» » IX МІЖНАРОДНА ВЕСНЯНА ШКОЛА З МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

IX МІЖНАРОДНА ВЕСНЯНА ШКОЛА З МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Дата: 26-05-2019, 15:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Кафедра менеджменту та публічного управління (факультет економіки та управління) продовжує багаторічні традиції співпраці з Вроцлавським економічним університетом. Так, з 19 по 26 травня 2019 року в місті Єленя-Гура (Республіка Польща) відбулася ІХ Міжнародна весняна школа з менеджменту та публічного управління, в рамках якої викладачі кафедри менеджменту та публічного управління й студенти спеціальностей «Менеджмент» та «Публічне управління і адміністрування» пройшли тижневе стажування з вивчення досвіду та механізму ефективного управління організаціями різних типів, реалізації державного управління та місцевого самоврядування в Польщі та інших країнах Європейського Союзу. До стажування долучилися й студенти магістерської програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

У складі делегації взяли участь викладачі кафедри менеджменту та публічного управління: д.е.н., професор Григорій Монастирський (координатор школи з українського боку), д.е.н., доцент Руслан Августин, к.е.н., доцент Ірина Демків, к.е.н., доцент Любов Заставнюк.

Програма стажування була надзвичайно насиченою. Учасники делегації ТНЕУ отримали неоціненний досвід спілкування з професорсько-викладацьким складом Вроцлавського економічного університету, керівниками підприємств, посадовими особами органів публічного управління та польськими студентами. Тренінгово-лекційна компонента стажування гармонійно поєднувалася з можливістю вивчення практики ефективного управління організаціями різних типів.

Зокрема, в рамках програми стажування відбулися:

- зустріч з першим заступником президента міста Єленя Гура Janusz Łyczko та головою Єленегурської міської ради Wojciech Chadży, керівництвом та фахівцями виконавчих підрозділів Єлене-Гурської міської ради з вивчення досвіду муніципального управління та реалізації інноваційних технологій муніципального менеджменту;

- ознайомлення з практикою управлінської діяльності у виконавчих підрозділах Єленє-Гурської повітової ради;

- презентація віртуальної студентської консалтингової фірми на базі факультету економіки, управління та туризму Вроцлавського економічного університету, проходячи тренінг в якій українські та польські студенти в групах розробляли проект стратегії розвитку комунального музею;

- ознайомлення з практикою адміністративного менеджменту на одному з найбільших європейських підприємств з продукування машин для виробництва паперу «PMPoland S.A»;

- вивчення інноваційних технологій надання послуг комунальним підприємством «Теплицькі терми»;

- презентація сучасних форм взаємодії державного лісництва з навколишнім середовищем;

- вивчення практики застосування функцій менеджменту в комунальному дитячому садочку «Круглячок»;

- зустріч з деканом факультету економіки, управління та туризму Вроцлавського економічного університету д.габ., професором Еліжбетою Собчак з питань реалізації спільних наукових та навчальних проектів у сфері двостороннього співробітництва;

Квінтесенцією стажування стало відвідання гміни Громадка Болеславецького повіту Нижнєсілезького воєводства на запрошення війта Даріюша Павліщи, що є нащадком українців, які були переселені у післявоєнний період зі східних районів Польщі. Основу економічної бази гміни Громадка становлять підприємства вільної економічної зони, особливості управління якими мали змогу практично побачити українські студенти. В рамках відвідання гміни Громадка відбулося вивчення діяльності органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади, круглий стіл з питань реалізації адміністративно-територіальної реформи на муніципальному рівні, ознайомлення з особливостями функціонування закладів освіти на рівні гміни, зустріч з українською громадою. За мир в Україні, процвітання рідного Університету, здоров’я кожного з нас делегація ТНЕУ помолилися разом з українською громадою в греко-католицькій церкві села Патока.

Від імені ректора Вроцлавського економічного університету всім учасникам стажування координатор школи з польської сторони, д.габ., професор Вроцлавського економічного університету, почесний доктор ТНЕУ Анетта Зелінська урочисто вручила міжнародні сертифікати.

Навчально-наукова частина міжнародної школи доповнювалася культурно-пізнавальною, що не випадково, оскільки Єленя Гура — центр польського туризму в Судетах. В перший день стажування делегація ТНЕУ ознайомилася з історичними пам’ятками міста Перемишля, що має спільну українсько-польську історію. Незабутнім стало відвідання столиці Саксонії — міста Дрездена, в якому стажисти змогли ознайомитися з практикою муніципального управління в сучасному великому місті. З нагоди дня факультету економіки і управління на найвищій горі Судетів — Снєжці, що розташована одночасно в Польщі та Чехії, замайорів український прапор, прапори ТНЕУ та ФЕУ. Завершилося стажування одноденною мандрівкою до старовинного міста Вроцлава.

Довготривала та плідна співпраця між ТНЕУ та Вроцлавським економічним університетом є реальним та конструктивним внеском у справу євроінтеграції України.