» » Круглий стіл «Співпраця університету та місцевого самоврядування в умовах бюджетної децентралізації: вектори продуктивної синергії»

Круглий стіл «Співпраця університету та місцевого самоврядування в умовах бюджетної децентралізації: вектори продуктивної синергії»

Дата: 12-03-2024, 17:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університету відбувся круглий стіл «Співпраця університету та місцевого самоврядування в умовах бюджетної децентралізації: вектори продуктивної синергії», яку організував колектив кафедри фінансів ім. С.І. Юрія факультету фінансів та обліку.

Вітаючи голів територіальних громад Тернопільської області, гостей, професорсько-викладацький колектив, ректор ЗУНУ Оксана Десятнюк сказала: «Заклади вищої освіти відіграють важливу роль у розвитку регіонів. Вони є центрами знань та інновацій, де формується молодь, яка в майбутньому сприятиме поступу України. Співпраця університету із органами місцевого самоврядування надзвичайно важлива для розвитку Тернопільщини. Ми можемо надавати місцевим громадам експертну підтримку у різних сферах: економічний розвиток, освіта, охорона здоров'я та екологія. З іншого боку, місцеві органи самоврядування можуть залучити наукову спільноту до вирішення проблем і потреб громад, що дозволить активізувати науково-дослідницьку роботу та забезпечити практичне застосування отриманих знань. Завдяки цій діяльності ми досягнемо більшої ефективності використання ресурсів, покращимо якість життя наших громад та забезпечимо стале економічне зростання. Тому сьогодні дуже важливо зробити дієві кроки у напрямі поглиблення партнерства між університетом та місцевими органами самоврядування, створюючи позитивний вектор продуктивної синергії».

Завідувач кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, голова вченої ради Андрій Крисоватий зосередив увагу присутніх на сучасних викликах в управлінні місцевими бюджетами та потенціалі університетської науки у їх подоланні, зазначивши: «У Західноукраїнському національному університеті триває плідна співпраця між науковцями і практиками концепції розбудови новітньої парадигми розвитку нашої держави. Ми живемо у складні часи, які супроводжуються збройною агресією – війною росії проти незалежної України. Кожен виклик змінює наш світогляд та ментальність, ми багато чого переосмислюємо, усвідомлюємо та виокремлюємо. Органи місцевого самоврядування гостро відчувають ті проблеми, які пов’язані зараз із військовим станом, проте вони вміло вирішують їх, адаптовуються та переформатовують свою діяльність, мобілізують усі ресурси для того, щоб жителі громад відчували себе у безпеці, допомагають Збройним Силам України, й тим самими наближають перемогу нашої держави над ворогом!»

 Продовжуючи засідання, завідувач кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, голова вченої ради Андрій Крисоватий обговорив із присутніми поєднання освітнього процесу та практичної діяльності в управлінні місцевими фінансами, використання зарубіжного досвіду та сприяння міжнародній співпраці, унікальність розробок відповідно до особливих потреб органів місцевого самоврядування.

Також у межах роботи круглого столу відбулися підписання договорів про співпрацю між класичним університетом Тернополя та Білобожницькою сільською радою, Більче-Золотецькою сільською радою, Великобірківською селищною радою, Борщівською міською радою, Васильковецькою сільською радою, Вишнівецькою селищною радою, Заводською селищною радою, Заліщицькою міською радою, Підгородянською сільською радою, Трибухівською сільською радою.

Колеги домовилися про підготовку та перепідготовку посадових осіб органів місцевого самоврядування за освітньо-професійними, освітньо-науковими програмами університету, підвищення кваліфікації  за загальними та спеціальними професійними програмами, програмами спеціалізованих короткострокових навчальних курсів, організацію тематичних семінарів-тренінгів, конференцій, розробку стратегій розвитку територіальної громади, стажування викладачів в органах місцевого самоврядування, підготовку спільних наукових праць, монографій, навчальних посібників, методичних рекомендацій, виконання науково-дослідних робіт, надання консультативних послуг, експертних висновків з питань соціально-економічного розвитку територіальних громад та діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Білобожницький сільський голова Віктор Шепета розповідаючи про перспективи партнерства університету та громади, зазначив: «Нас цікавить співпраця із науковцями, оскільки досвід освітян важливий у написанні стратегічних економічних документів, грантових та конкурсних заявок, які будуть спрямовані на проєкти Євросоюзу».

Трибухівський сільський голова Олег Ковдрин додав: «Сьогоднішній захід – це ще один крок у розвиток співпраці громади та університету. Поєднуючи наш досвід і знання, ми досягнемо вагомих результатів на благо нашого краю та України!»

Детальніше про можливості та результати співпраці розповів д.е.н., професор кафедри фінансів ім. С.І. Юрія – Богдан Малиняк. Богдан Степанович зауважив: «Співробітництво ЗУНУ із територіальними громадами – це спільне вирішення актуальних для органів місцевого самоврядування завдань, здобуття необхідного досвіду фахівцями органу місцевого самоврядування, інвестиція у підготовку студентів, які працюватимуть у територіальних громадах, лідерство територіальної громади у застосуванні сучасних управлінських технологій, зростання інвестиційного потенціалу територіальної громади».

Працюємо для Перемоги!