» » 18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

Дата: 18-05-2020, 13:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні ми вшановуємо День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Історична пам'ять продовжує жити попри час… У Тернопільському національному економічному університеті упродовж минулого тижня тривали уроки історії, присвячені десятиліттям відважної боротьби кримськотатарського народу із радянським режимом за повернення на рідну землю.

 

Викладачі разом зі студентами обговорювали сумні сторінки історії, життєві шляхи незламних особистостей, які повинні жити у пам'яті свідомих громадян.

 

Коротка історична довідка:

 

«18 травня 1944 року згідно із таємною постановою, підписаною Сталіним, розпочалася спецоперація військ НКВД з метою звільнення Кримського півострова від корінного населення. Формальною підставою стало обвинувачення кримських татар у масовому дезертирстві та співпраці з німцями, що геть не відповідало дійсності.

У спецоперації, у було задіяно 32 тисячі співробітників НКВД. Депортованим (а це були переважно жінки, діти, старші люди, оскільки усе доросле чоловіче населення воювало) давалося на збори від кількох хвилин до півгодини, після чого їх звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, а звідти переповненими, наглухо закритими ешелонами відправляли на «спецпоселення» на схід – в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан. Частина депортованих потрапила на примусові роботи до Московського вугільного тресту, до таборів фронтового резерву та до ГУЛАГу. Дорога тривала до трьох тижнів. Багато депортованих від голоду та хворіб померли в дорозі.

Загалом упродовж трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944-му з Криму було депортовано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Упродовж року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Лише в 1989 році кримським татарам було дозволено повернутися на батьківщину.

У 2015 році Верховна Рада визнала примусове виселення корінного народу Криму актом геноциду.»

 

Пам'ятаємо…