» » ТРЕТІ РЕГІОНАЛЬНІ ТА МУНІЦИПАЛЬНІ ЧИТАННЯ

ТРЕТІ РЕГІОНАЛЬНІ ТА МУНІЦИПАЛЬНІ ЧИТАННЯ

Дата: 25-10-2012, 16:25 | Автор: Організаційний комітет

 

Протягом 22 жовтня 2012 року в рамках Третіх регіональних і муніципальних читань на базі Кримського навчально-консультаційного центру ТНЕУ відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Публічне управління та регіональна політика в країнах Центральної і Східної Європи».

 

Організаторами конференції виступили: Тернопільський національний економічний університет; Генеральне Консульство Республіки Польща в місті Севастополі; Управління державної служби Головдержслужби України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі; Севастопольський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій; Вроцлавський економічний університет (Республіка Польща).

 

Мета науково-практичної конференції — ідентифікація сучасних тенденцій становлення інституту публічного управління та узагальнення особливостей формування і реалізації регіональної політики в країнах Центральної і Східної Європи, вироблення практичних рекомендацій щодо імплементації інноваційної моделі публічної влади як суб’єкта формування і реалізації регіональної політики для України та Польщі. 

 

Конференція працювала в режимі пленарних засідань та заочних секцій. За результатами конференції опубліковано збірник матеріалів доповідей учасників наукового заходу.

Робота конференції зосередилася на таких проблемних напрямах:

1.Концепція публічного управління в системі забезпечення економічного й соціального розвитку країн Центральної і Східної Європи та їх регіональних утворень.

2.Досвід трансформації інституту публічного управління в країнах Центральної і Східної Європи: уроки для України та Польщі.

3.Механізм та технології формування і реалізації регіональної політики в країнах Центральної і Східної Європи;

4.Муніципальний вимір публічного управління та проблема адаптації регіональної політики до особливостей територіальних спільнот базового рівня.

 

В роботі конференції взяли участь: Генеральний консул Республіки Польща в місті Севастополі Веслав Мазур, Фороський селищний голова Анатолій Биков, консул Генерального консульства Республіки Польща в місті Севастополі Томаш Капусняк, керівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, професорсько-викладацький колектив ТНЕУ, Вроцлавського економічного університету та 14 вищих закладів освіти України. Загалом в роботі конференції взяло участь 162 учасники.

 

Європейський Союз представляли експерти: доктор Анетта Зелінська та доктор Марек Обрембальский з Вроцлавського економічного університету. 

З вітальним словом до учасників конференції звернулися: д.е.н., професор, проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ Богдан Луців, Генеральний консул Республіки Польща в місті Севастополі Веслав Мазур, Фороський селищний голова Анатолій Биков.

 

Координувала роботу конференції Алла Мельник, завідувач кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, д.е.н., професор.

На пленарних засіданнях конференції з відповідними доповідями виступили:

 

Мельник Алла, завідувач кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, д.е.н., професор, тема доповіді: «Регіональна політика ЄС в умовах поглиблення суперечностей глобалізації: виклики для України».

 

Васіна Алла, доцент кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, к.е.н., доцент, тема доповіді: «Реформування державного управління: зарубіжний досвід й орієнтири України».

 

Желюк Тетяна, доцент кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, д.е.н., доцент, тема доповіді: «Публічне управління: сучасні реалії та перспективи для України».

 

Амосов Олег, перший заступник директора Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, д.е.н., професор, Гавкалова Наталія, завідувач кафедри публічного адміністрування та регіональної економіки Харківського національного економічного університету, д.е.н., професор, тема доповіді: «Особливості публічного управління в Україні та світовий досвід».

 

Муравська Світлана, директор Севастопольського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, тема доповіді: «Практика міжнародного співробітництва Севастопольського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій з підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів». 

 

Зелінська Анетта, доктор, ад’юнкт Вроцлавського економічного університету (Республіка Польща), тема доповіді: «Роль навколишнього середовища в господарюванні з позиції економічної науки».

 

Кириленко Ольга, завідувач кафедри фінансів ТНЕУ, д.е.н., професор, тема доповіді: «Забезпечення прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні».

 

Кізима Тетяна, професор кафедри фінансів ТНЕУ, д.е.н., доцент, тема доповіді: «Державне сприяння підвищенню рівня фінансової грамотності населення в Україні».

 

Монастирський Григорій, доцент кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, д.е.н., доцент, тема доповіді: «Муніципальний вимір регіональної економічної політики». 

 

Дудкіна Олена, доцент кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, к.е.н., доцент, тема доповіді: «Технології підтримки проблемних (депресивних) територій: досвід ЄС та України».

 

Обрембальський Марек, доктор, ад’юнкт Вроцлавського економічного університету (Республіка Польща), тема доповіді: «Маркетингова орієнтація в стратегічному управлінні міським простором». 

 

Попович Тамара, доцент кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, к.е.н., тема доповіді: «Стратегічна взаємодія суб’єктів управління територіальним розвитком: стан та шляхи удосконалення».

 

Кривокульська Наталія, доцент кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, к.е.н., тема доповіді: «Адаптація регіональної екологічної політики до особливостей територіальних спільнот базового рівня.

 

Монастирський Григорій, доцент кафедри державного і муніципального управління ТНЕУ, д.е.н., доцент та Зелінська Анетта, доктор, ад’юнкт Вроцлавського економічного університету представили результати міжнародної співпраці Тернопільського національного економічного університету та Вроцлавського економічного університету в сфері науково-освітнього забезпечення публічного управління. 

 

В рамках конференції відбулися тренінги з управління економічним і соціальним розвитком територій на основі застосування сучасних технологій стратегічного управління та локального маркетингу для слухачів магістерської програми «Державна служба», які провели експерти Європейського Союзу доктор Марек Обрембальський та доктор Анетта Зелінська.

 

За результатами конференції буде підготовлено аналітичну записку та рекомендації, що будуть направлені центральним органам державної влади та органам місцевого самоврядування. 

 

За сприяння директора Кримського НКЦ ТНЕУ к.е.н., доцента Мар’яна Тріпака відбулося ознайомлення з історико-культурними та рекреаційними можливостями південного узбережжя Криму.

 

Робота конференції засвідчила, що Кримський НКЦ ТНЕУ має значний потенціал з організації наукових заходів міжнародного масштабу, реалізацію яких висловили готовність підтримати представники урядових установ та структурних фондів Європейського Союзу.