» » КРУГЛИЙ СТІЛ «ПРАВО НА ПРИВАТНІСТЬ І КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ В УКРАЇНІ»

КРУГЛИЙ СТІЛ «ПРАВО НА ПРИВАТНІСТЬ І КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ В УКРАЇНІ»

Дата: 17-10-2016, 17:11 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

У четвер 13 жовтня 2016 року на юридичному факультеті кафедрою теорії та історії держави і права спільно з Координаційною радою молодих юристів Тернопільської області при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області був організований надзвичайно цікавий захід, в ході якого обговорили найбільш гострі та актуальні проблеми реалізації права на приватність та конфіденційність в Україні.
Відкрив роботу круглого столу декан юридичного факультету, к.ю.н. Банах Сергій Володимирович, який підкреслив, що в епоху глобалізації та розбудови інформаційного суспільства порушення права на приватність і конфіденційність (в класичному його розумінні) набувають нових форм та проявів. В Україні, на жаль, часто ігнорується важливість даного права для нормального життя кожної особи, що не відповідає світовим тенденціям та європейським стандартам. До того ж, порушення даного права, як правило, спричиняє низку порушень інших прав та свобод людини.
У роботі круглого столу взяли участь викладачі та студенти юридичного факультету, а також до дискусії були запрошені: суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Сташків Надія Михайлівна; депутат Тернопільської міської ради, адвокат, Голова Тернопільського відділення Асоціації правників України Редьква Назарій Михайлович; представники Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, зокрема: начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Музика Марія Степанівна; головний спеціаліст цього ж відділу – Атаманчук Неля Михайлівна; провідний спеціаліст відділу з питань нотаріату Березовська Мар’яна Олегівна; головний спеціаліст цього ж відділу ‑ Онисько Ірина Володимирівна. Модератором заходу була к.ю.н., доцент кафедри теорії та історії держави і права, член ТМГО «Правозахисна організація «Аквітас» доц. Кравчук Валентина Миколаївна.
Тема круглого столу повною мірою була розкрита у виступах: Колодійчука Назара (зміст права на приватність і конфіденційність); Бобер Софії (проблеми законодавчого врегулювання права на приватність); Соломії Думки та Юлії Грибовської (лікарська таємниця); Стрілецького Миколи (баланс між свободою слова і правом на приватність); Мица Петра (межі відкритості інформації про публічних осіб, межі можливої критики їх діяльності); Зарішняк Ольги (захист особи у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних на сучасному етапі розвитку інформаційних технологій); Мурованої Ірини (стан наукової розробки та законодавчого регулювання захисту персональних даних). Студенти – учасники наукових гуртків ‑ якісно і ґрунтовно підготувалися під керівництвом викладачів кафедри теорії та історії держави і права Подковенко Т. О., Кравчук В. М., Баран А. В.
Висловлюємо подяку усім доповідачам та учасникам дискусії за цікаві думки та запропоновані підходи у вирішенні порушених проблемних питань.