» » СНІД – це проблема, над якою має задумуватись кожен!

СНІД – це проблема, над якою має задумуватись кожен!

Дата: 6-12-2012, 14:29 | Автор: Зазуляк Юлія, ОСП-31, ФОА, учасниця студентського прес-клубу «Акценти», відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ

Першого грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Вперше цей день відзначили у 1988 році  з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

 

Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

 

На факультеті обліку та аудиту 29 листопада 2012 р. відбулась зустріч із Семанишин Лілією Олегівною – соціальним працівником Тернопільського обласного комунального центру профілактики та боротьби зі СНІДом. 

 

За словами доповідача, в цьому році виповнилось 30 років з виявлення першого випадку СНІДу. За цей час від цієї недуги в світі померло 30 мільйонів людей. Зараз понад 34 мільйони осіб живуть з ВІЛ, але тільки 6 мільйонів з них проходять лікування. За даними ВООЗ, поширення епідемії СНІДу у світі загалом сповільнилось. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІДу скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, зокрема серед дорослого населення він становить 1,1%. Щодня в Україні реєструють 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Також зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок. За оцінками екпертів, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тисяч. 

 

В Тернопільській області станом на 26 листопада поточного року виявлено 128 випадків ВІЛ/СНІДу, зарестровано 110, в т. ч. 74 випадків ВІЛ- носійства та 37 випадків СНІДу. 

 

СНІД – це загальна проблема, над якою має задумуватись кожен! Проведення лекцій на таку тему, є одним із шляхів повідомлення про ситуацію, що склалась у суспільстві.

 

Студенти факультету обліку та аудиту вдячні за корисну інформацію.