» » Відбувся круглий стіл на тему: «Міжнародні фінансові ринки та перспективи розвитку фондового ринку України»

Відбувся круглий стіл на тему: «Міжнародні фінансові ринки та перспективи розвитку фондового ринку України»

Дата: 19-04-2013, 16:41 | Автор: Кафедра банківського менеджменту

Шістнадцятого квітня 2013 року в читальному залі бібліотеки ТНЕУ відбувся науково-практичний круглий стіл на тему: «Міжнародні фінансові ринки та перспективи розвитку фондового ринку України», організований спільно кафедрою банківського менеджменту та обліку ТНЕУ, студентським науковим гуртком «Банківські менеджери» та Тернопільською філією TeleTRADE.

 

Розпочав роботу науково-практичного заходу голова гуртка «Банківські менеджери» Дума Назар. Привітавши всіх учасників, він розповів про порядок роботи круглого столу, закликав до активної дискусії та обговорення актуальних питань стосовно перспектив розвитку фондового ринку та сучасного стану міжнародних фінансових ринків.

 

З вітальним словом виступили професор кафедри банківського менеджменту та обліку Довгань Жанна Миколаївна та професор кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу Сохацька Олена Миколаївна. 

 

Зокрема, Жанна Миколаївна наголосила, що дана тема є досить актуальною, оскільки саме розвиток фінансових ринків, зокрема фондового, валютного, а також нові фінансові продукти та технології є важливим фактором підвищення ефективності банківських установ України. У зв’язку з тим, що вартість банківських кредитів є досить високою (в останні роки становить 28-30%), нарощування кредитних продуктів мало дає впевненості в надійності банку, не дає змогу забезпечити економіку ресурсами, а також не дає змоги досягти прибутковості діяльності банків. Тому виникає питання про більш ефективне функціонування самої банківської системи і саме з цією метою необхідно використовувати нові інструменти залучення та розміщення ресурсів, нові технології та альтернативні підходи міжнародних фінансових ринків для ефективного ведення банківського бізнесу.  Важливим завданням є також розвиток фондового ринку, і саме такі компанії як «TeleTRADE» та інші несуть на ринок нові технології та впроваджують нові інструменти, тим самим надаючи можливість професійним учасникам фінансового ринку результативно вести бізнес, а приватним інвесторам ефективно управляти своїм капіталом. Тому основна ідея круглого столу — створення так званого «майданчику» для прямої взаємодії між студентами, викладачами та практиками – працівниками Тернопільської філії компанії «TeleTRADE» та компанії «MasterBrok». Саме такий вибраний формат дасть змогу якнайкраще поєднати теоретичні знання, які студенти отримують в стінах нашого університету і навики практичної діяльності. 

 

Професор Олена Миколаївна зауважила, що в умовах глобальної інтеграції ринків фінансових послуг надзвичайно важливим завданням для кожної країни є забезпечення функціонування конкурентоспроможного ринку фінансових послуг, а для цього потрібні професійні фахівці саме на фондовому ринку, як складової фінансового ринку. А тому, проведення таких науково-практичних заходів, де досвідом можуть обмінятися як науковці, так і діючі практики сприятиме формуванню спеціалістів біржової справи високого рівня. Адже, саме під керівництвом Олени Миколаївни в Україні вийшло перше видання підручника «Біржова справа» та з розвитком економіки, швидкими змінами орієнтирів на фондових біржах у 2008 році вийшло друге видання, перероблене та доповнене такими новими видами контрактів міжнародних ф’ючерсних та опціонних бірж, як свопціони, ф’ючерси на погоду, строкові контракти одночасно на ціни та дохід від цінних паперів, валюти.

 

В першій частині круглого столу виступили: фінансовий директор Тернопільської філії компанії «TeleTRADE» Підгурський Євген Олександрович із доповіддю «Міжнародні фінансові ринки: фондові, валютні, товарні», в якій доповідач зупинився на теоретичних аспектах функціонування міжнародних фінансових ринках; експерт валютного ринку, член студентського наукового гуртка «Банківські менеджери» Вакуліч Олександра Віталіївна із доповіддю «Провідні світові тренди з позиції розвитку країн Європи та Америки», в якій доповідач висвітлила практичну сторону діяльності трейдерів, та керівник напрямку інвестиційних продуктів компанії «MasterBrok» Новосядлий Олександр Олександрович із доповіддю «Перспективи розвитку фондового ринку України», в якій доповідач висвітлив сучасний стан та можливості розвитку фондового ринку України».

 

Обговорення доповідей практиків біржової справи відбулося на брейк-каві, де студенти та викладачі Тернопільського національного економічного університету спільно з представниками компаній «TeleTRADE» та «MasterBrok» поділилися враженнями та мали змогу безпосередньо задати та обговорити дискусійні питання що виникли під час виступів.

 

У другій частині науково-практичного заходу виступили: к.е.н., доцент кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу Мельник Юлія Віталіївна із доповіддю «Новітні тенденції на міжнародних біржових ринках», в якій доповідач висвітлила особливості на міжнародних біржових ринках та вплив, їх на майбутнє світової економіки та к.е.н., викладач кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу Войтенко Олексій Миколайович із доповіддю «Біржові контракти: післякризові реалії», в якій доповідач зупинився на створенні нових фінансових інструментах на фондових ринках.

 

На завершення, підводячи підсумки науково-практичного круглого столу «Міжнародні фінансові ринки та перспективи розвитку фондового ринку України», д.е.н., професор кафедри банківського менеджменту та обліку Довгань Жанна Миколаївна зауважила, що таке жваве обговорення ще раз підтверджує необхідність проведення таких заходів адже ми мали нагоду безпосередньо обговорити практичні аспекти функціонування міжнародних фінансових ринків, фондового ринку України, поспілкуватися з практиками та науковцями, які одні з перших в Україні вивчали та навчали біржової справи, з метою одержання необхідних для біржової торгівлі знань та навиків для студентів – майбутніх провідних спеціалістів біржової справи. 

 

Координатори наукового заходу голова гуртка «Банківські менеджери» Дума Назар та куратор гуртка к.е.н. доцент Васильчишин Олександра Богданівна подякували усім учасникам за повчальні доповіді, слушні зауваження, цікаві доповнення та висловили побажання подальшої співпраці.