» » Бути фінансово грамотним сьогодні не лише престижно, але і вкрай необхідно

Бути фінансово грамотним сьогодні не лише престижно, але і вкрай необхідно

Дата: 5-12-2012, 10:05 | Автор: Долішна Марія, студентка групи ФДГм-51

Таким був основний лейтмотив круглого столу, проведеного 28 листопада 2012 року студентами факультету фінансів ТНЕУ, які навчаються за магістерською програмою «Управління фінансами домогосподарств».

 

Тематика круглого столу була вибрана не випадково. Адже поява на фінансовому ринку України широкого спектру новітніх фінансових продуктів та послуг вимагає від громадян вирішення доволі складних завдань, до розв’язання котрих вони часто виявляються непідготовленими. Більшість наших співвітчизників не лише мають слабкі уявлення щодо засадничих принципів функціонування фінансового ринку та потенційних можливостей інвестування, але й відчувають колосальну недовіру до вітчизняних фінансових інституцій. Відтак, питання підвищення рівня фінансової грамотності населення є надзвичайно актуальними в сучасних умовах.

 

У жвавій і цікавій дискусії, що тривала упродовж двох годин, учасники круглого столу обговорили актуальні проблеми управління особистими фінансами, визначили основні напрями та першочергові заходи щодо підвищення рівня фінансової грамотності населення та обґрунтували роль фінансових інституцій у цьому процесі. З особливим інтересом аудиторія слухала захопливі розповіді гостей круглого столу – представників від фінансових установ Тернопільщини, які розповіли про основні напрями співпраці зазначених організацій з населенням. Адже основне протиріччя у сфері фінансів домогосподарств – протиріччя між обмеженістю фінансових ресурсів та практично необмеженими потребами членів таких господарств – часто провокує ситуацію, коли члени домогосподарства, не володіючи достатнім рівнем фінансової грамотності і фінансової освіченості, вдаються до необґрунтованих (часто – імпульсивних) запозичень, формуючи величезні борги домогосподарства перед інституціями фінансового сектору.  

 

 

На цікавих і доволі показових прикладах з практичної діяльності гості круглого столу довели надзвичайну актуальність досліджуваної проблеми. Так, заступник голови Подільського РУ АТ «Укрсиббанк» Дячук Сергій Ігорович і старший менеджер з продаж цієї ж установи Фаріон Андрій Анатолійович наголосили на необхідності скрупульозного вивчення громадянами договорів щодо надання їм фінансових послуг (особливо кредитних), а також, у відповідь на запитання із залу, розповіли про напрями діяльності банку у контексті мінімізації проблемних кредитів.   

 

Менеджер агентства з розвитку Страхової групи «PZU Україна» Талейко Андрій Миколайович наголосив на важливості ефективного управління власними фінансовими ресурсами та необхідності здійснення заощаджень як важливого засобу убезпечення своєї родини від ймовірних ризиків у майбутньому. 

 

Голова правління кредитної спілки «Калина» Луцишин Олег Орестович розповів про співпрацю цієї організації зі своїми членами та найбільш популярні серед населення фінансові послуги. Особливу увагу гість акцентував на необхідності ведення сімейного бюджету, важливості обліку особистих доходів і витрат та оптимізації останніх.

 

Родзинкою круглого столу стала відеопрезентація результатів опитування тернополян щодо самооцінки рівня їх фінансової грамотності, яку представили студенти магістерської програми «Управління фінансами домогосподарств» Андрусик Марія, Савляк Наталя та Шевчук Дмитро. Виявилося, що пересічний українець небагато знається на фінансах, користується головним чином простими банківськими послугами, майже нічого не знає про свої права як споживача фінансових послуг і не довіряє фінансовим установам. Трьома найчастіше згадуваними джерелами отримання фінансової інформації є газети, журнали і телебачення (67%), знайомі (19%) та спеціалізовані сайти (17%). Однак коли йдеться про вибір компанії для придбання фінансової послуги, кожен другий респондент звертається за порадою до своїх родичів або знайомих.

 

Прекрасно справився з обов’язками модератора круглого столу студент цієї ж групи Хрипливий Ігор, який підвів підсумки роботи заходу й презентував гостям і учасникам круглого столу основні вектори функціонування нової магістерської програми «Управління фінансами домогосподарств» та запросив усіх зацікавлених осіб до подальшої співпраці.

 

А доктор економічних наук, професор кафедри фінансів Кізима Тетяна Олексіївна виокремила найважливіші проблемні моменти в обговорюваній тематиці та висловила подяку усім учасникам круглого столу за цікаву дискусію і плідне спілкування.

 

Практично усі учасники проведеного заходу були одностайними в думці про те, що фінансова грамотність населення є, безумовно, сферою відповідальності і держави, і бізнесу, і сім’ї. Проте для того, щоб досягнути належного рівня фінансової грамотності, ми повинні передусім здолати відверто пасивне ставлення більшості українців до створення власного добробуту і сформувати у наших співвітчизників філософію «опори на власні сили», завдяки якій кожен громадянин зможе досягти фінансової незалежності та зберегти її упродовж усієї життєдіяльності. 

 

Кожен українець має зрозуміти, що фінансово грамотна людина – це сьогодні не лише престижно, але і вкрай необхідно. Адже бути фінансово грамотною особистістю означає вміти управляти власними грошима таким чином, щоб забезпечити собі і своїй родині фінансову незалежність за допомогою тих інструментів, які з’являються на ринку, і тих навиків поводження з грошима, які допомагають зберігати і примножувати багатство, котрим володіє людина. У кінцевому підсумку, належний рівень фінансової грамотності населення сприятиме стрімкому підвищенню рівня життя громадян, ефективному розвитку економіки та підвищенню суспільного добробуту.