» » Зустріч із співзасновницею українсько-тюркського центру, кураторкою українсько-азербайджанських проєктів Мариною Гончарук

Зустріч із співзасновницею українсько-тюркського центру, кураторкою українсько-азербайджанських проєктів Мариною Гончарук

Дата: 16-02-2024, 15:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах авторського проєкту завідувачки кафедри міжнародних відносин та дипломатії Оксани Тулай «Дипломатія та міжнародне співробітництво» відбулася зустріч здобувачів освітньо-професійної програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студї» із співзасновницею українсько-тюркського центру, кураторкою українсько-азербайджанських проєктів Мариною Гончарук.

У ході зустрічі учасники обговорювали актуальні тенденції та виклики українсько-азербайджанські відносин в умовах воєнного стану.

 Як зазначила запрошена спікерка, Азербайджан є нашим стратегічним партнером згідно Стратегії національної безпеки України, підтримує територіальну цілісність нашої держави та надає гуманітарну допомогу. Азербайджанський народ знає, що таке окуповані території, проблема біженців, а після 44-денної війни, що таке деокупація своїх земель, проблема розмінування, відновлення та реінтеграції територій. «У 2021 році товарооборот між нашими країнами перевищив 1 мільярд доларів, а в 2022 році був близько 600 мільйонів доларів. Не зважаючи на те, що «практична» складова двосторонніх відносин завжди була пріоритетною, важливо приділяти увагу формуванню й утвердженню такої категорії, як культура памʼяті, аби в Україні знали про Миколу Гулака (побратима Тараса Шевченка) як одного з перших українських дослідників і перекладачів азербайджанської літератури, аби знали про роль Агатангела Кримського, Миколи Мірошниченка, Валерія Марченка, Павла Мовчана, Григорія Гусейнова в розвитку двостороннього діалогу. І, зрештою, аби про це знали і в Азербайджані», – наголосила Марина Гончарук. Також, за її словами, дуже важливо посилювати співпрацю у сфері суспільних комунікацій та між експертами й аналітиками наших країн, аби спільно протидіяти можливим викликам і провокаціям.

Відрадно, що до зустрічі долучилися здобувачі та викладачі Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (м. Запоріжжя), здобувачі Національного університету «Острозька академія», гарант освітньої програми «Міжнародне право», к. ю. н., доцент, доцент кафедри міжнародного та європейського права Національного університету «Одеська юридична академія» Оксана Бєлогубова та учні Тернопільської спеціалізованої школи I-III ступенів № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Проєкт реалізується в межах діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина та Острівця Прогресильності Західноукраїнського національного університету.