» » Круглий стіл «Інтеграційні процеси в глобалізованому світі: теорія, історія і стратегічні вектори»

Круглий стіл «Інтеграційні процеси в глобалізованому світі: теорія, історія і стратегічні вектори»

Дата: 23-04-2013, 15:49 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

18 квітня 2013 р. кафедрою міжнародних фінансів Україно-німецького економічного факультету проведено круглий стіл «Інтеграційні процеси в глобалізованому світі: теорія, історія і стратегічні вектори». Актуальність проблематики круглого столу обумовлена посиленням і прискоренням інтеграційних процесів як важливого фактору глобалізації. Інтеграційні процеси все стрімкіше протікають у світі й сьогодні охоплюють різні ієрархічні рівні міжнародних відносин та охоплюють усі сфери життя сучасного суспільства. Інтеграція, як вимір сучасних міждержавних взаємозв’язків, характеризується багатоманітністю причинно-наслідкових ефектів, що потребують глибокого осмислення з точки зору перспектив інтеграційного поступу України.

 

Робота круглого столу розпочалася із вступного слова доцента кафедри міжнародних фінансів Алли Рожко – модератора засідання, на якому було акцентовано увагу на доцільності та важливості організації, проведення спільних зі студентами наукових заходів, де розглядаються актуальні питання міжнародних економічних відносин. Відзначено важливість залучення більшої кількості студентів до наукової роботи з метою вироблення у них філософських та аналітичних підходів у проведенні досліджень, виявленні тенденцій та закономірностей розвитку міжнародних економічних відносин в епоху глобалізації.
Теоретико-методологічний та оціночно-аналітичний аспект інтеграційних процесів України відобразила у своїй презентації «Вибір інтеграційних пріоритетів регіонального співробітництва за просторовими векторами» викладач кафедри міжнародних фінансів Анастасія Пода, яка проаналізувала особливості інституційного і функціонального методів здійснення міжнародної економічної інтеграції, охарактеризувала регіональні інтеграційні пріоритети України. За допомогою економетричних моделей та емпіричних даних доповідач здійснила оцінку порівняльних переваг країн Європейського Союзу, Єдиного економічного простору та України в контексті євроінтеграційних пріоритетів нашої держави.

 

Теоретичний аспект досліджуваної проблеми у доповіді «Інтеграційні процеси у світовому господарстві» висвітлив студент 4 курсу УНЕФ Андрій Бульчак, який виокремив сутнісні ознаки інтеграції та її економічної складової як явища в системі міждержавних відносин. Визначивши структуру інтеграційного процесу, автор охарактеризував його найважливіші відмінності від інших форм економічного співробітництва. У процесі доповіді означено передумовами міжнародної економічної інтеграції, а також специфіка її організаційних форм, що ідентифікувалися в історико-еволюційній ретроспективі міжнародного співробітництва. Дано характеристику шляхам формування міжнародних регіональних інтеграційних угруповань, етапам економічної інтеграції, а також основним інтеграційним утворенням світу.
Валерій Ковальчук, студент 4 курсу УНЕФ, у доповіді «Інтеграція України до Митного союзу Білорусі, Казахстану та Російської Федерації: Pro Et Contra» проаналізував потенційні вигоди і недоліки від вступу нашої держави до регіонального економічного інтеграційного утворення на базі трьох пострадянських країн. У презентації наведено оціночні дані щодо прогнозу відставання в рівні розвитку ефективності економіки й науково-технічного прогресу України від країн інтеграційного об’єднання. Визначено потенційні недоліки від приєднання України до Митного союзу. На цій основі обґрунтовано висновки про доцільність співпраці з країнами об’єднанням на рівні зони вільної торгівлі.

 

У доповіді на тему «Українські виміри стратегічних векторів євроінтеграції» студентка 1 курсу УНЕФ Тетяна Возьна на основі аналізу структури та динаміки індексу європейської інтеграції країн Східного Партнерства оцінила процес євроінтеграції в Україні, Молдові, Білорусі, Грузії, Вірменії й Азербайджані в порівняльній перспективі. У межах Індексу розглянуто дані за трьома основними складовими європейської інтеграції: глибиною й інтенсивністю зв’язків із ЄС на різних рівнях (починаючи від політичного діалогу й торгівлі та завершуючи секторальною інтеграцією та контактами між людьми); внутрішніми перетвореннями у країнах Східного Партнерства, які наближують ці країни до стандартів і практик ЄС; інституційним забезпеченням європейської інтеграції. Зроблено висновки про відставання України в стандартах наближення до ЄС від Молдови та Грузії.

 

В заключній доповіді «Економіко-політичні ефекти вступу України в ЄС» студент 1 курсу УНЕФ Олександр Рудяк охарактеризував визначальні етапи становлення та розширення ЄС. На основі аналізу динаміки макроекономічних показників країн, що недавно приєдналися до ЄС, зокрема Польщі, зроблено висновки про покращення її соціально-економічного становища, в тому числі, за рахунок надходжень зі спільного бюджету ЄС. Оцінюючи соціально-економічну та політичну ситуацію в Україні крізь призму Копенгагенських критеріїв та критеріїв валютно-фінансової конвергенції в ЄС, зроблено висновки про неможливість членства в Союзі у найближчій перспективі. Прослідковано і виявлено неформальний взаємозв’язок і залежність прогресу євроінтеграційних процесів та євроатлантичним співробітництвом в рамках НАТО.
Робота круглого столу закінчилась виступом доцента кафедри міжнародних фінансів, докторанта Наталії Кравчук з узагальненням проблем і євроінтеграційних перспектив України крізь призму оцінки рівня соціально-економічного розвитку держави і її місця в світових рейтингах.
У підсумковій дискусії активну участь взяли студенти I-IV курсів УНЕФ, декан факультету Юрій Іванович Гайда, викладачі кафедри міжнародних фінансів.