» » Перший ректор ТНЕУ Л. О. Каніщенко вітає академічну спільноту з 50-річчям від дня заснування вищого навчального закладу!

Перший ректор ТНЕУ Л. О. Каніщенко вітає академічну спільноту з 50-річчям від дня заснування вищого навчального закладу!

Дата: 25-10-2016, 14:11 | Автор:

 Прийміть найщиріші вітання з нагоди 50-літнього ювілею! Вищий навчальний заклад, заснований як відділ фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства ім. Д. С. Коротченка, згодом функціонував як його факультет і за неповних п'ять років став інститутом,  пройшов  великий і славний шлях.
 
П'ятдесят років тому ми взяли на себе обов'язок бути речниками нових часів, нових почувань, нових сподівань. П'ятдесят років тому на наші плечі лягла велика відповідальність – започаткувати вищу економічну освіту у Тернополі. Усе потрібно було починати з нуля: не було ні фахівців, ні студентів, ні приміщень, ні книг. Ми працювали мужньо і натхненно, цікаво і творчо, самозречено і плідно, закладаючи підвалини для надання освітніх послуг високої якості. Перші кроки зроблено за участю Мирослава Івановича Дядя, Юлії Іванівни Фатєєвої, Ганни Сергіївни Шевело, Олега Феліксовича Бабінського, прекрасних вчених, методистів і лекторів. Незмінним помічником в організації навчального процесу був завідувач навчальної частини Василь Васильович Сігаєв.
 
Творячи перший освітньо-науковий осередок економічної думки у західноукраїнському регіоні, ми розпочали роботу у пристосованому приміщенні Тернопільської обласної станції юних техніків, де містився весь адміністративний та викладацький корпус. Титанічні зусилля затрачалися на облаштування приміщень, формування навчальних аудиторій, лабораторій. Наше господарство, що завжди було в центрі уваги Володимира Петровича Зятковського, за короткий проміжок часу модернізовано та збільшено у десятки разів за допомогою місцевої влади, керівників державних установ. Хочеться згадати Леоніда Юхимовича Мельничука – завдяки якому наші працівники отримали 70 квартир, велика подяка усім жителям міста Тернополя в особі Павла Куліша, оскільки такий важливий, на той час, для вишу гуртожиток №1 був збудований за рахунок міського бюджету.
 
Кожен крок вважався подією, кожен новий професор чи кандидат наук – великим досягненням. Упродовж декількох років у відповідь на виклики часу нам вдалося сформувати сильний, відданий професії та впевнений у її соціальному значенні творчий колектив, що на 70% складався із кандидатів та докторів наук. Ми змогли започаткувати активну науково-дослідницьку роботу як викладачів, так і студентів, укласти перші госпдоговірні теми.  Від перших днів заснування вишу, що за блискавично короткий час пройшов шлях від відділу до факультету, а згодом до інституту, який мав уже три власні факультети, всі наші зусилля спрямовувалися на розвиток економіки міста, регіону, країни. Нам вдалося переконати усі вертикалі влади, що самостійний інститут у Тернополі може готувати кадри для всієї України.
 
Особливі слова звучать на адресу студентства, бо відколи існує виш, вони завжди були оточені батьківською любов'ю, саме для них зібрано великі інтелектуальні, інформаційні, технічні, матеріальні ресурси, відкрито нові спеціальності. Перших налічувалося 76 із різних куточків України, і ми знали усіх поіменно (до речі, серед них був теперішній викладач нашого університету к.е.н. Віталій Григорович Мельник). Ми сформували атмосферу максимального розкриття здібностей і талантів,  твердо вірячи, що отримані знання, принципи, духовний досвід, громадянську та інтелектуальну відвагу вони зможуть застосувати у своєму житті, зроблять вагомий внесок у суспільний, економічний і політичний поступ нашого народу.
 
Зростання потенціалу навчаль­ного закладу, його постійний рух уперед невіддільні від самовідданої праці, постійного піклування про рідний заклад ректорів, моїх наступників, серед яких двоє випускники нашої Альма-матер – доктора економічних наук, професора Петра Гуменюка (1975-1983), кандидата економічних наук, професора Олександра Устенка (1984-2002), доктора економічних наук, професора Сергія Юрія (2002-2012 – випускник ТНЕУ 1975 року). Кожен із них багато зробив для подальшого становлення вишу. Самостійний фінансово-економічний інститут, згодом інститут народного господарства, став академією народного господарства, економічним університетом, який десять років тому отримав статус національного. Державницький підхід до вирішення проблем, масштабність проектів його керманичів дозволяли не тільки з успіхом брати участь у реформуванні вищої школи, а й використовувати інтелектуальний потенціал для розбудови незалежної демократичної України.
 
Із 2012 р. почесну справу славної плеяди керівників універси­тету продовжує доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії економічних наук України, випускник ТНЕУ 1989 року – Андрій Крисоватий. Університет став потужним інноваційним освітньо-науковим комплексом. ТНЕУ є не лише вагомим чинником у формуванні національного науково-інформаційного ресурсу, а й визначає обличчя регіону, України. З року в рік зростає авторитет університету як флагмана освіти і науки, як лідера у підготовці кадрів високої якості та кваліфікації. Міжнародна діяльність розкриває нові обрії для освітніх та наукових проектів ТНЕУ, підвищуючи  його рейтинг.
 
На високому рівні розвивається наука, в тому числі й студентська, що отримала потужний імпульс ще в далеких 1960-х роках. Кількісне та якісне зростання показників роботи університету стало результатом напруженої праці усього колективу, який складають знані у світі фахівці – шановані професори, доценти, видатні освітяни, науковці-винахідники, лауреати премій та винагород, члени галузевих академій. Нині університет – провідний науково-освітній центр, відомий своїми науковими школами, чиї студії стали духовним надбанням нації, посівши помітне місце у міжнародному науковому просторі.
 
Як постійний поціновувач Ваших здобутків, я пишаюся, що класична економічна наука в Україні отримала нові вектори розвитку. Своїми справами Ви підняли на новий рівень освіту, тісно поєднавши її з практикою життя та побудовою незалежної держави. Знаю, що на всіх етапах становлення Української суверенної держави, громадянського суспільства діяльність кожного працівника була наповнена високим змістом і шляхетністю, невтомною працею на благо народу України.
 
Сьогоднішнє свято створює умови, коли минуле переплітається з теперішнім та заповідає майбутнє. Золотим фондом університету є ветерани, які своєю наполегливою і відданою працею розбудовували його, науковими звитягами, добрими справами зміцнювали академічну громаду і підтримували славу альма матер.
 
Найщиріші  вітання усім, з ким ми  закладали підвалини нашого багатогранного життя у виші, були вимогливими до якості знань, створювали умови для свободи наукового пошуку, виховували добрі традиції, дух наступності. Ми живили і витончували самобутність кожного, спрямовували до пошуку сенсу життя, призначення, формували простір і вимір інтелектуальних, духовних та моральних змагань молодих сердець, запалюючи молоду кров нації, не думаючи про славу, нагороди. Дуже приємно сьогодні бачити плоди своєї праці і знати, що вона не була марною, відчувати особливу, теплу атмосферу рідного вишу.
 
Звичайно, дух університету означає багато, однак цей дух живе не в стінах, не на папері, а в характері самих випускників, котрих плекають віддано, з любов'ю і терпінням. Ми гордимося, що у нашому виші здобув вищу освіту Президент України – В. А. Ющенко. Сьогодні в Україні  немає жодного підприємства, установи, де не працювали б випускники ТНЕУ. Їхня енергія, впевненість у собі, цілеспрямованість слугує надійною основою для професійного злету і є найпереконливішим доказом якості нашої праці.
 
Шановні друзі! Свято ми зустрічаємо творчими здобутками та звитяжною працею на благо України. Нехай невтомно служать людям Ваші розум та серце! У день ювілею зичу Вам міцного здоров'я, щастя, достатку та злагоди, подальшої наснаги для здійснення всіх стратегічних планів.
 
З повагою
Завжди ваш перший ректор                                                    Леонід Каніщенко