» » Відбувся науковий семінар «Напрями активізації ринку капіталів крізь призму проблем економічного розвитку україни»

Відбувся науковий семінар «Напрями активізації ринку капіталів крізь призму проблем економічного розвитку україни»

Дата: 18-05-2019, 14:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 17 травня 2019 р. з ініціативи студентів та професорсько-викладацького колективу кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ відбувся науковий семінар на тему: «Напрями активізації ринку капіталів крізь призму проблем економічного розвитку України».

 

Метою наукового заходу було обговорення студентами, викладачами і практиками проблем що стосуються напрямків активізації ринку капіталів у національному та глобальному вимірах й обґрунтування на цій основі висновків і рекомендацій щодо моделі розвитку ринку капіталів, яка б підвищила рівень конкурентоспроможності фінансового ринку України.

 

Запрошеними гостями були: декан факультету фінансів ТНЕУ Андрій Ярославович Кізима; керівник Тернопільського відділення АТ «КБ»ГЛОБУС» у м. Тернопіль Руслан Ігорович Зорій; голова Правління кредитної спілки «Калина» Олег Орестович Луцишин.

 

З вітальним словом до учасників наукового семінару звернулися запрошені гості.

 

К.е.н., доц. кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ Стецько М. В. обґрунтовуючи необхідність проведення даного наукового заходу, звернув увагу присутніх на те, що крізь призму фінансової кризи в Україні, саме ринок капіталів є найменш реформованим у контексті глобальної конкурентоспроможності і зокрема визначив основні напрями його активізації:

– фінансова глобалізація надає для суб’єктів вітчизняного фінансового ринку цілий ряд додаткових шансів. Водночас, необхідно враховувати додаткові ризики, що пов’язані із можливими внутрішніми та зовнішніми викликами і недієздатністю фінансового ринку;

– низькі темпи економічного розвитку в Україні значною мірою є наслідком недорозвиненості ринку капіталів;

– вітчизняний ринок капіталів є частково інтегрованим в світовий фінансовий простір та його складові необхідно з допомогою як законодавчих так і виконавчих важелів максимально активувати;

– для використання можливостей та нейтралізації ризиків необхідно провести ретельний аналіз діяльності вітчизняного ринку капіталів під кутом зору проблем економічного розвитку та визначити основні напрямки його активізації.

 

Досить змістовною та аргументованою щодо процесів та проблем активізації вітчизняного ринку капіталів виступив фахівець з питань небанківських фінансово-кредитних установ голова Правління кредитної спілки «Калина» О. О. Луцишин.

 

Доповідач зазначив, що важливим інструментом отримання вигоди від процесів фінансової глобалізації є залучення коштів на світових фінансових ринках. Сучасне поглиблення фінансової глобалізації відбувається переважно за рахунок зростання обсягів іноземного капіталу і зокрема: валютних кредитів, прямих та портфельних інвестицій. Олег Луцишин аргументовано довів, що в таких неординарних умовах необхідно проводити послідовну і виважену політику, яка буде орієнтуватись на підвищення темпів зростання ВВП у контексті базових національних інтересів, координації, стандартизації вимог, правил і норм, уніфікації та міждержавного узгодження заходів економічної політики.

 

Луцишин О. О. чітко обґрунтував переваги інтеграції вітчизняних фінансових інституцій в міжнародний фінансовий простір та визначив умови, які б забезпечили національному ринку капіталу активне зростання основних показників його діяльності.

 

Упродовж наукового семінару також були обговорені проблемні питання у сфері формування і державного регулювання ринку капіталів.

 

У процесі наукового диспуту студенти та вивикладачі кафедри мали можливість не лише донести свої наукові постулати щодо напрямків активізації складових ринку капіталів але й обговорити власні бачення, що пов’язані із неадекватною інформацією про стан ринку капіталів і його недосконалістю.

 

В загальному всі виступи та диспути студентів, викладачів кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ і гостей були цікавими, змістовними, актуальними.

 

Підсумовуючи, варто відзначити, що під час дискусії були визначені нагальні проблеми, що потребують термінового дослідження та коло першочергових напрямів активізації механізмів діяльності ринку капіталів. Також учасники семінару висловили сподівання стосовно того, що сформульовані учасниками рекомендації, котрі стосуються активізації ринку капіталів в умовах проблем економічного розвитку України, будуть враховані в процесі зміни правового поля і забезпечать економічне зростання та фінансову стабільність у державі.