» » «НАТО: зміцнення безпеки шляхом співробітництва»

«НАТО: зміцнення безпеки шляхом співробітництва»

Дата: 5-12-2012, 12:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Протягом 4 грудня 2012 року у залі засідань Тернопільського національного економічного університету відбувся телеміст зі штаб-квартирою НАТО (Брюссель). 

 

Для проведення інтерактивної конференції до вищого навчального закладу завітали: підполковник Томаш Тшчінськи, військовий атташе Посольства Польської  Республіки в Україні, полковник  Геннадій Коваленко (Генеральний штаб Збройних сил України).  

 

У зустрічі зі студентами та представниками засобів масової інформації міста Тернополя також взяли участь в. о. ректора ТНЕУ, д.е.н., професор Андрій Ігорович Крисоватий та депутат обласної ради Степан Барна.

 

Модератором зустрічі був директор Інституту Європейського Поступу Едуард  Ільїн.

 

Учасниками інтерактивної конференції стали студенти та професорсько-викладацький колектив Тернопільського національного економічного університету.

 

Під час прес-конференції були обговорені основні питання співробітництва між Україною та НАТО шляхом здійснення проектів і заходів у сфері освіти та науки.

 

Військовий аташе Посольства Польської Республіки в Україні Томаш Тшчінськи розповів про шлях приєднання до НАТО їхньої країни. «У 1994 році Польща заявила, що вона готова стати членом НАТО, - розповів підполковник. – А у 1995 році ми взяли участь у миротворчій операції у Боснії і Герцеговині. Цим ми підтвердили, що спроможні бути повноцінним учасником Північноатлантичного Альянсу. Туди відправили один батальйон. Я також був у числі цих військових і пам’ятаю, скільки там було роботи».

 

Представник генштабу Збройних сил України полковник Геннадій Коваленко відзначив, що співпраця збройних сил нашої країни з Північноатлантичним Альянсом з кожним роком збільшується: «Ми хочемо вивчати досвід Польщі щодо вступу у члени НАТО. Наразі триває дуже активна робота, і наше завдання полягає у її збільшенні».

 

Директор Інституту європейського поступу Едуард Ільїн наголосив, що у разі вступу нашої країни до альянсу, побільшає інвестицій у нашу країну: «Перш за все, НАТО – це безпека. Країни, які є членами альянсу, захищені. В них інвестори не бояться вкладати гроші».

 

Але, незважаючи на плідну співпрацю нашої країни із країнами членами НАТО, довіра до альянсу в Україні з кожним роком меншає, зауважив в.о. ректора Тернопільського національного економічного університету Андрій Ігорович Крисоватий: «Наразі підтримують ідею вступу до Північноатлантичного Альянсу всього 17% населення, ці показники зменшились, порівняно із попередніми роками. Проте в Західній Україні 68 % підтримують цю ідею. Для нас, як для науковців, вступ є важливим, адже це сприятиме співпраці між нашою країно і членами НАТО».

 

В рамках телемосту, який тривав більше години, бачення  питання співпраці з боку Альянсу презентувала доктор Герлінда Неус, голова секції Департаменту Публічної Дипломатії НАТО (Брюссель). 

 

Усі присутні мали змогу поставити свої питання доктору Герлінді Неус та отримати вичерпні відповіді на них. 

 

Актуальність тематики, зацікавленість аудиторії та важливість поставлених запитань забезпечили успіх проведення телемосту зі штаб-квартирою НАТО у Тернопільському національному економічному університеті.

 

Після телемосту відбулася зустріч керівництва університету – в.о. ректора ТНЕУ А. І. Крисоватого, проректора з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв'язки)  Б. Л. Луціва, начальника Відділу міжнародного співробітництва ТНЕУ І. О. Ліщинького з військовим атташе Посольства Польської  Республіки в Україні Томашем Тшчінськи, полковником  Геннадієм Коваленко (Генеральний штаб Збройних сил України), директором Інституту європейського поступу Едуардом Ільїном, директором Чорноморської бізнес-ліги Михайлом Колібабчуком.

 

Вітаючи гостей, в.о. ректора ТНЕУ Андрій Ігорович Крисоватий сказав: «Ми відкриті до налагодження співпраці. Наш університет знаходиться поза політикою, наша основна ціль – виховати молоду людину й надати їй максимум інформації. Ми не переконуємо молодих людей, не нав’язуємо їм свою думку, а вчимо їх приймати рішення самостійно. Наші студенти та випускники навчаються та працюють в різних країнах світу, викладачі стажуються за кордоном. Тому маючи такий досвід, треба зміцнювати підходи до навчання студентів. Нам особлива цінна увага таких фахівців, як Ви, до нашого вищого навчального закладу».

 

Під час зустрічі директор Чорноморської бізнес-ліги Михайло Колібабчук запропонував започаткувати проходження практики студентів ТНЕУ у посольствах для того, щоб молоді люди мали змогу на практиці вивчити ведення документації в цих установах.

 

Проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв'язки)  Б. Л. Луців зауважив: «Ми робимо добру справу і хочемо підкріпити її конкретними кроками, наповнити змістом співпрацю з центром НАТО. Адже студенти Тернопільського національного економічного університету цікавляться інтеграційними процесами й прагнуть бути залучені до такої співпраці».

 

Директор Інституту європейського поступу Едуард Ільїн запропонував системно підходити до співпраці та побажав Тернопільському національному економічному університету стати тим інформаційним центром, що формуватиме студентську думку.

 

Військовий атташе Посольства Польської  Республіки в Україні Томаш Тшчінськи висловив бажання продовжувати співпрацю з Тернопільським національним економічним університетом, приїжджати до ВНЗ з цікавми лекціями про досвід співробітництва Польської Республіки з НАТО.