» » В ТНЕУ відбулося засідання круглого столу «Публічна служба в Україні: реалії та перспективи розвитку»

В ТНЕУ відбулося засідання круглого столу «Публічна служба в Україні: реалії та перспективи розвитку»

Дата: 14-06-2018, 16:33 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 12 червня 2018 року в бібліотеці ім. Л. Каніщенка Тернопільського національного економічного університету відбулося засідання круглого столу на тему: «Публічна служба в Україні: реалії та перспективи розвитку».
                            
Захід організований у рамках відзначення 100-річчя ухвалення Радою Міністрів Української Держави та затвердження Гетьманом Павлом Скоропадським Закону «Про урочисту обітницю урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській Державі».
 
У роботі круглого столу взяли участь науковці, державні службовці, представники органів місцевого самоврядування. Зокрема, Онищук С. В. – начальник міжрегіональне управління Нацдержслужби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях, доктор наук з державного управління, Сікіринський В. В. – керівник апарату Тернопільської ОДА,
Крупа Л. Л., – заступник голови Тернопільської обласної ради, кандидат історичних наук, Шумада В. В. – секретар Тернопільської міської ради, професорсько-викладацький колектив кафедр ТНЕУ, які беруть участь у підготовці магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».
 
Відкриваючи захід ректор університету професор Крисоватий А. І. наголосив на важливості історичного аспекту у розвитку державотворення, формуванні професійності та політичної нейтральності публічної служби, розвитку публічної служби відповідно до європейських стандартів.
 
Сто років тому Центральна Рада проголосила створення української держави і прийняла декілька законів, які врегульовували діяльність державної служби в Україні. Після відродження української державності цю традицію було продовжено і у 1993 році було прийнято Закон України «Про державну службу», який заклав основи сучасної державної служби та сприяв її розвитку. «Належна оцінка розвитку української державності у ХХ столітті дасть можливість уникнути помилок та сприятиме досягненню успіху в розбудові незалежної України», – наголосив ректор ТНЕУ.
 
Андрій Ігорович також зазначив, що на сьогоднішній день важливим завданням закладів вищої освіти є підготовка висококваліфікованих кадрів у сфері публічного управління. Адже від професіоналізму, компетентності і прозорості дій публічних службовців залежить ступінь задоволення інтересів громадян та авторитет держави загалом. За 22 роки функціонування магістратури державної служби у нашому університеті підготовлено 2336 магістрів з державної служби. Станом на 1.06.2018 року у нас на двох курсах навчається 345 осіб за державним замовленням.
 
Також учасникам круглого столу передали вітання від: Голови Національного агентства України з питань державної служби Ващенка К. О. – Онищук С.В., доктор наук з державного управління, начальник міжрегіональне управління Нацдержслужби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях; голови Тернопільської обласної державної адміністрації Барни С.С – Сікіринський В.В, керівник апарату Тернопільської обласної державної адміністрації; голови Тернопільської обласної ради Овчарука В. В. –
Крупа Л.Л., кандидат історичних наук, заступник голови Тернопільської обласної ради, міського голови м. Тернопіль Надала С. В. – Шумада В. В., секретар міської ради
 
Під час роботи круглого столу науковці та практики обговорили різні аспекти формування та розвитку публічної служби. Зокрема, професор Шкільняк М. М. зосередив увагу на окремих аспектах становлення державної служби та основних проблемах імплементації Закону України «Про державну служби»; заступник голови Тернопільської обласної ради, кандидат історичних наук Крупа Л. Л. та професор Дацьків І. Б. – історично-правові аспекти становлення державної служби та внесок Гетьмана П. Скоропадського у становлення української державності; доктор наук з державного управління Онищук С. В. – питання національних традицій та сучасних проблем розвитку державної служби; професор ТНЕУ Мельник А. Ф. підняла проблемні питання реформування публічного управління та виклики системі публічної служби; Кольцов Е. С. – новацій в публічній діяльності органів юстиції України та проблемах їх запровадження; професор Чернівецького ТЕІ КНТЕУ
Королюк Ю. Г. зосередив увагу на необхідності і важливості інтеграції інструментів маркетингу у професійну діяльність публічних службовців; професор ТНЕУ Шкіцька І. Ю. – питання необхідності підвищення комунікативної культури публічного службовця в умовах глобалізації та євроінтеграції; професор ТНЕУ Фурман О. Є зосередила увагу на психологічних аспектах ділової взаємодії публічних службовців; доцент Ів.-Франківського національного технічного університету нафти і газу
Мосора Л. С. – проблеми регулювання відкритості державної служби в Україні. Учасники круглого столу також обговорили проблеми адаптації національної системи публічної служби до європейських стандартів адміністрування, інструменти кар’єрного зростання публічних службовців, стратегічні напрями реформування публічного управління та питання необхідності посилення діалогу між науковими установами та владою в питанні підготовки магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» у контексті нових викликів.
 
У рамках круглого столу було представлено експозицію навчальної та наукової літератури бібліотеки ТНЕУ ім. Л. Каніщенка та фотовиставку діяльності Центру підготовки магістрів державної служби ТНЕУ.