» » І Молодіжний економічний форум «Глобальна економічна невизначеність: діалог молоді»

І Молодіжний економічний форум «Глобальна економічна невизначеність: діалог молоді»

Дата: 14-03-2024, 10:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті розпочав роботу І Молодіжний економічний форум «Глобальна економічна невизначеність: діалог молоді», організаторами якого є колективи кафедр міжнародної економіки та міжнародних економічних відносин навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина.

Відкриваючи захід, завідувач кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, голова вченої ради Андрій Крисоватий сказав: «Форум сьогодні об’єднав молодь, яка має власне бачення вирішення глобальних економічних проблем у сучасному турбулентному світі. Тематика форуму охоплює проблемні питання економічної дипломатії та міжнародної економіки, міжнародного бізнесу та міжнародного менеджменту. Молодь презентувала свої проєкти на запропоновані організаторами теми. Відрадно, що участь у конкурсі взяли майже 20 індивідуальних та командних учасників з різних областей України, здебільшого – учні старших класів. Вірю, що кожен із вас стане студентом Західноукраїнського національного університету й, закінчивши навчання у нашому закладі вищої освіти, ви поповните когорту провідних українських економістів, дипломатів, міжнародників.

Велика шана і подяка вашим учителям, які дали вам знання, уміння відстоювати свою власну точку зору й аналізувати події, що відбуваються. Сьогодні на форумі зібралися знані випускники ЗУНУ, які стали Почесними консулами,  науковці, які захистились у стінах Західноукраїнського національного університету, а також держслужбовці, які є нашими випускниками та багаторічними партнерами. Форум – це селекційний майданчик, де ми можемо побачити найкращу молодь нашого краю й запропонувати подальший ріст та розвиток вашої траєкторії успіху.

Дерзайте, досягайте, перемагайте в ім’я України. Відомий економіст-міжнародник, меценат, пластун Богдан Гаврилишин, на честь якого названий навчально-науковий інститут міжнародних відносин, колись сказав: «Світ великий, а Україна в ньому одна». Слава Україні!»

І Молодіжний економічний форум – це дискусійний майданчик для обміну ідеями, досвідом і знаннями, обговорення актуальних економічних проблем та пошуку спільних рішень щодо подолання глобальних викликів, сприяння розвитку молодіжного підприємництва та креативних ініціатив серед активної молоді, об’єднання відповідальних лідерів нової генерації. Співорганізаторами форуму виступили Почесне консульство Республіки Сенегал в Україні, «Медіацентр» ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», Почесне консульство Литовської Республіки у Тернополі, , Почесне консульство Республіки Хорватія в Західному регіоні,  Почесне консульство Угорщини в м. Тернопіль.

До учасників звернулася заступник директора департаменту освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації Ганна Зварич: «Сьогодні у ЗУНУ розпочав роботу І Молодіжний економічний форум – креативний, пізнавальний майданчик для обміну думками, ідеями та досвідом! Дорогі учні, звертаючись до вас словами Йосипа Сліпого :«Великого бажайте», хочеться побажати вам бути наполегливими, впевненими, цілеспрямованими особистостями, які будуватимуть, розвиватимуть нашу Україну».

До слова запросили начальника управління стратегічного розвитку міста Тернопільської міської ради Юрія Дейнеку: «Я щиро радий, що Західноукраїнський національний університет є лідером прогресу освіти України. Ваш заклад вищої освіти реалізовує цікаві проєкти, які спрямовані на розвиток молоді нашої держави. Бажаю юнакам й дівчатам бути впевненими, амбітними та сміливими!»

Почесний консул  Республіки Сенегал в Україні, д.е.н., професор Ірина Іващук зазначила: «Тема економіки, дипломатії, менеджменту, міжнародного бізнесу набуває все більшої актуальності, розвиток молодіжного підприємництва та креативних ініціатив стає необхідністю в умовах стрімкого прогресу та глобалізації економіки. Приємно, що наша молодь заохочена до пізнання нових знань, реалізації особистих новаторських проєктів, розробки стратегій, формування власної траєкторії успіху. Бажаю кожному учаснику сьогодні почути важливі думки, виокремити для себе найголовніше та почерпнути натхнення для подальших досягнень!»

Також із вітальними словами до присутніх звернулися директор ««Медіацентр» ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» Інна Хоменська,  Почесний консул Угорщини в м.Тернопіль Тетяна Чубак, Почесний консул Республіки Хорватія в Західному регіоні Віталій Запухляк.

Продовжуючи роботу форуму, учасники перейшли до панельної дискусії. Спікери: Почесний консул Республіки Хорватія в Західному регіоні Віталій Запухляк, Почесний консул Угорщини в м.Тернопіль  Тетяна Чубак, Почесний консул Литовської Республіки у Тернополі Чрослав Візняк, Почесний консул  Республіки Сенегал в Україні Ірина Іващук,  віцепрезидент ICC Ukraine Тарас Демкура, завідувач кафедри міжнародної економіки Ірина Зварич, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Роман Зварич зосередили увагу на глобальній економіці, економічній дипломатії, міжнародному бізнесі та менеджменті, штучному інтелекті, міграційних процесах та інформаційній війні.  

Активна шкільна молодь і студенти Тернопільщини, розмірковуючи про проблемні питання економічної дипломатії та міжнародної економіки, міжнародного бізнесу та міжнародного менеджменту, підготували проєкти: презентації та відеопрезентації.

Нагородження переможців конкурсу відбулося під час проведення І Молодіжного економічного форуму «Глобальна економічна невизначеність: діалог молоді».

Гран-прі за проєкт «Як міграційні процеси змінюють міжнародну економіку у 21 столітті?» здобули учні Лановецької ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2. Школярі зазначили, що міграційні процеси впливають на різноманітні аспекти економіки, включаючи ринок праці, соціальні структури та міжнародну торгівлю.

Вітаючи молодь, завідувач кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, голова вченої ради Андрій Крисоватий, Почесний консул  Республіки Сенегал в Україні, д.е.н., професор Ірина Іващук та директор ««Медіацентр» ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» Інна Хоменська вручили молоді цінні подарунки й побажали вірити у власні сили й впевнено досягати перемог: особистих, професійних та суспільних.

Перше місце за тему «Як міграційні процеси змінюють міжнародну економіку у 21 столітті?» посіли студенти Самбірського фахового коледжу економіки та інформаційних технологій. Друге місце вибороли студенти ДНЗ «Підволочиський професійний ліцей» та Гусятинського фахового коледжу ТНТУ.

Вихованці Тернопільського обласного ліцею «Знамення» здобули 3 місце й презентували проєкт «Як штучний інтелект змінить міжнародний менеджмент?». Також 3 місце вибороли юнаки й дівчата Гусятинського фахового коледжу ТНТУ із проєктом «Як соціальні мережі змінюють міжнародний бізнес?».

У номінації «Креативна ідея» переміг Василь Дячина. Він розкрив тему, як за допомогою геймифікації  мотивувати працівників міжнародних компаній.

Студенти 1 курсу ННІМВ ім. Б.Д. Гаврилишина, які навчаються за освітньою програмою «Міжнародна економіка», здобули перемогу у номінації «Інноваційні ідеї».

За результатами обговорень у номінації «Найкраща аргументованість» переможцями обрали учнів Тернопільської  ЗОШ І-ІІІ ступенів №4, Бережанського ліцею імені Віталія Скакуна та Великоберезовицького ліцею.

Кожен проєкт учасників – аналіз проблемних аспектів дипломатії, міжнародної економіки, бізнесу та менеджменту, зосередження уваги на важливих й актуальних темах суспільства. Віримо, що ваші ідей й напрацювання, сприятимуть розвитку сучасної міжнародної економіки!

І Молодіжний економічний форум «Глобальна економічна невизначеність: діалог молоді» об’єднав освітян, громадських діячів, дипломатичних представників, студентів та учнів у спільному прагненні – досліджувати, розуміти та долати складні економічні виклики сьогодення!

Працюємо заради нашого майбутнього!