» » «Виклики для банків у новій реальності: вітчизняний і зарубіжний досвід»

«Виклики для банків у новій реальності: вітчизняний і зарубіжний досвід»

Дата: 22-05-2020, 13:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У середу, 20 травня 2020 р., з ініціативи колективу кафедри банківського бізнесу ТНЕУ відбувся вебінар на тему: «Виклики для банків у новій реальності: вітчизняний і зарубіжний досвід». Захід був приурочений до Дня банківського працівника. Модератором виступила к.е.н., доцент кафедри банківського бізнесу Ольга Олегівна Іващук.

 

З вітальним словом звернувся декан факультету фінансів та обліку ТНЕУ, к.е.н., доцент Андрій Ярославович Кізима, в.о. завідувача кафедри фінансів, економіки і економічної кібернетики, к.е.н., доцент Андрій Олександрович Тимків, а також директор Навчально-наукового інституту креативних студій, к.е.н., доц. Луцишин Олег Орестович.

 

Спікерами вебінару були доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри банківського бізнесу Олександр Валерійович Дзюблюк, доктор економічних наук, професор, кафедри банківського бізнесу Жанна Миколаївна Довгань, доктор економічних наук, професор кафедри банківського бізнесу Богдан Любомирович Луців.

 

У своїй доповіді на тему: «Економічний розвиток і банківська система в умовах пандемії» д.е.н, професор Олександр Дзюблюк акцентував увагу на трьох основних моментах: макроекономічна динаміка; банківський сектор; світова економіка. Це дало змогу пересвідчитись, що економіка України разом зі всім світом відчуває вплив так званої «коронакризи». Проте була висловлена думка, що ця ситуація не буде надто нищівною для банківської системи світу, адже на відміну від попередніх криз, зараз банківські інститути не знаходяться в епіцентрі впливу. Насамкінець, доповідач окреслив основні тенденції майбутнього розвитку світової економіки та процитував слова відомого економіста-класика Дж. М. Кейнса: «In the long run we are all dead».

 

Д.е.н., професор Жанна Довгань звернула увагу на те, що банківські установи, на відміну від інших секторів економіки, на сьогодні не зазнали суттєвого впливу короновірусної кризи. Особливість 2020 року в тому, що причиною проблем стає не крах фінансової системи, а проблеми в реальному секторі економіки. Для подолання проблеми професорка запропонувала зосередитися на нових трендах у банківському бізнесі, зокрема забезпечити безперебійну роботу IT-систем. На її думку, це може стати одним із шляхів виходу із кризи.

 

Д.е.н., професор Богдан Луців у своїй доповіді зосередив увагу на  світовій економіці та зародженні коронакризи; проаналізував ситуацію в Україні напередодні глобальної пандемії; розкритикував дії Національного банку України та реанімаційний пакет для української економіки. Зокрема, доповідач зазначив, що уряд разом з Національним банком України та Верховною Радою України має чітко розробити низку заходів для відновлення економіки. Професор до короткострокових дій запропонував віднести допомогу населенню, малому та середньому бізнесу.

 

До дискусії були запрошені діючі банківські працівники, зокрема випускники кафедри банківського бізнесу. Вони поділилися практичним баченням ситуації щодо роботи банків у період карантинних обмежень. Під час обговорення теми учасники вебінару дійшли висновку, що спектр послуг як для фізичних, так  і для юридичних осіб не змінився, обговорили доцільність та умови застосування кредитних канікул для клієнтів банку різних рівнів.

 

Також під час обговорення викликів для банків у сучасних умовах велику увагу приділили темі активнішого впровадження новітніх технологій в процес обслуговування клієнтів. Дана проблема стала більш гострою саме за умов карантинних обмежень, коли виникла потреба мінімізувати прямі контакти між клієнтами та працівниками банківських установ.

 

Проведений вебінар був корисним та цікавим для всіх його учасників. Адже представники кафедри банківського бізнесу дізналися актуальну інформацію щодо роботи банків у період «коронакризи», а запрошені працівники банків почули фахові думки щодо доцільності тих чи інших змін у роботі та змогли скласти певний прогноз щодо розвитку економіки найближчим часом. Загалом всі почерпнули цікаву інформацію і з користю провели час.

 

Дякуємо всім учасникам вебінару за змістовну дискусію. До нових зустрічей!