.ю.н.,  начальник відділу міжнародних зв`язків та Луцик Анатолій Ігорович, к.е.н., завідувач кафедри податків та фіскальної політики.

 

Проект розроблений у співпраці між Бізнес-школою Університету  Норд (Королівство Норвегія), Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка, Тернопільським національним економічним університетом та Чернівецьким національним університетом ім. Юрія Федьковича. Головною метою курсу є огляд та оцінка внутрішнього контролю університетів через систему COSO (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission) – одну з найпоширеніших у всьому світі основ для організації внутрішнього контролю для державних та приватних організацій. Курс також дав можливість вивчити історичні основі розвитку внутрішнього контролю, оцінити практичні потреби, переваги систем внутрішнього контролю, проаналізувати відповідність внутрішнього контролю цілям організацій, а також значення контролю у забезпеченні правильного використання коштів, запобіганні та мінімізації ризиків тощо.

 

Курс був організований як онлайн-навчання на веб-платформі Canvas. Модулі курсу, відео-лекції, презентації, навчальні матеріали та завдання для самостійного вивчення розроблялися модераторами від кожного університету-учасника проекту. Модераторами курсу від ТНЕУ були к.е.н., доцент кафедри  банківського бізнесу Адамик Богдан Петрович та к.е.н., доцент кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Адамик Оксана Василівна.

 

На заключному семінарі команда ТНЕУ успішно презентувала свої пропозиції, рекомендації й узагальнення за результатами навчання та отримала сертифікати про проходження міжнародного стажування. Організацію семінару, підведення підсумків, обговорення результатів та нагородження учасників проекту здійснювали представники Університету Норд (Норвегія) професор Анатолій Бурмістров, PhD Ольга Єрмоленко.