» » Бесіда до Міжнародного дня рідної мови «О рідна мово, скарбе мій»

Бесіда до Міжнародного дня рідної мови «О рідна мово, скарбе мій»

Дата: 21-02-2024, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Двадцять першого лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Окрім цього 2018-2027 рр. оголошено в Україні Десятиріччям української мови.

У бібліотеці ім. Л. Каніщенка для студентів проведено бесіду «О рідна мово, скарбе мій» до Міжнародного дня рідної мови з метою поглиблення знань про мову як основу духовності; виховання любові та  поваги до української мови як мови державної та материнської; спонукання читачів до роздумів про долю рідного краю та його славних синів, про свою приналежність до українського роду.

Завідувач читального залу для студентів Ірина Любезна розповіла про історію свята, його роль для сприяння мовній і культурній різноманітності. Цей день не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Також молодь ознайомлено молодих людей із тематичною виставкою, яку підготували працівники читального залу для студентів, «У мові рідній – і минуле, й майбуття, у ній народу суть, його життя». В експозиції представлені книги, у яких висвітлюється історія народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української.

Рідна мова – це мова предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Мова – це душа мільйонів українців, загартована історією й відточена творчістю найталановитіших письменників. Мова є тим інструментом, що єднає націю, народ у єдине ціле; великим  скарбом, який необхідно шанувати, берегти і розумно збагачувати. Рідною мовою говорить серце й  душа української землі. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови.

Повертаймо українській мові роль творця духовного відродження української нації, духовного світу людини.