» » На базі ТНЕУ відбувся І етап Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих на виробництві «Сила духу»

На базі ТНЕУ відбувся І етап Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих на виробництві «Сила духу»

Дата: 22-06-2018, 12:51 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 21 червня 2018р. у спортивному комплексі ТНЕУ відбулися змагання І етапу Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих на виробництві «Сила духу».
 
Вже вшосте управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Тернопільській області за підтримки соціальних партнерів, усіх небайдужих до долі потерпілих на виробництві, втілює соціальний проект – спартакіаду «Сила духу». Майже 150 учасників з різних куточків області проходили випробування відбіркових змагань із шести видів спорту – армспорту, бомбаскету, гирьового спорту, дартсу, настільного тенісу та шахів.
 
У кожного з учасників – своя життєва історія. Любов до життя та спорт – головні ліки, котрі допомогли Валентині Слюсарчук з Тернополя, Андрію Мельничуку із Шумщини, Андрію Зелінському зі Зборівщини та багатьом іншим людям, які ніколи професійно не займалися спортом, стати учасниками і призерами Всеукраїнської спартакіади, а загалом команді з Тернополя вибороти минулого року бронзу.
 
– Можливе зробить кожен, неможливе – лише відважний, – розповів про спортивну подію начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федір Бортняк. – Майже півтори сотні різного віку відважних, мужніх людей, які подали заявки на участь у спартакіаді, переступили у свою важку життєву годину через «не можу» і почали робити те, що потрібно, переконали себе в тому, що здатні на більше. І насправді змогли пройти ту межу, що розділила їх життя на до і після травми.
 
Людина, яка має потужний особистий ресурс і серйозну мотивацію в житті, може сама себе витягти з прірви здавалося б безвиході за рахунок внутрішнього ресурсу, який відкриває духовні сили. Навіть допомогти, підказати, власним прикладом заохотити інших людей з обмеженими можливостями. Якраз це роблять аматори спортивного руху на змаганнях спартакіади «Сила духу». І незалежно від того, хто стане на п’єдестал пошани, усі учасники – вже переможці, бо перемогли біль, обставини і труднощі. В 2013 році всього 11 чоловік відважились приїхати з районів на першу спартакіаду. Нині це вже справжнє багатолюдне спортивне свято.
 
З кожного відділення виконавчої дирекції Фонду в області  приїхали не лише ті, хто вже кілька років буває на спартакіаді, а й новачки, які нещодавно зазнали травм на виробництві і їм надзвичайно важко  співвідносити себе зі статусом людей з обмеженими можливостями. Саме для того, щоб цих людей відкрилося в житті друге дихання, їх запросили до участі у змаганнях поза командним складом.
 
Вперше у спартакіаді взяла участь Лідія Петрівна Ведернікова, як тепер кажуть, внутрішньо переміщена особа з Донецька. На виробництві отримала аж дві серйозні травми. Та вижила після перелому хребта, подолала власні проблеми не лише зі здоров’ям. А з 2014 року  перебуває на обліку у Борщівському відділенні ВДФССУ в області, активно спілкується і з працівниками Фонду, і з потерпілими на виробництві.
 
На змагання багато учасників приїжджають цілими родинами. Як, скажімо, родина Мішталів з Бучацького району. Михайла Мішталя, голову родини, понад двадцять років тому  на роботі переїхав трактор. Навіть не переїхав, а наїхав і зупинився. І чоловік лежав під кількома тонами металу майже годину. Напевне, не було вцілілої кістки у всьому тілі. Згодом більше, як півроку не міг поворухнутися. А вибратися з того світу допомогла, найперше,  воля до життя та наполегливість.  І сім’я. Бо коли людина не знає, до якої пристані вона пливе, то ні один вітер для неї не буде попутнім. А Михайло має надійну пристань – багатодітну родину, адже подружжя прихистило у своєму домі, де вже підростали донька і син, прийомних дітей. Тепер вже двох дітей одружили і знову  стали опікунами менших. Кажуть, найщасливіші люди ті, хто проживає своє життя, піклуючись про щастя інших.
 
Вперше на спартакіаду приїхала уся родина Бачинських з Чортківського району вболівати за батька та чоловіка. Двоє синів мають гарний приклад мужності та витримки, бо їх тато, Олег Михайлович, втратив ногу, але не здався, бо має у собі волю, яка подвоює мужність та витривалість. Кілька років тому за кошти Фонду йому виготовили сучасний протез, отримав автомобіль.
 
Серед таких подвижників, які власним прикладом дають людям з обмеженими можливостями посил переборювати життєві труднощі стала гостя спартакіади «Сила духу», чемпіон дефлімпійських ігор 2017 року Марія Бала.
 
Переможці І етапу змагань поїдуть на фінал шостої Всеукраїнської спартакіади, який пройде у вересні в Ужгороді.
 
За результатами змагань у загальнокомандній першості «золото» вибороли спортсмени, які представляли Бережанське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області, другу сходинку п’єдесталу посіли спортсмени Тернопільського міського відділення, а на третьому місці – Кременецького відділення.
 
Спартакіада «Сила духу» ще раз підтвердила, що робить життя людей з обмеженими можливостями багатшими на посмішки та увагу, дружбу та спілкування, мотивує на успіхи і звитяги.
 
(за матеріалами Фонду соціального страхування України)