» » Науковий семінар на тему:«МВФ та Україна: проблеми і перспективи співпраці»

Науковий семінар на тему:«МВФ та Україна: проблеми і перспективи співпраці»

Дата: 13-10-2016, 17:22 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

12 жовтня 2016 року СНГ кафедри банківської справи «Банківський аналітик» було проведено науковий семінар на тему:«МВФ та Україна: проблеми і перспективи співпраці».
Зі вступним словом виступила голова гуртка Марія Вільшанська, представивши присутніх на заході: к.е.н., доцента Балянт Г.Р. та кураторів гуртка к.е.н., доцента Забчук Г.М. та к.е.н., викладача Рудана В.Я.  Зокрема, Марія Вільшанська наголосила на актуальності даної теми саме для України, оскільки наша держава на даний момент отримує фінансову допомогу від МВФ. Влада з такими характеристиками просто не може існувати без зовнішньої допомоги, тоді як МВФ якраз і пропонує гроші, ідеї та фахівців, причому грошей — досить багато, ідеї відпрацьовано до якісних операційних і тактичних рекомендацій, фахівці — одні з найкращих серед існуючих у світі вузьких спеціалістів, зазвичай із великим досвідом. Чого МВФ дати не може, так це нової стратегії розвитку України та лідерства, іншими словами, політичної волі до стратегічних реформ. Із змістовними та ґрунтовними доповідями виступили: Максим Григор’єв та Анна Акопджанян. З доповіддю на тему «Співробітництво України з МВФ: сучасний стан та перспективи» виступив студент гру ФБС-32 Максим Григор’єв. У доповіді було описано хронологію співпраці України з МВФ. Було проаналізовано рекомендації МВФ для України, зокрема, Максим звернув особливу увагу на грошово-кредитку політику, банківський сектор, державні підприємства та енергетичний сектор. У доповіді була розкрита проблематика співпраці України з МВФ: позику треба буде повертати, її можуть розкрасти корумповані політики, «драконівські» умови співпраці х МВФ можуть нанести негативний відбиток на економіці країни. Студент зробив висновки, що розвитку української економіки програма МВФ не сприяє, а, даючи гроші, фонд постійно нав'язує нам свої вимоги.                   
Доповідь на тему: «Проблеми співпраці МВФ з країнами світу, що розвиваються» представила студентка групи ФБС-21 Анна Акопджанян. У своїй доповіді студентка зазначила, що багато країн з нижчим рівнем розвитку зазнали невдач під час співпраці з МВФ. Цю проблематику було представлено на прикладі Аргентини та Руанді. Аргентина отримувала транші від Міжнародного валютного фонду та в наслідок цього було виведено кошти з держави. Студентка наголосила на тому, що МВФ ставив жорсткі та вигідні для себе умови співпраці, які Аргентина не була в змозі виконати внаслідок чого відбувся дефолт. Руанда отримала нищівної поразки також, через несприятливі умови співпраці з фондом. Отже, можна зробити висновки, що співпраця з МВФ має масу недоліків з якими важко поборотися.                     
Після виступу доповідачів учасники СНГ та викладачі перейшли до доповнень та активного обговорення даного питання. Зокрема лунало безліч поглядів щодо співпраці України з МВФ. В ході дискусії учасники семінару дійшли висновку, що кредитні кошти, які ми отримали дають нам можливість погашати старі кредити МВФ, частково збільшувати золотовалютні резерви і залучати позики інших міжнародних фінансових організацій. Адже співпраця країни з МВФ — це головний індикатор готовності американських і європейських фінансових інституцій допомогти країні.               Голова СНГ Марія Вільшанська висловила подяку доповідачам за ґрунтовні виступи та усім учасникам семінару за присутність та активну участь.