» » Літературна година «У дзеркалі Лесиної душі»

Літературна година «У дзеркалі Лесиної душі»

Дата: 26-02-2024, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Двадцять п’ятого лютого в Україні відзначається 153-тя-річниця від Дня народження Лесі Українки – видатної української поетеси, перекладача, культурного діяча. Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка – неперевершений поет боротьби, поет-патріот. Її твори надихають, додають сил та впевненості.

З нагоди Дня народження письменниці у читальному залі для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ проведено літературну годину «У дзеркалі Лесиної душі» та тематичну вікторину «Славетна дочка України». Захід організований  для студентів групи ПДт-21 (наставник – Оксана Парнета) з метою розширення знання молоді про життя і творчість  Лесі  Українки, красу, неповторність та чарівність її слова і значення  творчості поетеси для українського  народу; пізнання  творчості великої українки.

Вікторина складалася з 5 конкурсів, упродовж яких юнаки та дівчата могла продемонструвати свої знання про велику доньку Прометея, її життєвий і творчий шлях.

Завідувачка читального залу Ірина Любезна розповіла про життя і творчість видатної поетеси. Присутні переглянули тематичні    документальні фільми. Молодь послухала коротку хронологію страшного літопису її хвороби. Деякі епізоди Лесиного життя свідчать, з одного боку, про надмірність приготованих долею фізичних і духовних випробувань, з другого ж – про її нелюдську силу волі, силу духа.

Під час заходу у залі звучала поезія, яку зачитувала молодь. Водночас Також студенти  ознайомилися з тематичною книжковою виставкою та опрацьовували літературу з творами Лесі Українки.

Іван Франко зазначав: « Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як з уст сієї слабосилої, хворої дівчини». А згодом зауважив: «Леся Українка трохи чи не єдиний мужчина на всю тогочасну соборну Україну», тобто вона має дивовижну, не жіночу мужність, безприкладну силу духу в його щоденній боротьбі зі смертю. 

Поетичні слова Лесі Українки є найгострішою зброєю  у боротьбі за визволення нашого народу, а водночас, це немов євшан-зілля, що зачаровує своєю красою та особливим ароматом рідної України, що пробуджують в українців  найкращі почуття щирої любові до свого народу та рідної землі.