» » Студенти ТНЕУ оглянули 22-гу Великодню виставку у художньому музеї

Студенти ТНЕУ оглянули 22-гу Великодню виставку у художньому музеї

Дата: 17-04-2013, 11:14 | Автор: Галина Слободян, ЮФ, учасниця студентського прес-клубу «Акценти» відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ

На 22-й Великодній виставці мистецьких робіт, що діє у Тернопільському обласному художньому музеї, побували 15 квітня студенти ТНЕУ. Вони оглянули не тільки традиційні писанки майстрів Тернопілля, а й ікони, листівки та ляльки-мотанки, а також побували в двох інших залах художнього музею, де мали змогу ознайомитись із постійно діючими експозиціями.  

 

На цьогорічній Великодній виставці представлено близько 300 експонатів. Частина з них — із фондів музею. Це, зокрема, чимала колекція писанок майстрів Цікало, Семців, Савенко та багатьох інших. В експозиції є писанки на страусиних, гусячих і перепелиних яйцях. Окрім воскових, представлені також дряпанки, мальованки, травлянки тощо. Також студенти оглянули ікони, написані Петром Демковичем та Юлією Скаковською, а ще – ляльки-мотанками Галини Джус та Мирослави Гірняк і багату колекцію великодніх листівок.

 

Ікони, написані Юлією Скаковською цікаві тим, що виконані за старовинною технологією. Як і колись, вона використовує у роботі дерево, левкас, жовток та натуральні барвники. За фахом молода жінка художник-реставратор, тож як ніхто інший знає, як колись писали ікони. Вона, як і батько Петро Демкович, працює у візантійському стилі. Щоб написати одну ікону витрачає близько двох тижнів, а от на підготовку основи для майбутнього образу необхідно набагато більше часу.

 

Привернули увагу студентів і ляльки-мотанки двох майстринь з Тернополя —Мирослави Гірняк і Галини Джус. До речі, пані Галина є автором велетенської мотанки «Дарини», над якою працювала  протягом двох місяців. У ляльці відтворила святковий образ багатої галичанки. Про її багатство свідчать червоний колір вбрання та намисто із дукатами. Перед тим, як потрапити на виставку, ця мотанка прикрашала клас у Тернопільській школі народних ремесел, куди невдовзі знову повернеться.