» » «Організація співробітництва територіальних громад в умовах адміністративно-територіальної реформи»

«Організація співробітництва територіальних громад в умовах адміністративно-територіальної реформи»

Дата: 8-12-2016, 14:01 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Шостого грудня 2016 року з ініціативи колективу кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ відбувся регіональний круглий стіл «Організація співробітництва територіальних громад в умовах адміністративно-територіальної реформи».
 
Захід організований у рамках ХІ Регіональних та муніципальних читань і проходив на базі Байковецької сільської об’єднаної територіальної громади (с. Байківці Тернопільського району).
 
Співорганізатори заходу: Національне агентство України з питань державної служби, Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільська обласна рада, Тернопільський регіональний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, Байковецька сільська об’єднана територіальна громада.
 
Участь у круглому столі взяли понад 50 осіб, зокрема, керівники місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Тернопільської області, науковці ТНЕУ.
 
На обговорення було винесено таке коло проблем:
– Співробітництво територіальних громад як практичний прояв їх функціонального об’єднання: синергійний потенціал, форми, нормативно-правові регулятори.
– Організаційний механізм співробітництва територіальних громад в Україні.
– Співробітництво територіальних громад як чинник забезпечення комплексності адміністративно-територіальної реформи в контексті зміцнення економічної бази місцевого самоврядування.
– Співробітництво територіальних громад з радами вищого рівня та органами державної виконавчої влади: конфлікт інтересів.
– Зарубіжна практика міжмуніципального співробітництва: уроки для України.
 
Захід розпочався вітальними словами модератора регіонального круглого столу, завідувача кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ, д.е.н., професора Шкільняка Михайла Михайловича, також усіх присутніх привітав заступник голови Байковецької сільської об’єднаної територіальної громади Пулька Віктор Володимирович.
 
З доповіддю на тему: «Співробітництво територіальних громад як дієвий інструмент муніципальної консолідації» виступив Толкованов В’ячеслав Вікторович, доктор права (Франція), д. н. держ. упр. (Україна), професор кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ.
 
Брали участь в обговоренні та висловлювали конкретні пропозиції з проблемних питань:
Богайчук Володимир Григорович, начальник управління охорони здоров'я Тернопільської обласної державної адміністрації;
Васіна Алла Юрївна, к.е.н., доц., докторант  кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ;
Желюк Тетяна Леонтіївна, д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ
Мельник Алла Федорівна, д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ;
Микитюк Петро Петрович,  д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ.
Монастирський Григорій Леонардович, д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ;
Олійник Михайло Іванович, начальник управління житлово-комунального господарства Тернопільської обласної державної адміністрації;
Павлінська Людмила Романівна, голова Заводської об'єднаної територіальної громади Чортківського району;
Сінгалевич Орест Васильович, начальник управління екології та природніх ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації
Ткач Володимир Михайлович, директор Тернопільського регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій;
Шафранович Руслан Васильович, голова Іванівської сільської об’єднаної територіальної громади Теребовлянського району;
 
Захід завершився підведенням підсумків роботи та прийняттям рекомендацій регіонального круглого столу: «Організація співробітництва територіальних громад в умовах адміністративно-територіальної реформи», які будуть розміщені на сайтах місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування і опубліковані у науковому журналі «Вісник Тернопільського економічного університету».
 
Також завідувач кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ д.е.н., професор Михайло Михайлович Шкільняк та доктор права (Франція), д. н. держ. упр. (Україна), професор кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ Толкованов В’ячеслав Вікторович презентували свій навчально-практичний посібник «Співробітництво територіальних громад (міжмуніципальне співробітництво – ММС)», який отримали усі учасники круглого столу.
 
Участь у регіональному круглому столі розширило бачення науковців та практиків щодо механізму та технологій співробітництва територіальних громад в умовах адміністративно-територіальної реформи.
 
Професорсько-викладацький колектив кафедри менеджменту та публічного управління ТНЕУ щиро дякує співорганізаторам та усім гостям регіонального круглого столу «Організація співробітництва територіальних громад в умовах адміністративно-територіальної реформи» за активну участь у роботі наукового заходу та бажає подальших наукових досягнень, успіхів та ефективної співпраці!