» » Історична година «Голокост: уроки пам’яті»

Історична година «Голокост: уроки пам’яті»

Дата: 26-01-2024, 14:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Двадцять сьоме січня – Міжнародний день пам´яті жертв Голокосту, який засновано у 2005 році спеціальною резолюцією ООН.

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту  у читальному залі бібліотеки ім. Л.Каніщенка ЗУНУ проведено історичну годину «Голокост: уроки пам’яті» для ВПО Тернополя.

Саме в цей день, у 1945 році, було звільнено від фашистів найбільший з гітлерівських концтаборів Освенцим, розташований в 70 кілометрах від Кракова. Всього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.

Убивства євреїв окупантами почалися в Україні 22 червня 1941 р. і тривали понад три роки. На території України під час окупації було розгорнуто цілу систему гетто та впроваджено масові розстріли єврейського населення (у тому числі й на Одещині). У результаті було винищено близько 2,5 мільйони населення. Найвідомішим гетто було Львівське (1941-1944). Братською могилою та символом Голокосту в Україні став Бабин Яр, де масові розстріли розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. Термін «голокост» з латини перекладається як «всеспалення».

Під час заходу завідувачка читального залу для студентів Ірина Любезна розповіла присутнім про страшні  факти масового знищення людей в роки Другої світової війни,  історію Голокосту, зосередила увагу на найважливіших епізодах тих подій.

Водночас презентувано книжкову виставку-реквієм «Цього не можна забути…», де представлено історичну літературу, документи, книги пам’яті, підручники, художні твори та статті з періодичних видань.

Ми не повинні  забувати, що нацистські табори смерті починалися з ненависті, забобонів й антисемітизму. Пам'ять про Голокост необхідна для того, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі.