» » МАЙБУТНІ ФІНАНСИСТИ ТА НАУКОВА ЛІТЕРАТУРА: ПОЛІТИКА ВІЛЬНОГО ДОСТУПУ

МАЙБУТНІ ФІНАНСИСТИ ТА НАУКОВА ЛІТЕРАТУРА: ПОЛІТИКА ВІЛЬНОГО ДОСТУПУ

Дата: 8-11-2012, 11:41 | Автор: Учасник гуртка “Фінансовий простір”, студентка групи Ф-31, Альона Дзіковська

Як прекрасно, коли справжніх науковців, які працюють у сфері фінансів уже давно, і ще зовсім юних майбутніх фінансистів, які лише стають на цю стежину, об’єднують спільні прагнення і проекти!

 

Так, 1 листопада 2012 р. студентським науковим гуртком кафедри фінансів “Фінансовий простір” та бібліотекою ТНЕУ проведено круглий стіл на тему: “Майбутні фінансисти та наукова література: політика вільного доступу”.

 

Учасниками заходу були завідувач кафедри фінансів, д.е.н., професор О.П. Кириленко; координатор студентської наукової діяльності, к.е.н., доцент кафедри фінансів О.І. Тулай; к.е.н., доцент кафедри фінансів А.В. Лучка; к.е.н., доцент кафедри фінансів В.В. Письменний; викладач кафедри фінансів Г.І Козак; заступник директора бібліотеки ТНЕУ А.В. Панчук; завідувач читальним залом С.М. Голда;  завідувач інформаційно-бібліографічного відділу В.В. Гриськів; головний бібліограф Н.І. Пісоцька; бібліотекар 

Н.Я. Савка та, звичайно, студенти факультету фінансів – члени гуртка “Фінансовий простір”.

 

Невипадково зустріч відбулася у бібліотеці, адже це царина знань, де панує дух освіти, дух науки, дух мудрості. Це місце, в якому до кожного приходить хоч крапля творчого натхнення.

 

“Для того, щоб здобути знання у галузі фінансів чи закріпити їх можна завітати до просвітницького центру ТНЕУ та скористатися спеціалізованою літературою: це і фінансові словники, й економічні енциклопедії, і праці викладачів, які містять безліч творчих ідей та напрацювань та можуть впливати на розвиток української і світової економічної думки. Періодичними інформаційними джерелами такі видання: “Фінанси України”, “Вісник ТНЕУ”, “Світ фінансів” та інші,” – зазначила С.М.  Голда. 

 

Прагнучи стати фінансистами, нам необхідно звертатися до наукових здобутків українських вчених-економістів, адже все, що дійшло до наших днів ми знаємо завдяки їхній клопіткій праці. Тому неможливо було оминути постаті письменника, публіциста, людини енциклопедичних знань, громадського діяча Івана Франка; відомого фахівця з питань оподаткування та фінансового права Михайла Алексєєнка; ученого-фінансиста, д.е.н., професра, жінки, яка була однією з учасників делегації УРСР на конференціях ООН з питань торгівлі й розвитку економіки Валентини Суторміної; відомого економіста Михайла Туган-Барановського та його послідовника економіста-математика Євгена Слуцького; одного із зачинателів вітчизняної економічної науки Костянтина Воблого, а також фінансиста, статиста, громадського діяча, фундатора Київської політекономічної школи, вченого зі світовим ім’ям Миколи Бунге. 

 

Над їхніми роботами працювали студенти третього курсу: Тетяна Сидор, Романна Цюмпала, Юлія Пухта, Сергій Сирітченко, Іванна Чайковська, Олександр Максимчук, Ольга Стецина та Володимир Кардаш. Саме вони репрезентували наукові досягнення цих дослідників.

 

“Сьогодні перед нами постає великий пласт проблем, які потребують якщо не негайного вирішення, то глибокого аналізу. Це питання плагіату і витіснення книг всесвітньою мережею,” – зазначила О.П. Кириленко 

 

Проблему копіювання чужої роботи та оприлюднення її під своїм іменем, представлення суміші власних та запозичених в інших аргументів без належного цитування джерел висвітлила у своєму виступі Ольга Білокінна.

 

Особливості професії фінансиста виділила Христина Палац, стверджуючи, що ми, як майбутні представники фінансової еліти, повинні усвідомлювати всю відповідальність та напруженість у роботі. Адже в сучасному світі ця спеціальність є особливо популярною, і завдяки їй можна реалізувати свій потенціал у будь-якій установі, отримуючи високу оплату за свою працю.

 

Цікаву й корисну інформацію про те, як працює офіційний сайт бібліотеки ТНЕУ надала бібліотекар Н.Я. Савка, а завідувач інформаційно-бібліографічним відділом В.В. Гриськів розповіла про Програму “УФД-бібліотека”, яка стане у нагоді при використанні інформаційних ресурсів бібліотеки.

 

Щоб мати успіх у своїй роботі, потрібно постійно вдосконалюватися, торкаючись давно відомих  і зовсім незвіданих глибин фінансової науки.

 

Ми горді з того, що наш університет представляють багатогранні та освічені люди з потужним інтелектуальним потенціалом, які виховують в собі шалену витримку та наполегливість, вміють вправно скористатися набутими знаннями, зберігаючи багаторічні традиції передавання власного досвіду молодому поколінню.