» » На юридичному факультеті відбулася Міжнародна наукова студентська конференція

На юридичному факультеті відбулася Міжнародна наукова студентська конференція

Дата: 13-10-2016, 16:09 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

За доброю традицією 6-8 жовтня юридичний факультет святкував свій День народження. Упродовж трьох днів тут панувала атмосфера піднесеного настрою, творчого натхнення та незвичайної святковості.
В рамках святкування відбулася Міжнародна наукова студентська конференція «Студентське самоврядування у вищих навчальних закладах як фактор демократизації вищої освіти». У заході взяли участь запрошені гості із Пряшівського університету (Словаччина), Ружемберокського католицького університету (Словаччина), Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ (Польща), керівники структурних підрозділів ТНЕУ та юридичного факультету, Університетської Ради Студентів ТНЕУ, учасники студентського наукового товариства юридичного факультету.
Під час урочистого відкриття роботи конференції проректор з наукової роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор З.-М.В. Задорожний наголосив на актуальності тематики, підкреслив вагомість студентського самоврядування у розвитку і модернізації суспільства, зазначивши, що саме воно дозволяє виявити потенційних лідерів, сформувати у них навички і вміння управлінської та організаторської роботи з колективом. На пленарному засіданні із вітальним словом також виступили: Антон Шевчук – голова профспілкового комітету студентів ТНЕУ, Руслан Чоп – голова Університетської Ради Студентів ТНЕУ, студент VІ курсу юридичного факультету Володимир Карий – модератор конференції, гості з Польщі та Словаччини. Цікаву дискусію викликала доповідь студента ІІІ курсу Святослава Боднара «Ставлення Міністерства освіти до студентського самоврядування та їхня співпраця в реформуванні освіти», яка була представлена англійською мовою.
У межах проведення Міжнародної студентської конференції відбулась презентація конкурсу «Jessup International Law Moot Court Competition» – змагання із міжнародних судових дебатів ім. Ф. Джессапа. Учасники ознайомилися із правилами конкурсу, який проводиться між студентами-правниками з міжнародного публічного права, під час якого проходять усні та письмові судові дебати за правиламиМіжнародного Суду– основного судового органуОрганізації Об’єднаних Націй. Конкурс проводиться Міжнародною асоціацією студентів-правників та є найбільшим судовим змаганням із міжнародного публічного права у світі, в якому приймають участь команди із більше ніж п’ятиста вищих навчальних закладів із 80 країн світу. Лише за останні роки близько п’ятдесяти студентських команд взяли участь в національному етапі дебатів і більше десяти змагались у фіналі конкурсу у Вашингтоні. У 2007 і 2008 роках студенти вибороли місця серед шістнадцяти найсильніших команд світу.
У більш тіснішому дружньому науковому колі учасники конференції мали можливість поспілкуватися на секційних засіданнях. У межах конференції діяло три секції: 1. «Роль студентського самоврядування в освітньо-виховному середовищі вищої школи України та зарубіжжя». 2. «Соціально-правові чинники формування громадянських цінностей студентської молоді». 3. «Студентський волонтерський рух як форма громадської самоорганізації». Тематика доповідей виявилася досить різноманітною і, разом з тим, надзвичайно насиченою та глибокою.
Після проведення конференції в урочистій атмосфері відбулося підписання Угоди про міжнародну співпрацю між греко-католицьким теологічним факультетом Пряшівського університету, педагогічним факультетом Ружемберокського католицького університету, факультетом права і наук Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ та юридичним факультетом Тернопільського національного економічного університету. Робота студентської конференції довела, що участь у студентському самоврядуванні і молодіжному русі формує молодого громадянина – особистість, яка відповідальна за розвиток громадянського суспільства і правової держави.
Також усі учасники мали нагоду бути присутніми на Богослужінні в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці – одній з найбільших святинь Української греко-католицької церкви в Тернополі. До проведення Служби долучилися священники з Польщі та Словаччини, що дало поштовх до більш тіснішого дружнього, не лише наукового, а й духовного єднання представників трьох народів.
А екскурсія Тернополем, неймовірна прогулянка круїзним теплоходом «Герой Танцоров» на хвилях Тернопільського ставу, експрес-вояж історико-культурними пам’ятками Тернопільщини – Збаразьким замком та Вишнівецьким палацом – стануть незабутніми спогадами для іноземних гостей.