» » Візит данської делегації до ТНЕУ

Візит данської делегації до ТНЕУ

Дата: 2-11-2017, 13:52 | Автор:

15-18 жовтня 2017 року у Тернопільському національному економічному університеті перебувала з візитом делегація Орхуського університету (Королівство Данія) у складі професорів Орхуського університету Б'ярне Шліхтера, Лізе Хеагер, професора Бізнес-академії м. Орхус Улли Хаар та 10 студентів-магістрів Орхуського університету.
  Для гостей була запланована змістовна та цікава програма, у якій поєднувалися як навчання, так і дозвілля. Однією з родзинок програми стала зустріч викладачів та студентів Орхуського університету зі студентами, професорсько-викладацьким колективом Українсько-нідeрландської факультeт-програми ННІМЕВ ім. Б.Д. Гаврилишина ТНЕУ та учнями шкіл м. Тернополя. Воляник Марія (група МІМм-11), Інна Петерчук (група МЕВМАм-11), Олеся Вашків (група МАУН-31) та Мар`яна Білик (група МУН-31) приготували змістовні презентації про культуру України, Тернопіль та ТНЕУ. Натомість данські гості поділилися цікавими фактами про Данію, Орхус та Орхуський університет.
  Також 17 жовтня данські гості мали нагоду відвідати дві відкриті лекції викладачів кафедри міжнародних економічних відносин. Л.І. Вергун прочитала лекцію «Бізнес-культура та культурні цінності – виклики для українсько-данського спілкування», а Н.І. Болквадзе презентувала гостям лекцію на тему: «Економіка України». Приємно, що на заняттях зав’язався відвертий діалог та жвава дискусія.
  Б`ярне Шліхтер, Лізе Хеаґер та Улла Хаар зустрілися із завідувачем кафедри міжнародних економічних відносин Оленою Миколаївною Сохацькою та директором Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Ігорем Михайловичем Тарановим. На робочій зустрічі з проректором з науково-педагогічної діяльності Григорієм Леонардовичем Монастирським було обговорено перспективи подальшої співпраці.
  Окрім навчального процесу данські студeнти цікаво та вeсeло провeли своє дозвілля. Вони відвідали Почаївську лавру, познайомилися з Тернополем, місцeвими звичаями та були приємно вражені щирим ставленням та гостинністю українців.
  Наші студенти охоче поділилися відгуками про спілкування та спільне дозвілля з данськими гостями.
  Марія Воляник (група МІМ-11): «Дуже щаслива мати можливість познайомитися із данськими студентами та відкрити для них Україну. Ціную такі зустрічі, бо можна ділитися про відмінне та спільне, що є у наших країнах: про буденне життя, типові прагнення, особисті мрії і все те, що має особливу цінність, коли сказане з перших вуст. Вкотре було цікаво послухати про систему освіти у Данії, адже їхня молодь зазвичай робить вибір у більш зрілому віці, після 1-2 років подорожей чи роботи. Відкриттям стало й те, що після отримання освіти, данці не можуть міняти профіль протягом найближчих п'яти років, а також професію не за спеціальністю знайти доволі складно. Гадаю, те, із якою відповідальністю вони підходять до вибору та здобуття освіти варте захоплення. Вірю, що для данців цей візит теж приніс багато важливих відкриттів. Щиро вдячна викладачам кафедри, за такі зустрічі, адже вони дуже надихають та мотивують до подальшого розвитку та вносять нові фарби у навчальний процес».
  Оксана Бик, Юлія Божок, Віра Головата (група МУН-41): «Нам було надзвичайно приємно познайомитися та поспілкуватися зі студентами Орхурського університету. Вони надзвичайно відкриті до спілкування та щирі люди. Розповіли нам багато цікавих фактів про Данію, свій університет та про те, як полюбляють проводити свій вільний час. Студенти також запитували нас про нашу країну та університет. Ми дуже раді що у них була можливість провести з ними час, адже це незабутній досвід для нас».
  Інна Саламон (група МЕВ-21): «16 та 17 жовтня я мала змогу поспілкуватися зі студентами Орхуського університету, що знаходиться в Данії. Данія – це країна, яка суттєво відрізняється від України. Це зовсім інша культура. Спілкуючись з ними, я отримала неоціненний досвід, покращила свій рівень англійської мови, дізналася багато цікавого про стиль життя Данії, її побут, традиції. Особисто для мене було цікаво дізнатися про специфіку викладання та навчання в Орхуському університеті та Данії загалом. Я була приємно вражена, що всі студенти в цьому університеті навчаються безкоштовно та отримують стипендію, але, безперечно, вони докладають до цього неабияких зусиль. Навчаються студенти в цьому в університеті англійською мовою. Спілкування з студентами Данії для мене було досить приємним та легким. Найбільше мене вразила їхня комунікабельність та відкритість. З самого початку нашого спілкування, їм найбільше сподобалась наша архітектура та її різноманіття, адже їхня цілком відрізняється. Також іноземні студенти з захопленням ділилися своїми враженнями від екскурсії, які провели студенти нашого університету. Деякі з них спробували наші національні страви, які їм дуже сподобались. Це був час, проведений в неформальному середовищі, що закарбується у моїй пам’яті та у пам’яті наших гостей».
  Тетяна Тиш (група МІМ -21): «Можу сказати із власного досвіду, що, якщо вам трапляється можливість поспілкуватися з іноземцями, та ще й приблизно вашого віку, не потрібно довго роздумувати – обов’язково погоджуйтеся! Адже, окрім того, що це буде корисною практикою для вашої розмовної англійської, ви ще й неодмінно дізнаєтеся багато цікавого для себе. Особисто мені дуже подобається такий формат. Я познайомилася та чудово провела час з дуже позитивними та, що не менш важливо, відкритими людьми. Ми спілкувалися на кардинально різні теми у зовсім невимушеній атмосфері і часто щиро дивувалися від почутого, адже українська ментальність, культура, та й, взагалі, стиль життя досить сильно відрізняються від данської. А ще, мені дуже приємно від того, що наші іноземні гості були дуже вдячні за проведений з ними час, за спільні вечері, за знайомство з Тернополем та, навіть, за допомогу у, здавалось би, банальних справах – купівлі води чи оформленні замовлення у закладах харчування. Тож ми провели чудових два дні разом, які були насичені хорошими емоціями та приємними розмовами».
 Фотозвіт: