» » Підготовка магістрів за освітньою програмою «Психологічне забезпечення сектору безпеки та оборони»

Підготовка магістрів за освітньою програмою «Психологічне забезпечення сектору безпеки та оборони»

Дата: 13-03-2024, 09:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У 2024 році на базі кафедри психології та соціальної роботи соціально-гуманітарного факультету Західноукраїнського національного університету започатковано підготовку здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за освітньою програмою «Психологічне забезпечення сектору безпеки та оборони» у межах спеціальності 053 Психологія.

Зазначена освітня програма є особливо актуальною у зв’язку з підписанням Президентом України указів № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», №273/2023 «Про Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України на 2023-2027 роки», реалізацією Законів України «Про національну безпеку України» № 2469-VIII в редакції від 31.03.2023 р. (Розділ IV. Сектор безпеки і оборони) та «Про Державний бюджет України на 2024 рік» № 3460-ІХ від 09.11.2023 р. (статті 25, 43), а також подальшим тривалим подоланням наслідків збройної агресії російської федерації та потребами національного ринку праці.

До складу сектору безпеки і оборони входять: Апарат Ради національної безпеки і оборони України, Міністерство оборони України, Збройні Сили України, Державна прикордонна служба України, Національна гвардія України, Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція України, Державна міграційна служба України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони України, Державна спеціальна служба транспорту, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, розвідувальні органи України, що підпорядковані різним національним службам та управлінням.

Освітню програму «Психологічне забезпечення сектору безпеки та оборони» реалізовуватимуть шість штатних докторів психологічних наук, сертифіковані психотерапевти, залучені профільні фахівці-практики з психології діяльності в особливих умовах, а також запрошені представники Національної академії Національної гвардії України та Національного університету оборони України.

Навчання за анонсованою освітньою програмою відбуватиметься за денною та заочною формами навчання й триватиме 1 рік 4 місяці. Впродовж цього періоду здобувачі вищої освіти опановуватимуть такі навчальні дисципліни: «Психологічна профілактика та кризове консультування», «Медична психологія у секторі безпеки та оборони», «Психосоматика», «Психологія інформаційного протиборства», «Психологічне забезпечення службово-бойової діяльності», «Соціально-психологічна корекція та реабілітація», «Психологічна робота із сім’ями військовослужбовців», «Соціально-психологічна експертиза», «Конфліктологія та медіація», «Іпотерапія» та інші.

 

Додаткову інформацію щодо вступу та особливостей провадження освітнього процесу можна з’ясувати у завідувача кафедри психології та соціальної роботи (Андрій Гірняк, тел.: 0961063505).