» » «Постаті, які творять історію класичного університету Тернополя». Іменна стипендія Галини Петрушевської.

«Постаті, які творять історію класичного університету Тернополя». Іменна стипендія Галини Петрушевської.

Дата: 18-09-2020, 15:08 | Автор: Директор Музею історії університету

Одним із показників успішності закладу вищої освіти є здобутки його випускників. Західноукраїнський національний університет за більш ніж півстолітню історію виховав майже 220 тисяч професіоналів різноманітних спеціальностей.

 

Випускники нашого університету не забувають про Alma-mater і продовжують підтримувати тісні зв’язки та активно співпрацювати. Це і читання лекцій спеціалістів-практиків, залучення до державних комісій із захисту дипломних робіт, так і сприяння у працевлаштуванні молодших колег.

 

Проте особистість, про яку піде мова сьогодні, по своєму унікальна. Випускниця нашого університету Галина Петрушевська заповіла встановити іменну стипендію з метою заохочення талановитих студентів економічних спеціальностей до відмінного навчання, активної участі в науковій, спортивній, громадській діяльності Західноукраїнського національного університету. І вже у 2020 році за участі чоловіка пані Галини – отця Зеновія Дідуха, ректора ЗУНУ Андрія Крисоватого, друзів та БФ «Асоціація випускників ЗУНУ» задум Галини Остапівний реалізовано.

 

Хочеться сказати кілька слів про життєвий шлях цієї незвичайної людини, яка може бути прикладом активної громадянської позиції, професіоналізму, прагнення рухатися вперед і вдосконалюватися.

 

Народилася Галина Остапівна в м. Бережани Тернопільської області.

 

Після завершення середньої школи  у 1983 році вступила до Тернопільського фінансово-економічного інституту на планово-економічний факультет, за спеціальністю «Планування сільського господарства». Навчання завершила у 1987 році. В інституті проявила себе як здібна та дисциплінована, різностороння і талановита студентка. Брала участь у науковій роботі, виступала на наукових конференціях. Будучи особою різносторонньою брала участь у змаганнях з легкої атлетики, а свій мистецький талант проявляла в ансамблі «Лілея».

 

Після закінчення інституту до 1995 року працювала головним економістом КСП ім. Петровського, КСП ім. Мічуріна Бережанського району, головним економістом відгодівельного комплексу в смт. Козова, головним бухгалтером «Райшляхбуду» Бережанського району, з 1995 по липень 1996 року старшим викладачем бухгалтерського обліку в Аграрному коледжі міста Бережани.

 

У липні 1996 року переїхала на постійне місце проживання до чоловіка Зеновія Дідуха в Канаду.

 

Університетом міста Торонто було підтверджено кваліфікацію економіста пані Галини, диплом на той час Тернопільського національного економічного університету (з відміткою 86% успішністю) та присвоєно ступінь бакалавра економіки.

 

Проте Галина Петрушевська постійно продовжувала підвищувати свою кваліфікацію у канадських навчальних закладах  Mohawk College, інститут для CGA,  отримавши численні кваліфікаційні дипломи та сертифікати.

 

Після успішного навчання досягла значних успіхів у професійній діяльності,  працюючи на різних відповідальних посадах у сфері бухгалтерського обліку, фінансів та аудиту в Уряді та міністерстві Національної Оборони Канади, регіональному уряді Онтаріо, Міністерстві освіти, ряді компаній (DALE BRAIN INJURY SERVICES, NEAL PALLETT & TOWNSEND LLP, Susan Rice, CGA, Harris Rebar Inc., H&R  Block)

 

Крім професійної діяльності Галина займалася волонтерською, була скарбником Католицької ліги жінок в Онтаріо.

 

Виконуючи волю Галини Остапівни, життєва свіча якої згасла у 2015 році, у Західноукраїнському національному університеті запроваджено іменну стипендію Галини Петрушевської.

 

Спільнота класичного університету Тернополя щиро вдячна родині Галини Остапівни за підтримку талановитої молоді! Для збереження пам’яті про цю непересічну жінку в музеї історії ЗУНУ розміщено тематичні матеріали присвячені її діяльності.