» » Декан ФКІТ, професор Дивак М. П. взяв участь у міжнародній зустрічі з питань співробітництва в галузі інформатики та програмування

Декан ФКІТ, професор Дивак М. П. взяв участь у міжнародній зустрічі з питань співробітництва в галузі інформатики та програмування

Дата: 14-12-2017, 16:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьомого грудня 2017 року декан факультету комп’ютерних інформаційних технологій ТНЕУ, д.т.н., професор кафедри комп’ютерних наук Дивак Микола Петрович на запрошення Посольства Франції в Україні взяв участь у міжнародній зустрічі у м. Париж, присвяченій розвитку академічного та наукового співробітництва в галузі інформатики та програмування, організованій Національною агенцією Campus France та Посольством Франціїї в Україні.
 
Метою зустрічі було ознайомлення з системою підготовки ІТ-фахівців в університетах та у Вищих інженерних школах Франції, налагодження академічних та наукових зв’язків з навчальними закладами та обговорення можливостей співпраці з питань обміну студентами, а також підготовки спільних науково-дослідних та освітніх проектів.
 
У свою чергу, професор М. П. Дивак представив освітні програми підготовки студентів ІТ-спеціальностей на факультеті комп’ютерних інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету.
 
Учасниками заходу також були представники інших навчальних закладів України, зокрема, з Києва, Львова, Сум, Харкова, Чернівців та Миколаєва, а також делегати  освітніх закладів Вірменії, Білорусі, Казахстану.
 
У програмі зустрічі було передбачено різні типи комунікацій. Зокрема, спершу учасників ознайомили з системою ІТ-освіти Франції. Було заслухано доповіді директора Вищої інженерної школи Парижа TELECOM пана Yves Poilane, директора Вищої інженерної школи Парижа EPITA пана Joel Courtois, у яких вони представили специфіку міжнародних бакалаврських та магістерських програм з комп’ютерних наук, інженерії програмного забезпечення, кібербезпеки та інформаційних систем в менеджменті. З доповіддю також виступив представник об’єднання президентів Університетів Франції пан Jean-Luc Nahel, який представив структуру ІТ-освіти в Університетах Франції.
 
У рамках другої частини зустрічі представники університетів та Вищих інженерних шкіл Франції презентували досвід міжнародної співпраці з університетами інших країн, зокрема, України, Білорусі, Казахстану, Росії та Вірменії.
 
Третім, завершальним етапом зустрічі було проведення двосторонніх зустрічей між представниками освіти Франції та запрошеними учасниками з інших країн, в рамках яких обговорювалися можливості майбутньої співпраці в галузі підготовки ІТ-фахівців.
 
В рамках цієї частини програми, професором М. П. Диваком здійснено три двохсторонні зустрічі з представниками двох Вищих інженерних шкіл EPITA, панею Celia Fernandez та EPITECH, панею Aurelie Quinton, а також з представником University of Lorraine, професором Patrick Henaff.
 
Під час двохсторонніх зустрічей зроблено презентацію ФКІТ ТНЕУ, особливостей підготовки ІТ-фахівців у ТНЕУ, особливостей навчальних програм спеціальностей галузі ІТ у ТНЕУ. Також ознайомлено зі специфікою бакалаврських програм французьких вищих інженерних шкіл та університету. Результатом двохсторонніх зустрічей також є погодження щодо підготовки і підписання двохсторонніх угод про співпрацю та в подальшому, на їх основі, підготовки спільних науково-дослідних та освітніх проектів, організації обмінів студентами та викладачами для навчання та стажування.
 
Розповідає декан ФКІТ, професор М. П. Дивак: «Такі зустрічі були хорошою нагодою представити наш заклад вищої освіти міжнародній освітній спільноті. Освітні програми підготовки ІТ-фахівців у Тернопільському національному економічному університеті відповідають вимогам та змісту програм підготовки таких фахівців в інших країнах, зокрема у Франції. До речі, зазначу, що у своїх доповідях французькі освітяни наголошували на проблемах  ринку праці ІТ-індустрії у їхній країні, який на сьогодні вимагає додатково понад 50 тисяч фахівців. Сукупність цих факторів дає перспективи успішної співпраці між Тернопільським національним економічним університетом та університетами і Вищими школами Франції з питань обміну студентами та  підготовки спільних міжнародних академічних та наукових проектів».