» » «Організація грошового обігу в умовах впливу глобальних фінансових дисбалансів на національну економіку»

«Організація грошового обігу в умовах впливу глобальних фінансових дисбалансів на національну економіку»

Дата: 3-12-2012, 14:47 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Протягом 30 листопада 2012 року відбувся науковий  семінар, організований кафедрою банківської справи, на тему: «Організація грошового обігу в умовах впливу глобальних фінансових дисбалансів на національну економіку».

 

Розпочала науковий семінар із вступним словом заступник завідуючого кафедрою з науково-дослідної роботи к.е.н., доцент О.О. Іващук, вказавши на актуальність теми і відзначивши, що стан економіки будь-якої країни світу значною мірою залежить від організації грошового обігу, тому що його стабільний і прогнозований розвиток є необхідною умовою економічного зростання держави. Саме тому для центральних банків усіх країн світу важливою є належна організація грошового обігу, а також практичне впровадження ефективних механізмів його регулювання, перехід до якісно нових засад грошово-кредитної політики, що базується на реальних показниках економічного розвитку України.

 

Із ґрунтовними доповідями відповідно до теми наукового семінару виступили провідні спеціалісти кафедри банківської справи: к.і.н., доцент Г.М. Марковецька, к.е.н., доцент С.О. Краснов та к.е.н., доцент Я.І. Чайковський.

 

Зокрема, к.і.н., доцент Г.М. Марковецька у доповіді на тему: «Історія грошового обігу України» відзначила, що історія грошей нараховує багато тисячоліть, протягом яких вони змінювали свою форму, вигляд та вартість. Доповідач проаналізувала етапи розвитку грошових знаків та зауважила, що недоліками перших їх форм були недовговічність, неподільність та проблеми із зберіганням. Також висвітлила особливості перебування в обігу золотих та паперових грошей, вказавши на позитивні та негативні сторони такої організації грошових відносин. До відносно нових форм грошей доцент Г.М. Марковецька віднесла електронні гроші, вказавши на їх віртуальний та інтернаціональний характер, а також на відсутність їх речового вираження. 

 

Із доповіддю «Аналіз наслідків світових дисбалансів для окремих країн у працях науковців» виступив к.е.н., доцент С.О. Краснов, відзначивши, що питання нерівномірного розподілу боргу у світовій економіці (проблема глобальних дисбалансів) в останні роки набуло широкого висвітлення у працях вітчизняних та зарубіжних економістів, що зумовлено надзвичайно важливою роллю зазначеного явища у розвитку фінансової світової системи. Зокрема, ґрунтовне дослідження фінансових та економічних причин утворення глобальних дисбалансів здійснив В.Уальд, який оцінив монетарну та інституційну політику світових центральних банків з ортодоксальної та неортодоксальної позицій. Також виступаючий підкреслив, що деякі аналітики у своїх наукових працях розглядають питання глобальних дисбалансів, у першу чергу, як проблему великого дефіциту рахунку поточних операцій США. Підсумовуючи, доцент С.О. Краснов зауважив, що чим довше буде зберігатися ситуація глобальних дисбалансів, тим більше буде зростати недовіра до найбільшого позичальника США, а також, в разі збільшення внутрішнього попиту з боку економік, торгових партнерів США, можуть бути запроваджені торговельні бар’єри, що, у свою чергу, призведе до інфляції у відповідних країнах.

 

Про залежність стану економіки будь-якої країни від рівня організації грошового обороту розповів к.е.н., доцент Я.І. Чайковський у доповіді на тему: «Сучасний стан готівкового обігу в Україні та система заходів щодо поліпшення організації роботи з готівкою в системі Національного банку України». У його доповіді було підкреслено, що протягом останніх років у більшості країн світу спостерігається тенденція зростання обсягів обороту готівки, що зумовлено значною її питомою вагою в структурі платіжних інструментів, що використовуються населенням при здійсненні розрахунків за придбані товари та надані послуги у сфері роздрібної торгівлі. Доповідач охарактеризував позитивні аспекти використання готівкових розрахунків, до яких відніс: абсолютну ліквідність, універсальність готівки як засобу платежу, дотримання анонімності при здійсненні платежів тощо та проаналізував динаміку зростання грошової маси в Україні зауваживши, що частка готівки (грошовий агрегат М0) у загальній грошовій масі (грошовий агрегат М3) практично втричі перевищує рівень економічно розвинутих країн. В доповіді також було визначено причини збільшення обсягів готівки в обігу, до яких доцент Я.І. Чайковський відніс: високий рівень тіньової економіки, значні витрати населення на споживання на продуктовому ринку, високий податковий тиск на виробників, невпевненість населення у фінансовій стабільності і недовіра до банківської системи тощо. Відтак, для покращення організації грошового обігу необхідно своєчасно та безперебійно задовольняти потреби економіки в готівці в потрібних обсягах і номіналах, децентралізувати зберігання резервних фондів, що, в результаті, мінімізує ризики та  забезпечить належну якість готівки в обігу шляхом підвищення обсягів оброблення банкнот на автоматизованих системах тощо.

 

Заслухавши представлені доповіді, провідні фахівці кафедри взяли активну участь в обговоренні проблемних і дискусійних питань щодо тематики наукового семінару.

 

Про зменшення обсягу грошової маси у вітчизняній економіці зауважила к.е.н., доцент О.Л. Малахова, яка підкреслила, що Національний банк України використовує заходи щодо зменшення готівкового сектору у структурі грошової маси за допомогою нормативних актів, зобов’язуючи здійснювати розрахункові платежі через банківські термінали чи пластикові картки. Також було вказано на високий рівень тіньового сектору вітчизняної економіки, який за сучасних умов становить 350 млрд. грн. Тому проблема полягає не стільки в організації готівкового чи безготівкового грошового обігу, стільки у відкритості діяльності суб’єктів господарювання.

 

Викладач В.Я. Рудан відзначив недоцільність для комерційних банків використання грошових купюр номіналом 5, 10 та 20 грн. у банківських терміналах, оскільки це призведе до зменшення залишків на поточних рахунках клієнтів – фізичних та юридичних осіб. Також було зауважено про запровадження законодавчих актів, згідно із якими у містах, де населення перевищує 20 тисяч осіб, необхідним є встановлення банківських терміналів з метою розширення сектору безготівкових розрахунків.

 

Завідуючий кафедрою банківської справи, д.е.н., професор О.В.Дзюблюк підкреслив доцільність розгляду питання глобальних фінансових дисбалансів, оскільки вони мають негативний вплив не лише на розвиток національної економіки, але й світової зокрема. Саме вони сприяють підвищенню темпів інфляційних процесів та росту відсоткових ставок, що є негативним явищем для розвитку банківської системи. Світові дисбаланси вперше проявились у вітчизняній економіці у 1997-1998 роках, що спричинило девальвацію гривні. Також відзначено, що значні обсяги готівкового грошового обороту є обтяжливими для банківської системи України, оскільки із зростанням частки готівки в обігу у населення збільшується бажання обміняти її на валютні кошти, що призводить до зростання рівня доларизації економіки країни, який і так є достатньо високим. Тому посилення валютного контролю з боку Національного банку України є необхідним в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки. Також зауважено, що державним органам було б доцільно здійснювати регулювання руху потоків капіталу з метою послаблення негативного впливу неконтрольованого їх переміщення унаслідок глобальних дисбалансів на діяльність національної банківської системи та економіки загалом.

 

Підсумовуючи науковий захід, к.е.н., доцент О.О. Іващук відзначила, що політика у сфері управління грошовим обігом повинна спрямовуватись на повне і своєчасне забезпечення потреб економіки, посилення контролю за розрахунками між суб’єктами господарювання та вдосконалення організації роботи з готівкою через запровадження сучасних методів і технологій на основі використання високошвидкісних систем. Доцент О.О. Іващук подякувала усім учасникам наукового семінару за підготовлені цікаві та ґрунтовні доповіді, а також за плідну дискусію щодо проблем та перспектив організації грошового обігу в умовах впливу глобальних фінансових дисбалансів на розвиток вітчизняної економіки.